Vidal Blanc
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
(→Zdjęcia ułatwiające identyfikację: *) |
(→Wino: uzupełnienie) |
||
Linia 27: | Linia 27: | ||
==Wino== | ==Wino== | ||
Odmiana nadaje się do win wytrawnych i słodkich a także szampana. | Odmiana nadaje się do win wytrawnych i słodkich a także szampana. | ||
+ | *[https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/72/Peller_Estates_Ice_Wine.jpg Ice wine 2010] | ||
+ | *[https://en.wikipedia.org/wiki/Vidal_blanc#/media/File:Blaxsta_Vidal_Icewine_2005_bottle.jpg Ice wine 2005] | ||
== Tematy na naszym forum== | == Tematy na naszym forum== |
Wersja z 20:11, 3 kwi 2020
Vidal Blanc | |
---|---|
Rodzice | Ugni Blanc x Rayon d'Or |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Francja |
Rozmiary jagód | 14 x 15 mm |
smak | Neutralny |
Termin dojrzewania | 01-10.10 |
Mrozoodporność | -26 °C |
Zapylanie | własnopylna |
Zawartość cukrów | 22 °Bx |
Zawartość kwasów | 10 g/l |
Opis
Odmiana powstała w 1930 roku jako krzyżówka V.vinifera 'Ugni Blanc' (Trebbiano Toscano) i hybrydy 'Rayon d'Or (Seibel 4986).. Grona wydłużone i niezbyt wielkie średnio ok. 130g. Jagody okrągłe o średnicy ok. 15 mm, zielono-żółte, a od nasłonecznionej strony z opalenizną w kolorze bursztynu.. Krzewy rosną średnio silnie. Grona mogą długo wisieć na krzewie , nawet do zbiorów na wino lodowe.
Genealogia
Choroby
Dobra odporność na mączniaka rzekomego i szarą pleśń
Cięcie
Synonimy
Vidal , Vidal 256
Wino
Odmiana nadaje się do win wytrawnych i słodkich a także szampana.
Tematy na naszym forum
Literatura
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację
Inne zdjęcia
Wikimedia: krzew; ;grono; ;grona
Zdjęcia forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Fakty o Vidal Blanc — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie | 01-10.10 + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kraj | Francja + |
Mrozoodpornosc | 247,15 K (-26 °C, -14,8 °F, 444,87 °R) + |
Odmiana | Vidal Blanc + |
Plenność | wysoka + |
Płodność latorośli | wysoka % + |
Rozmiar jagód | 14 x 15 mm + |
Smak | Neutralny + |
Zawartość cukrów | 22 + |
Zawartość kwasów | 10 + |