modified on 4 sie 2024 at 19:55 ••• 25 511 views

Abouriou Noir

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Cięcie)
(Opis)
Linia 13: Linia 13:
}}
}}
== Opis ==
== Opis ==
-
To czerwona francuska odmiana winorośli, uprawiana głównie w południowo-zachodniej Francji, a także w niewielkich ilościach w Kalifornii . Jest to mieszanka winogron, które wraz z Malbec , Cabernet Sauvignon , Syrah , Fer , Cabernet Franc i Merlot są używane do produkcji wina AOC z Côtes du Marmandais z regionu Appellation d'origine .. Jest znany z niskiej kwasowości i wysokiej zawartości tanin . Grona średnie, cylindryczno-stożkowe, skrzydłowane, mniej lub bardziej zwarte,  średnie nieregularne jagody, sferyczne lub lekko eliptyczne, gruba skórka bardzo odporna o pięknej czarnej, niebieskiej barwie, soczystym miąższu.
+
Czerwona francuska odmiana winorośli, znaleziona przez Numa Naugé w XIX wieku w Lot-et-Garonne.
 +
Odmiana zarejestrowana do produkcji wina we Francji (lista A1). Uprawiana głównie w południowo-zachodniej Francji (apelacja Côtes du Marmandais), a także w niewielkich ilościach w Kalifornii, gdzie znana jest jako Early Burgundy.
 +
 +
Grona średnie, cylindryczno-stożkowe, dosyć zwarte,  jagody średnie, sferyczne, skórka gruba i bardzo odporna o pięknej czarno-niebieskiej barwie. Miąższ soczysty, smak prosty.
 +
 +
Odmiana stosunkowo wcześnie rozpoczyna wegetację i z tego powodu jest narażona na uszkodzenia od przymrozków wiosennych.
== Choroby ==
== Choroby ==

Wersja z 10:51, 30 wrz 2017

Abouriou Noir
Gatunek Vitis vinifera
Kraj pochodzenia Francja
SAT 2700
Termin dojrzewania tydzień po Chrupce
Mrozoodporność -22 °C
Kolor gron ciemne (niebiesko-czarne)
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe

Opis

Czerwona francuska odmiana winorośli, znaleziona przez Numa Naugé w XIX wieku w Lot-et-Garonne.

Odmiana zarejestrowana do produkcji wina we Francji (lista A1). Uprawiana głównie w południowo-zachodniej Francji (apelacja Côtes du Marmandais), a także w niewielkich ilościach w Kalifornii, gdzie znana jest jako Early Burgundy.

Grona średnie, cylindryczno-stożkowe, dosyć zwarte, jagody średnie, sferyczne, skórka gruba i bardzo odporna o pięknej czarno-niebieskiej barwie. Miąższ soczysty, smak prosty.

Odmiana stosunkowo wcześnie rozpoczyna wegetację i z tego powodu jest narażona na uszkodzenia od przymrozków wiosennych.

Choroby

Szara pleść - odporna

Nekroza i antraknoza - odporna

Mączniak rzekomy - nieco podatna

Mączniak prawdziwy - tolerancyjna (liście odporne, jagody lekko podatne)

Cięcie

Może być cięta krótko lub długo. Dolne pąki są płodne.

Synonimy

Beaujolais, Early Burgunder, Early Burgundy, Gamay Beaujolais, Gamay du Rhône, Gamay St-Laurent, Malbec Argente, Negret de la Canourgue, Noir Hatif, Plant Abouriou, Plant Précoce , Précoce Naugé, Précoce Noir, Prasac de Bourgogne. [8]

Wino

Wino bardzo ciemne, niezbyt kwasowe, z dużą zawartością szorstkich tanin. Wiodące aromaty: czarna jagoda i jeżyna. Przypomina nieco wina z odmiany Tannat.

Tematy na naszym forum

http://www.winogrona.org/forum/odmiany/abouriou-noir-t11487.html?hilit=abouriou

Literatura

1. http://lescepages.free.fr/abouriou.html

2. http://plantgrape.plantnet-project.org/en/cepage/Abouriou

Zdjęcia

Zdjęcia ułatwiające identyfikację

grono koronka liść

Koronka

Liście

Kwiatostan

Grona

Jagody

Krzew

Fakty o Abouriou Noir — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanietydzień po Chrupce  +
GatunekVitis vinifera  +
Kolor gronciemne (niebiesko-czarne)  +
KrajFrancja  +
Mrozoodpornosc251,15 K (-22 °C, -7,6 °F, 452,07 °R)  +
OdmianaAbouriou Noir  +
Sat2.700  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcejRozumiem