Cserszegi Füszeres
Z Winogrona.org
(→Inne zdjęcia: aktualizacja linków) |
(→Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany: grona i liście) |
||
Linia 53: | Linia 53: | ||
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == | ||
===Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany=== | ===Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany=== | ||
+ | *[http://safru.hu/pictures/cikkek/szolo/cserszegi_fuszeres.jpg grona i liście] | ||
+ | |||
===Inne zdjęcia=== | ===Inne zdjęcia=== | ||
Węgry: [http://www.csemegeszolo.hu/images/Feherbor_fajtak/Cserszegi_fuszeres.jpg owocujący krzew]; ; vynmedis.lt:[http://www.vynmedis.lt/wp-content/gallery/cserszegi-fuszeres/cserszegi-fuszeres_0.jpg grona]; | Węgry: [http://www.csemegeszolo.hu/images/Feherbor_fajtak/Cserszegi_fuszeres.jpg owocujący krzew]; ; vynmedis.lt:[http://www.vynmedis.lt/wp-content/gallery/cserszegi-fuszeres/cserszegi-fuszeres_0.jpg grona]; |
Wersja z 22:25, 16 lut 2017
Cserszegi Füszeres | |
---|---|
Dojrzewające grona; Foto: Veteran5 | |
Rodzice | Gewürztraminer x Irsai Oliver |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Węgry |
Masa grona | 150-180 g |
Rozmiary jagód | 14 mm |
smak | muszkat |
SAT | 2500-2600 |
Termin dojrzewania | 25.09-5.10 |
Mrozoodporność | -21 °C252,15 K -5,8 °F 453,87 °R |
Kolor gron | różowo-żółte |
Zastosowanie | przerobowe |
Opis
Węgierska przerobowa odmiana V.vinifera'"
Wzrost: umiarkowanie silny. Liście średniej wielkości lub małe, z wyraźnie zaznaczonymi pięcioma klapami, błyszczące. Wytwarza mniej pasierbów niż Traminer Na dobrych i ciepłych stanowiskach plonuje obficie.
Grona: średnie ,rzadziej duże o masie ok.170g, cylindrycznostożkowate, najczęściej luźne.
Jagody: jasnoróżowe, kuliste, małe o masie ok.1,6g.
Miąższ : o delikatnym muszkatołowym aromacie i dużym ekstrakcie , szczególnie przy opóźnionym zbiorze.
Dojrzewanie
- Skierniewice 2009 – zbiór 28/09; masa gron 168g; masa jagód 1,62g;ekstrakt 18,1%(refraktometrem)
- Skierniewice 2012 - zbiór: 27/09; plon: 0,58 kg/krzew; masa gron: 126g; masa jagód: 2,08g; ekstrakt: 17,0%
Wino
Jakość wina zbliżona do tego jakie uzyskuje się z odmiany „Roter Traminer” i może być alternatywą dla wina z Traminera który jest trudniejszy w uprawie (dużo późniejszy od CF)[1]
Choroby
Odporność powyżej przeciętnej dla vinifer
Cięcie
Krzew nie ma wymagań co do formy prowadzenia. Dobrze plonuje z łóz ciętych na 6-8 pąków, a przy cięciu na czopy powinny być one długie na 4 -5 pąków
Synonimy
Mrozoodporność
Skierniewice
2008/2009 - Cserszegi Füszeres uszkodzone pąki 37,5 %;(Chasellas Dore – 60,1); (Bianca 56,5)
2009/2010 - Cserszegi Füszeres uszkodzone pąki 56%;( Chasellas Dore-62%);(Bianca-61,5)
Literatura
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
Inne zdjęcia
Węgry: owocujący krzew; ; vynmedis.lt:grona;
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Dojrzewanie | 25.09-5.10 + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Kolor gron | różowo-żółte + |
Kraj | Węgry + |
Masa | 150 -180g + |
Mrozoodpornosc | 252,15 K (-21 °C, -5,8 °F, 453,87 °R) + |
Odmiana | Cserszegi Füszeres +, Gewürztraminer + i Irsai Oliver + |
Rozmiar jagód | 14 mm + |
Sat | 2.500 -2600 + |
Smak | Muszkat + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |