Traminette
Z Winogrona.org
(→Parametry dojrzewania: dojrzewanie) |
(→Inne zdjęcia: aktualizacja linków) |
||
Linia 73: | Linia 73: | ||
===Inne zdjęcia=== | ===Inne zdjęcia=== | ||
- | Cornell University [http://www.hort.cornell.edu/reisch/grapegenetics/Varietyphotos/Traminette.02.jpg grono] | + | *Cornell University [http://www.hort.cornell.edu/reisch/grapegenetics/Varietyphotos/Traminette.02.jpg grono] |
+ | *[http://www.hort.cornell.edu/reisch/grapegenetics/Varietyphotos/Traminette.01.jpg grono] | ||
+ | *[http://ei.isnooth.com/multimedia/c/7/0/image_3805919_full.jpeg grona] | ||
+ | *Winniczka Magda:[http://images70.fotosik.pl/43/869f7280efc4881amed.jpg liść] | ||
+ | *[https://winicjatywa.pl/wp-content/uploads/2016/06/traminette30.jpg grono] | ||
== Zdjęcia forumowiczów == | == Zdjęcia forumowiczów == |
Wersja z 21:37, 23 lis 2020
Traminette | |
---|---|
Traminette - grono 29/09/2018; foto:ZbyszekB | |
Rodzice | Joannes Seyve 23.416 x Gewürztraminer |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | USA |
Masa grona | 120 g |
Masa jagód | 1,52 g |
Mrozoodporność | -26 °C247,15 K -14,8 °F 444,87 °R |
Kolor gron | bursztynowe |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 20 °Bx |
Zawartość kwasów | 10 g/l |
Opis
Odmiana Genevy. Pierwsze owoce w 1971. W 1974 podana w obieg. Bez patentu.
Jagody okrągłe, bursztynowe, średniej wielkości (1,5 g) jak na przerobówkę. Grona średnie 110-130g ze skrzydełkiem, umiarkowanie luźne.
Wzrost i wydajność raczej niska. Drewnienie późne. Ilość dni kwitnienie-dojrzewanie około 110, podobnie jak odmiana Chardonnay; (wg Uniwersytet Kentucky)
Wino w smaku podobne do Gewürztraminer. Maceracja przez 12 do 48 godzin w temperaturze 5-10 °C pomaga w uzyskaniu korzennego smaku i aromatów kwiatowych.
Genealogia
Kliknij aby powiększyć
|
Choroby
Odmiana umiarkowanie podatna na podstawowe choroby grzybowe; mączniaki i szarą pleśń.
Duża podatność na antraknozę – rzędu 60
Wg badań kanadyjskich za lata 2008-2009 podatność na antraknozę w skali 0-80 (0-10 b.mała lub mała; 11-35 średnia; powyżej 36 duża) Np. Seyval Blanc ok. 8; Osceola Muscat ok.16; Swenson White ok. 45; Marquette ok.65
Cięcie
Parametry dojrzewania
Wino
Synonimy
NY65.533.13
Tematy na naszym forum
Literatura
- http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-winorosli.html?id=623&view=odmiana
- http://en.wikipedia.org/wiki/Traminette
- http://www.extension.purdue.edu/extmedia/FS/FS-59-W.pdf
- http://www.extension.purdue.edu/extmedia/FS/FS-60-W.pdf
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
- wg VIVC: ;VIVC: dojrzały liść; ; grono
- wg glossary wei-plus: grono i liść
Inne zdjęcia
Zdjęcia forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Drewnienie łozy | zadowalające + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | bursztynowe + |
Kraj | USA + |
Masa | 120 g + |
Masa jagód | 1,52 g + |
Mrozoodpornosc | 247,15 K (-26 °C, -14,8 °F, 444,87 °R) + |
Obsada gron | 1,7 szt. + |
Odmiana | Traminette +, Joannes Seyve 23.416 + i Gewürztraminer + |
Plenność | niska + |
Wzrost | umiarkowany + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 20 + |
Zawartość kwasów | 10 + |