Aromella
Z Winogrona.org
(→Wino: uzupeł) |
(→Zdjęcia forumowiczów: uzupeł.) |
||
Linia 108: | Linia 108: | ||
<gallery widths=180px heights=180px perrow=4> | <gallery widths=180px heights=180px perrow=4> | ||
Plik:Aromella 23062022.JPG|Aromella - kwiatostan 23/06/2022; foto: ZbyszekB | Plik:Aromella 23062022.JPG|Aromella - kwiatostan 23/06/2022; foto: ZbyszekB | ||
- | + | Plik:Aromella 22062023.JPG|Aromella - kwiatostan 22/06/2023; foto: ZbyszekB | |
</gallery> | </gallery> | ||
Wersja z 11:55, 23 cze 2023
Aromella | |
---|---|
Aromella - grono 15/09/2022; foto:ZbyszekB | |
Rodzice | Traminette x Ravat 34 |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | USA |
Masa grona | 110 g |
Masa jagód | 1,53 g |
smak | Muszkat i brzoskwinia |
Termin dojrzewania | przełom września i października |
Mrozoodporność | -27 °C246,15 K -16,6 °F 443,07 °R |
Kolor gron | jasno-żółte |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 19,5 °Bx |
Zawartość kwasów | 12 g/l |
Opis
POCHODZENIE
"Aromella" została wyhodowana w New York State Agricultural Experiment Station in Geneva, Cornell University , jako krzyżówka Traminette i Ravat 34 w 1976 roku. Sadzonki zostały posadzone w 1978 roku a wina zostało po raz pierwszy wykonane w 1983 roku. Oryginalne sadzonki znane jako NY76.0844.24 były propagowane do badań w 1990.
OPIS
W czasie badań 1995-2011
Wzrost krzewów srednio-silny. Pękanie pąków i dojrzewanie wcześniejsze niż odmiany Traminette. Grona długie i luźne o masie około 110 g. Jagody małe, okrągłe, żółte o masie około 1,53 g (średnia)
W czasie badań i obserwacji na przestrzeni 18 lat w Stacji Doświadczalnej New York - wykazała mrozoodporność około -27st.C (LT50) nieco większą od odmiany rodzicielskiej Traminette której mrozoodporność w tych samych warunkach kształtowała się na poziomie -26st.C(LT50)
Genealogia
Choroby
Średnio odporna na choroby grzybowe. Mało podatna na filokserę liciową. Bardzo wrażliwa na herbicydy typu 2,4-D.
Cięcie
Synonimy
NY76.0844.24
Parametry dojrzewania
- Ohio/Wooster 2020 - zbiór 15/09 ; GDD 1487; cukier 18,7 Brox; TA 9,8 g/L; pH 3,03; wskaź. dojrzałości: (18,7/9,8)*10=19
Tematy na naszym forum
Wino
- Aromella 2019 wytrawne;11,75% vol; TA 6,3g/l; pH 3,57
- Aromella 2019; białe pół-wytrawne 12%vol, cuk.reszt. 3,2%
- Aromella 2020; białe wino stołowe; 12%vol; aromaty wiciokrzewu i muskatu
Enologia
Wg Cornel University
"Aromella" – próby od 1995 roku. Aromatyczne wina charakteryzujące się nutami ananasa, wiciokrzewu, skórki owoców cytrusowych i kwiatów. Charakterystyczny muskat. Moszcz (Finger Lakes) owoców jest podobny do "Rieslinga" średnio 19,5 ° Brixa, pH 3.0, i TA 12 g / l Nieznaczne odkwaszanie może być niezbędne dla optymalnej równowagi podniebienia w chłodniejszych latach, dla win wytrawnych. FJM nie jest wskazana. Przyswajalny azot (YAN) średnio 177mg/L (za okres 3 lat 2010-12 od 131 do 241 mg/l) Zalecany pomiar YAN i uzupełnianie pożywki dla drożdży. Wg badań 24 godzinna zimna sedymentacja wpływa pozytywnie na aromaty wina nie zwiększając goryczy. Zalecana chłodna fermentacja 12-13 st.C. Polecane drożdże: EC 1118, V 1116, QA23, W15,R2.
Literatura
Linki
- https://grapesandwine.cals.cornell.edu/sites/grapesandwine.cals.cornell.edu/files/shared/%E2%80%98Aromella%E2%80%99%20FINAL.pdf Cornel University – opis i parametry
- http://www.vivc.de/index.php?r=passport%2Fview&id=22529
- https://www.fulkersonwinery.com/fruit/aromella/
- http://lescepages.free.fr/aromella.html
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
Inne zdjęcia
Zdjęcia forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Dojrzewanie | przełom września i października + |
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | jasno-żółte + |
Kraj | USA + |
Masa | 110 g + |
Masa jagód | 1,53 g + |
Mrozoodpornosc | 246,15 K (-27 °C, -16,6 °F, 443,07 °R) + |
Odmiana | Aromella + |
Plenność | wysoka + |
Smak | Muszkat i brzoskwinia + |
Wzrost | śednio silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 19,5 + |
Zawartość kwasów | 12 + |