Bolero
Z Winogrona.org
(→Zdjęcia wykonane przez forumowiczów: grona) |
(→Zdjęcia: aktualizacja linków) |
||
Linia 76: | Linia 76: | ||
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == | ||
===Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany=== | ===Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany=== | ||
- | [ | + | *wg glossary wein-plus: [https://glossary.wein-plus.eu/uploads/editor/images/6739/5b9617eccb77f.png grono i liść] |
- | + | ||
===Inne zdjęcia=== | ===Inne zdjęcia=== | ||
- | Antes:[http://www.traubenshow.de/images/stories/Bolero_Bilder/09060093%20Bolero%20Gm%208.JPG grona(kl Gm 8)],[http://www.traubenshow.de/images/stories/Bolero_Bilder/09060093%20Bolero%20Gm%2019.JPG grona(kl.Gm 19)]; ;WinniczkaMagda: [http://images67.fotosik.pl/84/37a03b790bae14abmed.jpg wybarwianie jagód] | + | Antes:[http://www.traubenshow.de/images/stories/Bolero_Bilder/09060093%20Bolero%20Gm%208.JPG grona(kl Gm 8)],[http://www.traubenshow.de/images/stories/Bolero_Bilder/09060093%20Bolero%20Gm%2019.JPG grona(kl.Gm 19)]; ;WinniczkaMagda:[http://images66.fotosik.pl/87/7133ff7761440153med.jpg liść]; ;[http://images69.fotosik.pl/88/0f7136eefeced1bamed.jpg koronka]; ; ;[http://images67.fotosik.pl/84/37a03b790bae14abmed.jpg wybarwianie jagód] |
===Zdjęcia wykonane przez forumowiczów=== | ===Zdjęcia wykonane przez forumowiczów=== |
Wersja z 21:41, 3 mar 2020
Bolero | |
---|---|
Bolero, fot. Ricci | |
Rodzice | (Rotberger x Reichensteiner) x Chancellor |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Niemcy |
Masa grona | 180 g |
Rozmiary jagód | 18x18 mm |
Masa jagód | 3 g |
SAT | 2600 |
Termin dojrzewania | 1-5/10 |
Kolor gron | ciemne |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Opis
Wzrost silny , pędy sztywne i proste. Wielkość owoców i gron podobna do odmiany Rondo.
Wg instytutu w Geisenheim powinna dojrzewać na początku października ,ale dojrzewa czasami wcześniej :
15.09.1999 – 76,8 Oe -8g/l – pH 3,26
02.09.2002 – 78,1 Oe – 9,3g/l – pH 3,06
Gromadzi podobną ilośc cukrów tak jak Rondo ale mniejszą ilość kwasów i nieco mniej tanin. I nie ma problemów z odkwaszaniem.
Odmiana dla „cool climate”
Uprawiana w Dani , Anglii, i pół.-wsch. stanach USA
W Danii : Bolero 74 Oe i pH 3,34 ; Rondo 72 Oe i pH 2,76
Bolero - pełna dojrzałość przy ph nieco powyżej 3,3
Genealogia
Drzewko genealogiczne (kliknij aby powiększyć)
82,04% V.vinifera + 1,95% V.labrusca + 14,06% V.rupestris + 1,95% V.riparia
Choroby
Odporność na mączniaka prawdziwego duża, podobna jak odmiany Regent
Cięcie
Nie ma szczególnych wymagań co do cięcia. Dobrze owocuje także z pąków przynasadowych.
Parametry dojrzewania
Eksperymentalna Baza Uprawy Winorośli - Mackenheim/Niemcy
- zbiór 11/09/2007, 298,5 kg/ar 83 Oe/20 Brix kwasy 4,3 g/l
- zbiór 10/09/2008, 198,3 kg/ar 79 Oe/19 Brix kwasy 7,4 g/l
- zbiór 22/10/2009, 63,3 kg/ar 109 Oe/25,63 Brix kwasy 3,6 g/l
Wino
Wino odmianowe w stylu PN.
Synonimy
GM 8221-3
Tematy na naszym forum
Literatura
Linki
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
- wg glossary wein-plus: grono i liść
Inne zdjęcia
Antes:grona(kl Gm 8),grona(kl.Gm 19); ;WinniczkaMagda:liść; ;koronka; ; ;wybarwianie jagód
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzewy
Dojrzewanie | 1-5/10 + |
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | ciemne + |
Kraj | Niemcy + |
Masa | 180 g + |
Masa jagód | 3 g + |
Odmiana | Bolero + |
Plenność | wysoka + |
Rozmiar jagód | 18x18 mm + |
Sat | 2.600 + |
Wzrost | silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |