modified on 2 lut 2023 at 16:04 ••• 3 265 views

Wymagania - gleba

Z Winogrona.org

Spis treści

Wymagania glebowe winorośli i nawożenie

Czego potrzebuje winorośl?

Tego samego, czego potrzebują inne rośliny, tylko w dawkach dostosowanych do tego gatunku:

  1. jeść - składniki pokarmowe
  2. pić - woda
  3. słońca
  4. nie zamarznąć i nie upiec się - odpowiedniego klimatu.

Skupmy się tutaj na "jedzeniu", czyli makroelementach, a dokładniej podstawowych solach mineralnych pobieranych z gleby.

Odmiany pochodzące od winorośli właściwej wymagają obojętnego odczynu gleby pH 6,5-7,2. Odmiany hybrydowe znoszą nieco kwaśniejszą glebę. Zbyt zasadowy odczyn gleby blokuje przyswajanie żelaza. Wpływ na kwasowość gleby ma również zawartość magnezu, który silnie alkalizuje glebę.

Wapnowanie

Plik:Screenshot 20221222-161614 Chrome.jpg

Kontrolę zawartości mikroelementów powtarzamy co 2-3 lata, uzupełniając ją także analizą chemiczną suchej masy liści.

Dawka nawozu; dawka według tabeli. W warunkach gdy wapnowanie jest konieczne zaleca się stosować od 3 ton na gleby bardzo lekkie do 6 ton CaO/ha na gleby ciężkie. Praktyka wskazuje, że bezpieczniejsze i bardziej efektywne jest dzielenie dawki nawozów wapniowych, tak by jednorazowo nie stosować więcej jak połowę zalecanych dawek, czyli od 1 t do 2,5 t CaO/ha, a po 2‑3 lat zabieg powtórzyć. Dawka 1 t CaO/ha to 1,25 t/ha wapna tlenkowego 80% lub 2,2 t/ha wapna węglanowego 45%. Nie powinno się stosować nawozów wapniowych w dużych, jednorazowych dawkach, raz na wiele lat. Mało skuteczne jest także wapnowanie dawkami bardzo małymi , np. 200‑300 kg kredy na hektar. Nie ma cudownych nawozów wapniowych, które stosowane w tak małych dawkach uregulują odczyn gleby. (Więcej na polifoska.pl)

Termin wapnowania; najbardziej optymalnym terminem wapnowania jest okres pożniwny, późne lato do późnej jesieni, bo można wtedy dobrze wymieszać wapno z glebą oraz dłuższy jest okres od jego stosowania do siewu lub sadzenia roślin. By wapno mogło dobrze i szybko zadziałać, powinno być bardzo drobno zmielone, potrzebne jest także dobre uwilgotnienie gleby i niskie temperatury, czyli warto wykorzystać jesienno-zimowe zapasy wody. Zdecydowanie gorszym jest wiosenny termin wapnowania. (Więcej na polifoska.pl)

Optymalna ilość makroelementów dla winorośli

Rodzaj gleby Zawart. części spławial. % Fosfor (P kg/ha) Potas (K kg/ha) Magnez (Mg kg/ha)
piaszczysta do 10 10 100 15
piaszczysta lekka 10-15 12 105 16
piaszczysto-gliniasta 15-20 14 110 17
gliniasta, śr. ciężka 30-40 16 120 19
gliniasta, ciężka 40-50 18 130 20

Nawożenie

Według słowackiego badacza (V. Krausa), z plonem owoców 10 t z 1 ha corocznie ubywa 90-120 kg azotu, 15-19 kg fosforu, 99-124 kg potasu, 113-134 kg wapnia, 3-5 kg cynku i ok. 3 g molibdenu. Im wyższe zbiory owoców, tym ubytki składników pokarmowych są większe. Aby zapewnić regularne owocowanie na wysokim poziomie, musimy każdego roku, systematycznie uzupełniać brakujące ilości składników pokarmowych w glebie. Gleby ciężkie można nawozić jesienią, po zbiorach. Gleby lekkie, ze skłonnością do wypłukiwania minerałów w głąb profilu glebowego, nawozi się wczesną wiosną

Nie wolno łączyć w jednym zabiegu agrotechnicznym wapnowania gleby z podawaniem azotu, fosforu i potasu. Najpierw daje się wapno z magnezem jesienią, a po 6-8 tygodniach pozostałe składniki.

Azot (N) - roczne zapotrzebowanie owocujących krzewów winorośli na azot mieści się w granicach 80-120 kg N na 1 ha. Na gleby piaszczyste przepuszczalne i suche zaleca się, aby dawkę 120 kg na 1 ha stosować w dwóch, a nawet w trzech porcjach. Podstawową zasadą nawożenia azotem jest stosowanie nawozów w początkowym okresie wegetacji krzewów, najpóźniej do końca czerwca. Zbyt wysoka zawartość w glebie azotu w formie amonowej ogranicza pobieranie przez krzewy potasu.


Literatura:

  1. https://modr.pl/sites/default/files/brochures/zakladanie_i_prowadzenie_winnicy.pdf
  2. http://www.winnica.golesz.pl/pdf/uprawa-winorosli-roman-mysliwiec-plantpress-2009.pdf
  3. https://www.lodr.pl/images/stories/wydawnictwa/ulotki/2021/Uprawa-winorosli-2021-RGB.pdf
  4. http://www.winologia.pl/teksty_gleby.htm
  5. https://nawozy.eu/wiedza/porady-ekspertow/gleba/wapnowanie-krok-po-kroku.html
  6. https://polifoska.pl/porady/476-nowy-sezon-zacznij-od-wapnowania-2

Dodała: Kuneg