Zweigelt
Z Winogrona.org
(→Zdjęcia: aktualizacja i uzupeł.) |
(→Zdjęcia ułtwiające identyfikację odmiany: aktualiz.) |
||
Linia 53: | Linia 53: | ||
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == | ||
===Zdjęcia ułtwiające identyfikację odmiany=== | ===Zdjęcia ułtwiające identyfikację odmiany=== | ||
- | *wg | + | *wg Austrianwine: [http://www.austrianwine.com/uploads/tx_celumfe/Zweigeltjp7548a53d0f.jpg grono i liść]; |
- | + | ||
*wg NPGS: [https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/AccessionObservation.aspx?id=1564688 szczegółowe dane obserwacyjne] | *wg NPGS: [https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/AccessionObservation.aspx?id=1564688 szczegółowe dane obserwacyjne] | ||
*wg glossary wein-plus: [https://glossary.wein-plus.eu/uploads/editor/images/6739/5a5f95a6a8a87.png grono i liść] | *wg glossary wein-plus: [https://glossary.wein-plus.eu/uploads/editor/images/6739/5a5f95a6a8a87.png grono i liść] |
Wersja z 20:47, 17 maj 2020
Zweigelt | |
---|---|
grono i liście;fot.RobertR | |
Rodzice | Lemberger x Saint Laurent |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Austria |
Masa grona | 259 g |
Rozmiary jagód | 17 mm |
Masa jagód | 2,56 g |
Termin dojrzewania | 1-10.10 |
Mrozoodporność | -22 °C251,15 K -7,6 °F 452,07 °R |
Kolor gron | granatowe |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 22,5 °Bx |
Zawartość kwasów | 5,8 g/l |
Opis
Odmiana przeznaczona do wyrobu czerwonego wina o dość wysokiej jak na Vitis vinifera odporności na mróz. Jest bardzo silną rośliną, ale nie wymaga zbyt wiele pracy, bo jeśli zrobi się porządek z pędami i pasierbami w pierwszej części wegetacji – tak do końca czerwca – potem tej roboty nie będzie już dużo.
Odmiana łączy w sobie pozytywne cechy szczepów rodzicielskich: późny rozwój pąków na wiosnę, odporność na przymrozki, wczesne dojrzewanie. Daje wysokie plony i udaje się nawet w chłodnych klimatach. Plenność, jeśli nie kontrolowana, może powodować niską jakość wina. Zweigelt daje wina bardzo aromatyczne, o wyraźnym posmaku wiśniowym, z nutami wanilii, dobrze reagujące na przechowywanie w dębowych beczkach, o dużym potencjale dojrzewania. Z drugiej strony, Zweigelt jest idealnym szczepem do produkcji lżejszych win czerwonych o orzeźwiającym owocowym posmaku, nadających się do spożycia za młodu.
Możliwa do polowej uprawy towarowej w cieplejszych regionach kraju.
Genealogia
Choroby
Cięcie
parametry dojrzewania
Za sezon 2012 (SAT 3162 i GDDc 1322) we winnicy Srebrna Góra (Małopolska) zebrany wcześniej (pod koniec września) ze wzgędu na szarą pleśń (nie zupełnie dojrzały) z przeznaczeniem na lekkie wino. Parametry: 20,2 Brix, pH 3,24 , obciążenie 6 gron/krzew (Analogicznie Pinot Noir: 2/10, 21,5 Brix, pH 3,58 dojrzały technologicznie) [wg badań UR/Kraków]
Wino
Wg servisu "www.wineoczechrepublic"
Podstawowa charakterystyka wina jakościowego: Pomimo granatowej barwy i owocowo korzennego smaku mają zapach wiśni i innych owoców jagodowych. Wina posiadają różną pełnię. Przy kontrolowanych zbiorach pełnia jest bardziej wyrazista i garbniki bardziej kompleksowe, tak że można uzyskać wino delikatne i harmonijne.
Synonimy
Zweigeltrebe, Blauer Zweigelt; Rotburger; Klosterneuburg 71
Literatura
Linki
Opinie na forum Zweigelt
Zdjęcia
Zdjęcia ułtwiające identyfikację odmiany
- wg Austrianwine: grono i liść;
- wg NPGS: szczegółowe dane obserwacyjne
- wg glossary wein-plus: grono i liść
Inne zdjęcia
Zweigelt - grona i liść - Węgry;L.Małysz:grono; ;ovine:grono; ;grona; ;weinbau-koeck;szpaler ; ;Szkółki Konieczko: grono
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Dojrzewanie | 1-10.10 + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Kolor gron | granatowe + |
Kraj | Austria + |
Masa | 259 g + |
Masa jagód | 2,56 g + |
Mrozoodpornosc | 251,15 K (-22 °C, -7,6 °F, 452,07 °R) + |
Odmiana | Zweigelt +, Lemberger + i Saint Laurent + |
Rozmiar jagód | 17 mm + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 22,5 + |
Zawartość kwasów | 5,8 + |