Abouriou Noir
Z Winogrona.org
(→Choroby) |
(→Cięcie) |
||
Linia 26: | Linia 26: | ||
== Cięcie == | == Cięcie == | ||
+ | |||
+ | Może być cięta krótko lub długo. Dolne pąki są płodne. | ||
== Synonimy == | == Synonimy == |
Wersja z 10:43, 30 wrz 2017
Abouriou Noir | |
---|---|
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Francja |
SAT | 2700 |
Termin dojrzewania | tydzień po Chrupce |
Mrozoodporność | -22 °C251,15 K -7,6 °F 452,07 °R |
Kolor gron | ciemne (niebiesko-czarne) |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Opis
To czerwona francuska odmiana winorośli, uprawiana głównie w południowo-zachodniej Francji, a także w niewielkich ilościach w Kalifornii . Jest to mieszanka winogron, które wraz z Malbec , Cabernet Sauvignon , Syrah , Fer , Cabernet Franc i Merlot są używane do produkcji wina AOC z Côtes du Marmandais z regionu Appellation d'origine .. Jest znany z niskiej kwasowości i wysokiej zawartości tanin . Grona średnie, cylindryczno-stożkowe, skrzydłowane, mniej lub bardziej zwarte, średnie nieregularne jagody, sferyczne lub lekko eliptyczne, gruba skórka bardzo odporna o pięknej czarnej, niebieskiej barwie, soczystym miąższu.
Choroby
Szara pleść - odporna
Nekroza i antraknoza - odporna
Mączniak rzekomy - nieco podatna
Mączniak prawdziwy - tolerancyjna (liście odporne, jagody lekko podatne)
Cięcie
Może być cięta krótko lub długo. Dolne pąki są płodne.
Synonimy
Beaujolais, Early Burgunder, Early Burgundy, Gamay Beaujolais, Gamay du Rhône, Gamay St-Laurent, Malbec Argente, Negret de la Canourgue, Noir Hatif, Plant Abouriou, Plant Précoce , Précoce Naugé, Précoce Noir, Prasac de Bourgogne. [8]
Wino
Wino bardzo ciemne, niezbyt kwasowe, z dużą zawartością szorstkich tanin. Wiodące aromaty: czarna jagoda i jeżyna. Przypomina nieco wina z odmiany Tannat.
Tematy na naszym forum
http://www.winogrona.org/forum/odmiany/abouriou-noir-t11487.html?hilit=abouriou
Literatura
1. http://lescepages.free.fr/abouriou.html
2. http://plantgrape.plantnet-project.org/en/cepage/Abouriou
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Dojrzewanie | tydzień po Chrupce + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Kolor gron | ciemne (niebiesko-czarne) + |
Kraj | Francja + |
Mrozoodpornosc | 251,15 K (-22 °C, -7,6 °F, 452,07 °R) + |
Odmiana | Abouriou Noir + |
Sat | 2.700 + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |