Regent
Z Winogrona.org
Regent | |
---|---|
Regent - grona Foto: Henryk Wierciński | |
Rodzice | (Silvaner x Mueller Thurgau) x Chambourcin |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Niemcy |
Masa grona | 150-180 g |
Rozmiary jagód | 15 mm |
Masa jagód | 2 g |
smak | zharmonizowany |
SAT | 2400-2500 |
GDDC | 950-1050 |
Termin dojrzewania | 21-30.09 |
Mrozoodporność | -24 °C249,15 K -11,2 °F 448,47 °R |
Kolor gron | granatowe |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 21 °Bx |
Zawartość kwasów | 7 g/l |
Opis
Nowa, atrakcyjna niemiecka odmiana przerobowa do wyrobu czerwonego wina. Grona i jagody podobne nieco do odmiany Pinot Noir. Morozoodporność i okres dojrzewania wydają się odpowiednie dla polskich warunków klimatycznych. [1] [1] [1] [1] [1]
Krzew rośnie silnie. Liście średniej wielkości pięcioboczne z trzema wyraźnymi klapami, lub pięcioklapowe ze słabo zaznaczonymi dolnymi , bocznymi klapami. Grona średniej wielkości , z dość gęsto osadzonymi jagodami. Jagody kuliste, małe , rzadziej średnie. Skórka jagód granatowoczarna. Miąższ bezbarwny. Owoce zaczynają się wybarwiać na początku września (Skierniewice) i zazwyczaj w połowie tego m-ca gromadzą wysoką zawartość ekstraktu , przekraczającą 20%. [1]
Odmiana dobrze się sprawdza w naszym klimacie, przez co obecnie da się zauważyć wzrost jej popularności w Polsce (w stosunku do odmiany Rondo). Jest to związane między innymi z wyższą odpornością na choroby, oraz lepszymi efektami przy wytwarzaniu wina.
Genealogia
REGENT = Diana(Ga 30N-8-127) x Chambourcin
Drzewko genealogiczne (kliknij aby powięszyć)
Regent -- 80,06%Vitis vinifera+ 1,76%Vitis labrusca +14,32%Vitis rupestris+ 1,56%Vitis berlandieri + 0,98%Vitis riparia+ 1,38%Vitis lincecumii
Fenologia
- N49°21.675, E8°04.433, altitude around 170 m) pęk.pąków 104 dni ok.14/04; kwitnienie 156 dni ok.05/06; veraison .206 dni ok.25/07; dojrzewanie 267 dni ok.24/09 - licząc od 1/stycznia ; - okres wegetacji ok.163 dni
- N53°21., E20°04, altitude around 170m; pęk.pąk. 108 dni, ok.18/04; kwit. 162 dni, ok.11/06; veraison 213 dni; ok.01/08; dojrzewanie 277 dni, ok. 04/10; okres wegetacji ok.169 dni.
Ochrona prawna odmiany
Zarejestrowana i chroniona prawem UE (zakaz rozmnażania bez zgody właściciela)
Nr rejestru 1396 - zarejestrowany 15/10/1996 – ochrona do 01/04/2024
Hodowca odmiany:
ALLEWELDT Gerhardt Herman – DE – Jurgens Strasse 27-76829 Landau - Niemcy
Właściciel licencji:
Institut für REBENZÜCHTUNG GEILWEILERHOF -DE -76833 Siebeldingen – NIEMCY +49 6345410
Choroby
Odmiana o wysokiej odporności na choroby grzybowe - bardziej odporna od odmiany Rondo. Nie należy jednak całkowicie rezygnować z ochrony, ponieważ odmiana ta nie jest całkowicie odporna i w sprzyjających warunkach może zostać porażona.
