V 71-141
Z Winogrona.org
(→Zdjęcia forumowiczów: krzew) |
(→Zdjęcia forumowiczów: zamiana fotki) |
||
Linia 95: | Linia 95: | ||
Plik:73e2940480039d69med.jpg|Waga grona, foto: Dziadek2 | Plik:73e2940480039d69med.jpg|Waga grona, foto: Dziadek2 | ||
Plik:316be6d770178beemed.jpg|Waga grona, foto: Dziadek2 | Plik:316be6d770178beemed.jpg|Waga grona, foto: Dziadek2 | ||
- | |||
Plik:V 71-141-gr5.jpg|V 71-141 - grono 28/08/2016 - foto: Zbyszekb | Plik:V 71-141-gr5.jpg|V 71-141 - grono 28/08/2016 - foto: Zbyszekb | ||
Plik:16082018 V 71-141.JPG|V 71-141 - grono;foto:ZbyszekB | Plik:16082018 V 71-141.JPG|V 71-141 - grono;foto:ZbyszekB | ||
+ | Plik:10092018 V71-141.jpg|V 71-141 - grona;foto:ZbyszekB | ||
+ | |||
</gallery> | </gallery> | ||
Wersja z 21:35, 12 wrz 2018
V 71-141 | |
---|---|
V 71-141 grono 15/09/11 - foto:dziadek2 | |
Rodzice | DE Chaunac X JS 23-416 |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Kanada |
Masa grona | 163,5 g |
Masa jagód | 2,39 g |
smak | Neutralny |
Termin dojrzewania | 1-10.10 |
Mrozoodporność | -26 °C247,15 K -14,8 °F 444,87 °R |
Kolor gron | zielono-różowe |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 17,7 °Bx |
Opis
Mieszaniec wyhodowany w Instytucie Badań Ogrodniczych w : Kanada/Ontario, przez H.Fisher i Bradt. Prawdopodobnie krzyżówka De Chaunac X JS 23-416
W Polsce znana już od dawna , ale mało popularna odmiana
Mieszaniec niespecyficzny pochodzący z Kanady . Krzew o silnym wzroście. Plonuje obficie i przy dobrym zimowaniu regularnie. Cecha szczególna : słabe ukorzenianie się sadzonek zdrewniałych.
Grona : duże ok.145g (średnia z 6 lat), wydłużone, cylindryczno-stożkowate, średnio zwarte.
Jagody: średniej wielkości ok.2,13g (średnia z 6 lat), owalne, o szaroróżowej skórce zabarwionej mocniej od nasłonecznionej strony, a zielonkawe w cieniu.
Miąższ : lekko zrośnięty ze skórką o kwaskowo-winnym smaku i wysokiej kwasowości..
Dojrzewanie : późne - podobnie jak odmiana Sibera . W Skierniewicach ok.8-9 października za okres 2002-2009, przy małym ekstrakcie cukrowym
Mrozoodporność: wytrzymały na mróz podobnie jak odmiana Sibera. Zimą 2005/2006 przemarzło tylko 31,5% pąków (Sibera 45%; Rondo 100%)
Parametry
ekstrakt ok. 17,7% (średnia z lata 2002-2009) przy dużej kwasowości (nieokreślonej ?)
Wino
o wysokiej kwasowości i neutralnym aromacie, nadaje się do kupażowania z winem z odmian o niskiej kwasowości jak, np.”Aurora” i „Kristaly”
Choroby
średnio odporny na choroby grzybowe, z których najwięcej kłopotów sprawiają nekroza korowa winorośli, występująca w lata wilgotne, i mączniak prawdziwy, rozwijający się przy długotrwałej upalnej pogodzie latem. (wg.artykułu: YIELDING AND HEALTHINESS OF SELECTED GRAPE CULTIVARS FOR PROCESSING IN CENTRAL POLAND z paźdz.2010 - na choroby odporniejszy od odmiany Rondo)
Wg badań za okres 1991/93 - Instytut Rebenzuchtung Geilweilerhof, Siebeldingen , Niemcy - owoce są tolerancyjne na mączniaka prawdziwego, a liście lekko podatne. W skali 1 do 9 - wynik 2/3{B/L] B- jagody ; L- liście]. Dla porównania ; Muller Thurgau B/L=9/7 ; Silvaner B/L=9/9 (1 - brak oznak chorobowych; 9 - jagody porażone w ok.70%, a liście prawie całkowicie) Uprawa bez żadnej ochrony chemicznej w czasie badań
Cięcie
Łozę zaleca się ciąć na kilkuoczkowe czopy
Synonimy
Literatura
- ↑ Lisek, J. (2007). Winorośl w uprawie przydomowej i towarowej. Warszawa: Hortpress. Bib
- ↑ wino.bib/lisek-2011: Cite error 9; <BIBCITE_ERROR_9> Bib
Linki
Golesz; F.Rakszewski - owocujący krzew
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
Wg VIVC: koronka; ;liść; ;grono
Inne zdjęcia
vynmedis: grono i liście
Zdjęcia forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Dojrzewanie | 1-10.10 + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | zielono-różowe + |
Kraj | Kanada + |
Masa | 163,5 g + |
Masa jagód | 2,39 g + |
Mrozoodpornosc | 247,15 K (-26 °C, -14,8 °F, 444,87 °R) + |
Odmiana | V 71-141 + |
Smak | Neutralny + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 17,7 + |