Wymagania - gleba
Z Winogrona.org
(→Wymagania glebowe winorośli i nawożenie) |
|||
Linia 19: | Linia 19: | ||
Kontrolę zawartości mikroelementów powtarzamy co 2-3 lata, uzupełniając ją także analizą chemiczną suchej masy liści. | Kontrolę zawartości mikroelementów powtarzamy co 2-3 lata, uzupełniając ją także analizą chemiczną suchej masy liści. | ||
+ | [[Plik:Zalecane_dawki_wapna.JPG]] | ||
- | + | = Optymalna ilość makroelementów dla winorośli = | |
- | + | ||
- | + | ||
- | + | ||
- | + | ||
- | + | ||
- | + | ||
- | + | ||
- | + | ||
{|class="wikitable sortable" | {|class="wikitable sortable" | ||
Linia 71: | Linia 64: | ||
|} | |} | ||
+ | |||
+ | |||
+ | = Nawożenie= | ||
+ | |||
+ | Według słowackiego badacza (V. Krausa), z plonem owoców 10 t z 1 ha corocznie ubywa 90-120 kg azotu, 15-19 kg fosforu, 99-124 kg potasu, 113-134 kg wapnia, 3-5 kg cynku i ok. 3 g molibdenu. Im wyższe zbiory owoców, tym ubytki składników pokarmowych są większe. Aby zapewnić regularne owocowanie na wysokim poziomie, musimy każdego roku, systematycznie uzupełniać brakujące ilości składników pokarmowych w glebie. Gleby ciężkie można nawozić jesienią, po zbiorach. Gleby lekkie, ze skłonnością do wypłukiwania minerałów w głąb profilu glebowego, nawozi się wczesną wiosną | ||
+ | |||
+ | Nie wolno łączyć w jednym zabiegu agrotechnicznym wapnowania gleby z podawaniem azotu, fosforu i potasu. Najpierw daje się wapno z magnezem jesienią, a po 6-8 tygodniach pozostałe składniki. | ||
+ | |||
+ | '''Azot''' (N) - roczne zapotrzebowanie owocujących krzewów winorośli na azot mieści się w granicach 80-120 kg N na 1 ha. Na gleby piaszczyste przepuszczalne i suche zaleca się, aby dawkę 120 kg na 1 ha stosować w dwóch, a nawet w trzech porcjach. Podstawową zasadą nawożenia azotem jest stosowanie nawozów w początkowym okresie wegetacji krzewów, '''najpóźniej do końca czerwca'''. Zbyt wysoka zawartość w glebie azotu w formie amonowej ogranicza pobieranie przez krzewy potasu. | ||
+ | |||
= Literatura: = | = Literatura: = | ||
Linia 78: | Linia 81: | ||
# http://www.winologia.pl/teksty_gleby.htm | # http://www.winologia.pl/teksty_gleby.htm | ||
# https://nawozy.eu/wiedza/porady-ekspertow/gleba/wapnowanie-krok-po-kroku.html | # https://nawozy.eu/wiedza/porady-ekspertow/gleba/wapnowanie-krok-po-kroku.html | ||
+ | # https://polifoska.pl/porady/476-nowy-sezon-zacznij-od-wapnowania-2 | ||
[[Kategoria:Artykuł]] | [[Kategoria:Artykuł]] | ||
Dodała: [[Użytkownik:Kuneg|Kuneg]] | Dodała: [[Użytkownik:Kuneg|Kuneg]] |
Wersja z 15:49, 22 gru 2022
Spis treści |
Wymagania glebowe winorośli i nawożenie
Czego potrzebuje winorośl?
Tego samego, czego potrzebują inne rośliny, tylko w dawkach dostosowanych do tego gatunku:
- jeść - składniki pokarmowe
- pić - woda
- słońca
- nie zamarznąć i nie upiec się - odpowiedniego klimatu.
Skupmy się tutaj na "jedzeniu", czyli makroelementach, a dokładniej solach mineralnych pobieranych z gleby.
Odmiany pochodzące od winorośli właściwej wymagają obojętnego odczynu gleby pH 6,5-7,2. Odmiany hybrydowe znoszą nieco kwaśniejszą glebę. Zbyt zasadowy odczyn gleby blokuje przyswajanie żelaza. Wpływ na kwasowość gleby ma również zawartość magnezu, który silnie alkalizuje glebę.
Wapnowanie
Kontrolę zawartości mikroelementów powtarzamy co 2-3 lata, uzupełniając ją także analizą chemiczną suchej masy liści.
Optymalna ilość makroelementów dla winorośli
Rodzaj gleby | Zawartość części spławial. % | Fosfor (P kg/ha) | Potas (K kg/ha) | Magnez (Mg kg/ha) |
---|---|---|---|---|
piaszczysta | do 10 | 10 | 100 | 15 |
piaszczysta lekka | 10-15 | 12 | 105 | 16 |
piaszczysto-gliniasta | 15-20 | 14 | 110 | 17 |
gliniasta, śr. ciężka | 30-40 | 16 | 120 | 19 |
gliniasta, ciężka | 40-50 | 18 | 130 | 20 |
Nawożenie
Według słowackiego badacza (V. Krausa), z plonem owoców 10 t z 1 ha corocznie ubywa 90-120 kg azotu, 15-19 kg fosforu, 99-124 kg potasu, 113-134 kg wapnia, 3-5 kg cynku i ok. 3 g molibdenu. Im wyższe zbiory owoców, tym ubytki składników pokarmowych są większe. Aby zapewnić regularne owocowanie na wysokim poziomie, musimy każdego roku, systematycznie uzupełniać brakujące ilości składników pokarmowych w glebie. Gleby ciężkie można nawozić jesienią, po zbiorach. Gleby lekkie, ze skłonnością do wypłukiwania minerałów w głąb profilu glebowego, nawozi się wczesną wiosną
Nie wolno łączyć w jednym zabiegu agrotechnicznym wapnowania gleby z podawaniem azotu, fosforu i potasu. Najpierw daje się wapno z magnezem jesienią, a po 6-8 tygodniach pozostałe składniki.
Azot (N) - roczne zapotrzebowanie owocujących krzewów winorośli na azot mieści się w granicach 80-120 kg N na 1 ha. Na gleby piaszczyste przepuszczalne i suche zaleca się, aby dawkę 120 kg na 1 ha stosować w dwóch, a nawet w trzech porcjach. Podstawową zasadą nawożenia azotem jest stosowanie nawozów w początkowym okresie wegetacji krzewów, najpóźniej do końca czerwca. Zbyt wysoka zawartość w glebie azotu w formie amonowej ogranicza pobieranie przez krzewy potasu.
Literatura:
- https://modr.pl/sites/default/files/brochures/zakladanie_i_prowadzenie_winnicy.pdf
- http://www.winnica.golesz.pl/pdf/uprawa-winorosli-roman-mysliwiec-plantpress-2009.pdf
- https://www.lodr.pl/images/stories/wydawnictwa/ulotki/2021/Uprawa-winorosli-2021-RGB.pdf
- http://www.winologia.pl/teksty_gleby.htm
- https://nawozy.eu/wiedza/porady-ekspertow/gleba/wapnowanie-krok-po-kroku.html
- https://polifoska.pl/porady/476-nowy-sezon-zacznij-od-wapnowania-2
Dodała: Kuneg