- Wg badań za okres 1991/93 - Instytut Rebenzuchtung Geilweilerhof, Siebeldingen , Niemcy - owoce są lekko podatne na mączniaka prawdziwego, a liście tolerancyjne. W skali 1 do 9 - wynik 3/2{B/L] B- jagody ; L- liście]. Dla porównania ; Muller Thurgau B/L=9/7 ; Silvaner B/L=9/9 (1 - brak oznak chorobowych; 9 - jagody porażone w ok.70%, a liście prawie całkowicie) Uprawa bez żadnej ochrony chemicznej w czasie badań.
- Wg badań szwajcarskich (Swiss Dz Vitic. Arboric. Hortic. Cz. 37 (1): 71-75 2005) - Liście wrażliwe na niedobór Mg.
Często atakowany przez osy i ptaki .
- Wg badań francuskich INRA ; m.rz.Liście 6pkt, jagody 7pkt; m.pr. liście 7pkt,jagody 8pkt; sz.pleśń 6pkt - w 9cio punktowej skali OVI gdzie 1-najmniejsza odporność, 9- największa odporność
- wg badań belgijskich (skala OVI) : m.rz, liście 6, grona 8; m.pr. liście 8, grona 7; szara pleśń - 7
- geny odporności Rpv 3.1 (mączniak rzekomy); Ren 3 i Ren 9 (mączniak prawdziwy)
Mrozoodporność
Cięcie
Krzew nie jest wymagający co do formy prowadzenia i długości pozostawionych pędów. Owocuje obficie nawet przy formie niskiej głowy i cięciu na czopki 4-5 pąkowe [1]
Dojrzewanie
- Winnica VICTORIA 2011
- Skierniewice 2012 - zbiór: 24/09; plon: 1,03 kg/krzew; masa grona: 1,39; masa jagód: 2,16g; ekstrakt: 23,1%
- Winnica Srebrna Góra sezon 2012 : 6 gron/krzew, zbiory 19/09, 23,5 Brix, kwasy 5,5 g/l, pH 3,56 ( SAT 3162ºC , GDDc 1322ºC za okres 1/04-31/10)
- Mazowsze-Nasielsk 2007-2014; ;2015-2019; ;Regent 2020-21
- 2019 - Półn/Wsch USA
- Dojrzewanie 2022 na Long Island; zbiór 30/09/2022; cukier 22,3 Brix; pH 3,51; TA 5,10 g/l
- Regent - monitoring dojrzewania 2019-2023 - Winnica Doświadczalna w Kingsville
Synonimy
Gf. 67-198-3; AD 6; Dajana
Wino
Wino jest zbliżone swoim owocowym smakiem do tego , jakie otrzymuje się z winogron odmiany „Pinot Noir”. Zawiera jednak mniej tanin , dlatego jest znacznie łagodniejsze od win burgundzkich. W Niemczech praktykowane jest niekiedy kupażowanie moszczu z tych 2-ch odmian. [1]
Opis sensoryczny (wg WBI) Wina o intensywnym bukiecie, charakteryzujące się nutami owoców egzotycznych, takich jak mango, liczi i cytrusy. W zależności od ekspansji również aromaty kwiatowe z lekko hałaśliwym posmakiem. Dobrze nadaje się do win deserowych ze względu na wczesną wysoką masę moszczu. Czytaj wczesne wytrawne wina przy maksymalnie 90° Oe, aby uniknąć utraty aromatu.
