Wymagania - gleba
Z Winogrona.org
(→Wymagania glebowe winorośli i nawożenie) |
|||
Linia 12: | Linia 12: | ||
Odmiany pochodzące od winorośli właściwej wymagają obojętnego odczynu gleby pH 6,5-7,2. Odmiany hybrydowe znoszą nieco kwaśniejszą glebę. Zbyt zasadowy odczyn gleby blokuje przyswajanie żelaza. Wpływ na kwasowość gleby ma również zawartość magnezu, który silnie alkalizuje glebę. | Odmiany pochodzące od winorośli właściwej wymagają obojętnego odczynu gleby pH 6,5-7,2. Odmiany hybrydowe znoszą nieco kwaśniejszą glebę. Zbyt zasadowy odczyn gleby blokuje przyswajanie żelaza. Wpływ na kwasowość gleby ma również zawartość magnezu, który silnie alkalizuje glebę. | ||
+ | |||
+ | = Wapnowanie= | ||
[[Plik:Screenshot 20221222-161614 Chrome.jpg]] | [[Plik:Screenshot 20221222-161614 Chrome.jpg]] | ||
- | |||
- | |||
Kontrolę zawartości mikroelementów powtarzamy co 2-3 lata, uzupełniając ją także analizą chemiczną suchej masy liści. | Kontrolę zawartości mikroelementów powtarzamy co 2-3 lata, uzupełniając ją także analizą chemiczną suchej masy liści. | ||
+ | |||
+ | |||
+ | = Nawożenie= | ||
Według słowackiego badacza (V. Krausa), z plonem owoców 10 t z 1 ha corocznie ubywa 90-120 kg azotu, 15-19 kg fosforu, 99-124 kg potasu, 113-134 kg wapnia, 3-5 kg cynku i ok. 3 g molibdenu. Im wyższe zbiory owoców, tym ubytki składników pokarmowych są większe. Aby zapewnić regularne owocowanie na wysokim poziomie, musimy każdego roku, systematycznie uzupełniać brakujące ilości składników pokarmowych w glebie. Gleby ciężkie można nawozić jesienią, po zbiorach. Gleby lekkie, ze skłonnością do wypłukiwania minerałów w głąb profilu glebowego, nawozi się wczesną wiosną | Według słowackiego badacza (V. Krausa), z plonem owoców 10 t z 1 ha corocznie ubywa 90-120 kg azotu, 15-19 kg fosforu, 99-124 kg potasu, 113-134 kg wapnia, 3-5 kg cynku i ok. 3 g molibdenu. Im wyższe zbiory owoców, tym ubytki składników pokarmowych są większe. Aby zapewnić regularne owocowanie na wysokim poziomie, musimy każdego roku, systematycznie uzupełniać brakujące ilości składników pokarmowych w glebie. Gleby ciężkie można nawozić jesienią, po zbiorach. Gleby lekkie, ze skłonnością do wypłukiwania minerałów w głąb profilu glebowego, nawozi się wczesną wiosną |
Wersja z 15:46, 22 gru 2022
Spis treści |
Wymagania glebowe winorośli i nawożenie
Czego potrzebuje winorośl?
Tego samego, czego potrzebują inne rośliny, tylko w dawkach dostosowanych do tego gatunku:
- jeść - składniki pokarmowe
- pić - woda
- słońca
- nie zamarznąć i nie upiec się - odpowiedniego klimatu.
Skupmy się tutaj na "jedzeniu", czyli makroelementach, a dokładniej solach mineralnych pobieranych z gleby.
Odmiany pochodzące od winorośli właściwej wymagają obojętnego odczynu gleby pH 6,5-7,2. Odmiany hybrydowe znoszą nieco kwaśniejszą glebę. Zbyt zasadowy odczyn gleby blokuje przyswajanie żelaza. Wpływ na kwasowość gleby ma również zawartość magnezu, który silnie alkalizuje glebę.
Wapnowanie
Kontrolę zawartości mikroelementów powtarzamy co 2-3 lata, uzupełniając ją także analizą chemiczną suchej masy liści.
Nawożenie
Według słowackiego badacza (V. Krausa), z plonem owoców 10 t z 1 ha corocznie ubywa 90-120 kg azotu, 15-19 kg fosforu, 99-124 kg potasu, 113-134 kg wapnia, 3-5 kg cynku i ok. 3 g molibdenu. Im wyższe zbiory owoców, tym ubytki składników pokarmowych są większe. Aby zapewnić regularne owocowanie na wysokim poziomie, musimy każdego roku, systematycznie uzupełniać brakujące ilości składników pokarmowych w glebie. Gleby ciężkie można nawozić jesienią, po zbiorach. Gleby lekkie, ze skłonnością do wypłukiwania minerałów w głąb profilu glebowego, nawozi się wczesną wiosną
Nie wolno łączyć w jednym zabiegu agrotechnicznym wapnowania gleby z podawaniem azotu, fosforu i potasu. Najpierw daje się wapno z magnezem jesienią, a po 6-8 tygodniach pozostałe składniki.
Azot (N) - roczne zapotrzebowanie owocujących krzewów winorośli na azot mieści się w granicach 80-120 kg N na 1 ha. Na gleby piaszczyste przepuszczalne i suche zaleca się, aby dawkę 120 kg na 1 ha stosować w dwóch, a nawet w trzech porcjach. Podstawową zasadą nawożenia azotem jest stosowanie nawozów w początkowym okresie wegetacji krzewów, najpóźniej do końca czerwca. Zbyt wysoka zawartość w glebie azotu w formie amonowej ogranicza pobieranie przez krzewy potasu.
Optymalna ilość makroelementów dla winorośli
Rodzaj gleby | Zawartość części spławial. % | Fosfor (P kg/ha) | Potas (K kg/ha) | Magnez (Mg kg/ha) |
---|---|---|---|---|
piaszczysta | do 10 | 10 | 100 | 15 |
piaszczysta lekka | 10-15 | 12 | 105 | 16 |
piaszczysto-gliniasta | 15-20 | 14 | 110 | 17 |
gliniasta, śr. ciężka | 30-40 | 16 | 120 | 19 |
gliniasta, ciężka | 40-50 | 18 | 130 | 20 |
Literatura:
- https://modr.pl/sites/default/files/brochures/zakladanie_i_prowadzenie_winnicy.pdf
- http://www.winnica.golesz.pl/pdf/uprawa-winorosli-roman-mysliwiec-plantpress-2009.pdf
- https://www.lodr.pl/images/stories/wydawnictwa/ulotki/2021/Uprawa-winorosli-2021-RGB.pdf
- http://www.winologia.pl/teksty_gleby.htm
- https://nawozy.eu/wiedza/porady-ekspertow/gleba/wapnowanie-krok-po-kroku.html
Dodała: Kuneg