Dublański
Z Winogrona.org
(→Inne zdjęcia: aktualizacja) |
(uzupełnienie i poprawki) |
||
Linia 6: | Linia 6: | ||
|masa grona=180 | |masa grona=180 | ||
|rozmiary jagód=14 x 16 | |rozmiary jagód=14 x 16 | ||
- | |masa jagód= | + | |masa jagód=2 |
|smak=muszkat i miód | |smak=muszkat i miód | ||
|termin dojrzewania=pierwsza połowa września | |termin dojrzewania=pierwsza połowa września | ||
|ilość dni dojrzewania=110-115 | |ilość dni dojrzewania=110-115 | ||
+ | |SAT=2400 | ||
|mrozoodporność=-28 | |mrozoodporność=-28 | ||
|kolor gron=biało-żółtawe | |kolor gron=biało-żółtawe | ||
Linia 26: | Linia 27: | ||
== Choroby == | == Choroby == | ||
- | Odporna na choroby | + | Odporna na choroby : oidium 2,5 pkt; botrytis 2 pkt w skali Gusfelda |
== Cięcie == | == Cięcie == | ||
Linia 33: | Linia 34: | ||
== Tematy na naszym forum== | == Tematy na naszym forum== | ||
+ | *http://www.winogrona.org/forum/post198666.html#p198666 | ||
== Literatura == | == Literatura == | ||
- | [http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-winorosli.html?id=363&view=odmiana&layout=default Szkółka w Zawadzie] | + | *[http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-winorosli.html?id=363&view=odmiana&layout=default Szkółka w Zawadzie] |
+ | *http://vvinograd.ru/sorta-vinograda/universalnye/vinograd-dublyanskij.html | ||
+ | ==Multimedia== | ||
+ | *https://youtu.be/p1m19QthvQo | ||
===Opinie=== | ===Opinie=== | ||
*Bogdan Pavlij (na forum ukraińskim) | *Bogdan Pavlij (na forum ukraińskim) |
Wersja z 20:02, 3 gru 2017
Dublianskij | |
---|---|
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Ukraina |
Masa grona | 180 g |
Rozmiary jagód | 14 x 16 mm |
Masa jagód | 2 g |
smak | muszkat i miód |
SAT | 2400 |
Termin dojrzewania | pierwsza połowa września |
Ilość dni dojrzewania | 110-115 |
Mrozoodporność | -28 °C245,15 K -18,4 °F 441,27 °R |
Kolor gron | biało-żółtawe |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 22,5 °Bx |
Zawartość kwasów | 7 g/l |
Opis
Odmiana znaleziona w miejscowości Dublany na przedmieściach Lwowa i stąd nazwa tego kultywaru (wg informacji p. Ryszarda Piątka, właściciela szkółki w Zawadzie oraz na podstawie wypowiedzi z ukraińskiego forum winogrodniczego). Przed II wojną światową w Dublanach funkcjonowała Akademia Rolnicza, bardzo zasłużona polska placówka naukowo-badawcza. Prowadzono tam obserwacje i badania roślin sadowniczych w kolekcji pomologicznej. Przypuszczalnie z tej właśnie kolekcji pochodzi 'Dublański' ("Dublianskij").
Choroby
Odporna na choroby : oidium 2,5 pkt; botrytis 2 pkt w skali Gusfelda
Cięcie
Synonimy
Biała Hybryda, Dublański [w poprawnym zapisie w języku polskim]
Tematy na naszym forum
Literatura
Multimedia
Opinie
- Bogdan Pavlij (na forum ukraińskim)
Odmiana znaleziona na przedmieściach Lwowa i stąd wywodzi się jej nazwa. Owoce dojrzewają bardzo wcześnie , ale mogą wisieć na krzewie do późnej jesieni ponieważ wykazują pełną odporność na szarą plesń. Przy późnym zbiorze owoce mają smak gałki muszkatołowej i miodu. Przy -28 stopniach bez okrywania zimą pąki nie przemarzły i krzew zaowocował w 100 % . Możliwy wyrób win półwytrawnych przy 22% cukru.
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
Inne zdjęcia
Сидорук Василии:jagody; ;I.sad:grono; ;Resistantgrapes: grono; ;krzewy
Zdjęcia forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Dojrzewanie | pierwsza połowa września + |
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Ilość dni | 110-115 + |
Kolor gron | biało-żółtawe + |
Kraj | Ukraina + |
Masa | 180 g + |
Masa jagód | 2 g + |
Mrozoodpornosc | 245,15 K (-28 °C, -18,4 °F, 441,27 °R) + |
Odmiana | Dublianskij + |
Plenność | wysoka + |
Płodność latorośli | duża % + |
Rozmiar jagód | 14 x 16 mm + |
Sat | 2.400 + |
Smak | Muszkat i miód + |
Wzrost | b.silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 22,5 + |
Zawartość kwasów | 7 + |