- Regent 2009 (96pkt); ;BIOGroßes Gold
- Regent 2002 (96pkt); ;BIOGroßes Gold
- Regent 2012 (98pkt) - 12,6%vol' cuk.resztk.0,4g/l' Acid 4,4g/l, potential 2018r (PIWI 2014)
na PIWI Weinpreis 2012 - kategoria "Rotwein" ; punktacja: Großes Gold (96 - 100), Gold (90 - 95), Silber (83 - 89), Empfehlung (75 - 82)
- Regent 2003 Pfalz/Niemcy, ,etykieta, ,charakterystyka i ocena
- Regent 2007 Pfalz/Niemcy, ,etykieta, charakterystyka i ocena
- Regent 2009 Pod Sosnami/Polska, ,etykieta, ,charakterystyka i ocena 82 pkt
- Regent 2009 Mieszko - Dębica/Polska, ,charakterystyka i ocena 83 pkt
- Regent 2011 - Winnica Sztukówka; recenzja i charakterystyka wina
- REgent 2011 Sardice/Morawy, ,charakterystyka i ocena
- Regent 2012 Mazowsze
- Regent 2012 bio (95pkt) - 12,1%vol, cukier 5,4g/l, kwasy 4,8g/l, potencjał 2018r. (PIWI 2014)
- Regent 2017, czerwone wytrawne 13,5%;;; kolor ciemnofioletowy, prawie czarny;(czyli Indigo), zapach dżemu jeżynowego, lawendy i ziół , smak czarnych jagód i czekolady.
- Regent 2018 z Winnicy Anna; czerwone wytrawne 12%vol
- Regent 2019 z Winnicy Czyżów; czerwone wytrawne 12,5%vol
- Regent 2019 - Winnica Korol]; spontan; 13% vol;;TA 5,3g/l; cuk 3g/l; potencjal 2024 ; 88 pkt (srebro) na Wine Award International 2021 (27.02.2021)
- Regent 2020 (93pkt); 12,8%; TA 4,8g/l; cuk.0,3g/l; trwałość 2030 najlep.spży. 2025-26
- Regent wytrawne 2022; 11%vol; TA 4,2g/l; cukier 0,01g/l aromaty: wiśnie, owoce leśne, jeżyny; region Wielkopolska, Winnica Tęgie Grono
-
Opinie
Badania na UR :polifenole,antyoksydanty
Literatura
Linki
- https://de.wikipedia.org/wiki/Regent_(Rebsorte)
- http://en.wikipedia.org/wiki/Regent_(grape)
- https://pl.wikipedia.org/wiki/Regent_(winoro%C5%9Bl)
- http://cs.wikipedia.org/wiki/Regent_(odr%C5%AFda_r%C3%A9vy_vinn%C3%A9)
- http://fr.wikipedia.org/wiki/Regent_(c%C3%A9page)
- http://www.carah.be/images/experimentation/Vigne/Fiches_cepage_2019/FC_Regent_19.pdf
- https://www.rebschule-freytag.de/rebsortiment-details-en-287390/regent-289.en.html
Opinie na forum:
- Regent, kiedy zbiory?
- REGENT -podkładka 125AA klon1GM--klonFR26 jakie sa różnice?
- REGENT -ma jakies wady?
- Regent - czy tak ma smakować?
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
- Wg VIVC: koronka; ;liść; ;kwiatostan; ; grono; ;grono – rozmiary; ;grona; ;owocujący krzew; ;krzew; ;szpaler
- Wg glossary wein-plus: grono i liść
- Identyfikator (wg OIV) :
Inne zdjęcia
Węgry::krzew; ,ovine.cz:owocujący krzew; ;Wikimedia:galeria
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Fakty o Regent — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feedCięcie 4-8 oczek/m2 + Dojrzewanie 21-30.09 + Drewnienie łozy dobre + Gatunek Hybryda międzygatunkowa + Gddc 950-1050 + Kolor gron granatowe + Kraj Niemcy + Masa 150 -180g + Masa jagód 2 g + Mrozoodpornosc 249,15 K (-24 °C, -11,2 °F, 448,47 °R) + Odmiana Regent +, Silvaner Zielony +, Müller Thurgau +, Chambourcin +, Rondo + i Diana(Ga 30N-8-127) + Plenność wysoka + Płodność latorośli wysoka % + Rozmiar jagód 15 mm + Sat 2.400 -2500 + Smak Zharmonizowany + Wzrost średni + Zastosowanie Zastosowanie przerobowe + Zawartość cukrów 21 + Zawartość kwasów 7 +