Wymagania - gleba
Z Winogrona.org
Linia 13: | Linia 13: | ||
Odmiany pochodzące od winorośli właściwej wymagają obojętnego odczynu gleby pH 6,5-7,2. Odmiany hybrydowe znoszą nieco kwaśniejszą glebę. Zbyt zasadowy odczyn gleby blokuje przyswajanie żelaza. Wpływ na kwasowość gleby ma również zawartość magnezu, który silnie alkalizuje glebę. | Odmiany pochodzące od winorośli właściwej wymagają obojętnego odczynu gleby pH 6,5-7,2. Odmiany hybrydowe znoszą nieco kwaśniejszą glebę. Zbyt zasadowy odczyn gleby blokuje przyswajanie żelaza. Wpływ na kwasowość gleby ma również zawartość magnezu, który silnie alkalizuje glebę. | ||
- | + | [[Plik:Screenshot 20221222-161614 Chrome.jpg]] | |
Jednorazowa, maksymalna dawka nawozu wapniowego w przeliczeniu na CaO to 2500 kg (2,5 t) na 1 ha. | Jednorazowa, maksymalna dawka nawozu wapniowego w przeliczeniu na CaO to 2500 kg (2,5 t) na 1 ha. |
Wersja z 15:26, 22 gru 2022
Wymagania glebowe winorośli i nawożenie
Czego potrzebuje winorośl?
Tego samego, czego potrzebują inne rośliny, tylko w dawkach dostosowanych do tego gatunku:
- jeść - składniki pokarmowe
- pić - woda
- słońca
- nie zamarznąć i nie upiec się - odpowiedniego klimatu.
Skupmy się tutaj na "jedzeniu", czyli makroelementach, a dokładniej solach mineralnych pobieranych z gleby.
Odmiany pochodzące od winorośli właściwej wymagają obojętnego odczynu gleby pH 6,5-7,2. Odmiany hybrydowe znoszą nieco kwaśniejszą glebę. Zbyt zasadowy odczyn gleby blokuje przyswajanie żelaza. Wpływ na kwasowość gleby ma również zawartość magnezu, który silnie alkalizuje glebę.
Jednorazowa, maksymalna dawka nawozu wapniowego w przeliczeniu na CaO to 2500 kg (2,5 t) na 1 ha.
Kontrolę zawartości mikroelementów powtarzamy co 2-3 lata, uzupełniając ją także analizą chemiczną suchej masy liści.
Według słowackiego badacza (V. Krausa), z plonem owoców 10 t z 1 ha corocznie ubywa 90-120 kg azotu, 15-19 kg fosforu, 99-124 kg potasu, 113-134 kg wapnia, 3-5 kg cynku i ok. 3 g molibdenu. Im wyższe zbiory owoców, tym ubytki składników pokarmowych są większe. Aby zapewnić regularne owocowanie na wysokim poziomie, musimy każdego roku, systematycznie uzupełniać brakujące ilości składników pokarmowych w glebie. Gleby ciężkie można nawozić jesienią, po zbiorach. Gleby lekkie, ze skłonnością do wypłukiwania minerałów w głąb profilu glebowego, nawozi się wczesną wiosną
Nie wolno łączyć w jednym zabiegu agrotechnicznym wapnowania gleby z podawaniem azotu, fosforu i potasu. Najpierw daje się wapno z magnezem jesienią, a po 6-8 tygodniach pozostałe składniki.
Azot (N) - roczne zapotrzebowanie owocujących krzewów winorośli na azot mieści się w granicach 80-120 kg N na 1 ha. Na gleby piaszczyste przepuszczalne i suche zaleca się, aby dawkę 120 kg na 1 ha stosować w dwóch, a nawet w trzech porcjach. Podstawową zasadą nawożenia azotem jest stosowanie nawozów w początkowym okresie wegetacji krzewów, najpóźniej do końca czerwca. Zbyt wysoka zawartość w glebie azotu w formie amonowej ogranicza pobieranie przez krzewy potasu.
Optymalna ilość makroelementów dla winorośli
Rodzaj gleby | Zawartość części spławial. % | Fosfor (P kg/ha) | Potas (K kg/ha) | Magnez (Mg kg/ha) |
---|---|---|---|---|
piaszczysta | do 10 | 10 | 100 | 15 |
piaszczysta lekka | 10-15 | 12 | 105 | 16 |
piaszczysto-gliniasta | 15-20 | 14 | 110 | 17 |
gliniasta, śr. ciężka | 30-40 | 16 | 120 | 19 |
gliniasta, ciężka | 40-50 | 18 | 130 | 20 |
Literatura:
- https://modr.pl/sites/default/files/brochures/zakladanie_i_prowadzenie_winnicy.pdf
- http://www.winnica.golesz.pl/pdf/uprawa-winorosli-roman-mysliwiec-plantpress-2009.pdf
- https://www.lodr.pl/images/stories/wydawnictwa/ulotki/2021/Uprawa-winorosli-2021-RGB.pdf
- http://www.winologia.pl/teksty_gleby.htm
- https://nawozy.eu/wiedza/porady-ekspertow/gleba/wapnowanie-krok-po-kroku.html
Dodała: Kuneg