modified on 4 sie 2024 at 19:55 ••• 24 422 views

Abouriou Noir

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Zdjęcia ułatwiające identyfikację: aktualizacja linków)
(Literatura: uzupełnienie)
Linia 61: Linia 61:
*7. http://www.osmin.fr/index.php?option=com_content&id=68&Itemid=475
*7. http://www.osmin.fr/index.php?option=com_content&id=68&Itemid=475
*8. http://vino-vinograd.ru/vinograd-sorta-aburiu.html
*8. http://vino-vinograd.ru/vinograd-sorta-aburiu.html
 +
*9. https://worldsbestwines.eu/grapes/abouriou/
== Zdjęcia ułatwiające identyfikację ==
== Zdjęcia ułatwiające identyfikację ==

Wersja z 21:07, 14 lut 2020

Abouriou Noir
Rodzice Magdeleine Noire des Charentes x ...
Gatunek Vitis vinifera
Kraj pochodzenia Francja
SAT 2650-2700
Termin dojrzewania tydzień po Chrupce
Mrozoodporność -21 °C252,15 K
-5,8 °F
453,87 °R
Kolor gron ciemne (granatowe)
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe

Opis

Czerwona francuska odmiana winorośli, znaleziona przez Numa Naugé w XIX wieku w Lot-et-Garonne.

Odmiana zarejestrowana do produkcji wina we Francji (lista A1). Uprawiana głównie w południowo-zachodniej Francji (apelacja Côtes du Marmandais), a także w niewielkich ilościach w Kalifornii, gdzie znana jest jako Early Burgundy.

Odmiana stosunkowo wcześnie rozpoczyna wegetację i z tego powodu jest narażona na uszkodzenia od przymrozków wiosennych.

Wzrost: średnio-silny, prawie pionowy, wymaga niewiele zielonego cięcia. Drewnieje dosyć dobrze (70-80%).

Liście: 5-klapowe, przebarwiają się wczesną jesienią na piękny, złoto-bordowy kolor

Grona: średnie, cylindryczno-stożkowe, średnio zwarte

Jagody: średnie, sferyczne, skórka gruba i bardzo odporna o pięknej granatowej barwie. Miąższ soczysty, smak prosty.

Choroby

Szara pleść - odporna

Nekroza i antraknoza - odporna

Mączniak rzekomy - nieco podatna

Mączniak prawdziwy - tolerancyjna (liście odporne, jagody lekko podatne)

Cięcie

Może być cięta krótko lub długo. Dolne pąki są płodne.

Synonimy

Beaujolais, Early Burgunder, Early Burgundy, Gamay Beaujolais, Gamay du Rhône, Gamay St-Laurent, Malbec Argente, Negret de la Canourgue, Noir Hatif, Plant Abouriou, Plant Précoce , Précoce Naugé, Précoce Noir, Prasac de Bourgogne. [8]

Wino

Wino bardzo wysokiej jakości, ciemno-czerwone, niezbyt kwasowe, z dużą zawartością nieco szorstkich tanin. Wiodące aromaty: czarna jagoda i jeżyna. Przypomina wina z odmiany Tannat.

Tematy na naszym forum

http://www.winogrona.org/forum/odmiany/abouriou-noir-t11487.html?hilit=abouriou

Literatura

Zdjęcia ułatwiające identyfikację

Zdjęcia

Koronka

Liście

Kwiatostan

Grona

Jagody

Krzew

Fakty o Abouriou Noir — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanietydzień po Chrupce  +
GatunekVitis vinifera  +
Kolor gronciemne (granatowe)  +
KrajFrancja  +
Mrozoodpornosc252,15 K (-21 °C, -5,8 °F, 453,87 °R)  +
OdmianaAbouriou Noir  +
Sat2.650 -2700  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +