Seyval Blanc – Winogrona.org
modified on 18 paź 2024 at 20:38 ••• 162 634 views

Seyval Blanc

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Inne zdjęcia: uzupełnienie)
(kolor)
Linia 1: Linia 1:
{{Odmiana infobox
{{Odmiana infobox
-
|kolor=#99B3FF
+
|kolor=#FFD700
|odmiana=Seyval Blanc
|odmiana=Seyval Blanc
|zdjęcie=143_Seyval_Blanc_SEYVAL_BLANC_-_grono_P._Pawluczuk.jpg
|zdjęcie=143_Seyval_Blanc_SEYVAL_BLANC_-_grono_P._Pawluczuk.jpg

Wersja z 20:49, 2 lip 2023

Seyval Blanc
SEYVAL BLANC - grono Foto: P. Pawluczuk
SEYVAL BLANC - grono Foto: P. Pawluczuk
Rodzice Seibel 4995 x Seibel 4986
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Francja
Masa grona 180-450 g
Rozmiary jagód 12-16 mm
Masa jagód 1,3-2 g
smak neutralny-mineralny
SAT 2550-2650
GDDC 1070
Termin dojrzewania przełom wrzesień-październik
Ilość dni dojrzewania 150-160
ilość dni kwitnienie-dojrzewanie 100-105
Mrozoodporność -28 °C245,15 K
-18,4 °F
441,27 °R
Kolor gron żółto-zielone
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie ogólne
Zawartość cukrów 20,7 °Bx
Zawartość kwasów 8 g/l

Opis

Odmiana bardzo plenna, wymagająca umiejętnego obciążenia owocami; na przeciążonych krzewach owoce gorzej dojrzewają, a łoza źle drewnieje. Wzrost krzewów średnio silny, a na glebach ubogich i suchych słaby. Uprawiając krzew na glebach żyznych można stosować dłuższe cięcie łozy, a krzewy prowadzić w jedno- lub dwuramiennej formie Guyota. W uprawie na gorszych glebach należy stosować krótsze cięcie i formę Casenave'a. Jest to odmiana o wysokiej odporności na mróz, i zupełnej odporności na choroby grzybowe -- może być uprawiana bez ochrony chemicznej. [1] [2] [3]Wina lekko owocowe,świeże.Aromaty owoców cytrusowych i kiwi.

Genealogia

Seyval Blanc = s.4995 x s.4986

Drzewko genealogiczne (kliknij aby powiększyć)

43,75% Vitis vinifera ; 28,15% Vitis rupestris ; 12,5% Vitis berlandieri; 12,5% Vitis riparia; 3,1% Vitis licencumi

Fenologia

Seyval blanc na półn. Mazowsu

Parametry

  • Skierniewice 2009 - zbiór;8/10 , masa grona 175g, masa jagody 2,05g, ekstrakt(cukier) 19,9%[4]
  • Iowa(winnica nr1) zbiór 10/09/2010 ; masa jagody 2,42; ekstrakt 19,6Brix; pH 3,08; TA 13,5 g/l; GDD 2763ºF (1535ºC)
  • Iowa (winnica nr2) zbiór 18/08/2010; masa jagody 2,05; ekstrakt 17,5Brix; pH 3,35; TA 9,9g/l; GDD 2581ºF (1434ºC) (pH approachin g max.)
  • Iowa (winnica nr3) zbiór 16/08/2010 - ekstrakt 18,4Brix; pH 3,51; TA 7,65g/l; GDD 2434ºF (1352ºC) (pH over max.)
  • wg New York Cornell University :

1964r zbiór 28/09 - 18,7Brix - 7,4g/l kwasy ; taniny 0,2g/l

1966r zbiór 29/09 - 20Brix; 8,0g/l kwasy ; taniny 0,2g/l

1967r zbiór 26/09 - 20,5Brix; 8,7g/l kwasy; taniny 0,21g/l

1968r zbiór 26/09 - 18,4Brix; 7,6g/l kwasy; taniny 0,17g/l

1969r zbiór 23/09 - 20,2Brix; 7,5g/l kwasy; taniny 0,2g/l

1970r zbiór 16/09 - 18,5Brix; 9,4g/l kwasy; taniny 0,19g/l

1971r zbiór 23/09 - 14,5Brix; 8,8g/l kwasy; taniny 0,17g/l

1972r zbiór 11/09 - 17Brix; 8,1g/l kwasy; taniny 0,17g/l

1973r zbiór 17/09 - 20Brix; 6,8g/l kwasy; taniny 0,2g/l

  • Winnica Victoria 2011
  • Skierniewice 2012 - zbiór: 26/09; plon: 1,49 kg/krzew; masa gron: 170g; masa jagód: 1,68g; ekstrakt:21,1%
  • Winnica Srebrna Góra sezon 2012 : 4-5 gron/krzew, zbiory 26/09, 23,5 Brix, kwasy 6,5 g/l, pH 3,14 ( SAT 3162ºC , GDDc 1322ºC za okres 1/04-31/10)

Dojrzewanie


Wino

Wino o harmonijnym smaku i aromacie , należy tradycyjnie do najlepszych, jakie można uzyskać w polskich warunkach.[4]

Choroby

  • Na dobrych stanowiskach i odpowiedniej agrotechnice - może być uprawiana bez ochrony chemicznej
  • Wg badań za okres 1991/93 - Instytut Rebenzuchtung Geilweilerhof, Siebeldingen , Niemcy - owoce i liście są tolerancyjne na mączniaka prawdziwego.

W skali 1 do 9 - wynik 2/2{B/L] B- jagody ; L- liście]. Dla porównania ; Muller Thurgau B/L=9/7 ; Silvaner B/L=9/9 (1 - brak oznak chorobowych; 9 - jagody porażone w ok.70%, a liście prawie całkowicie) Uprawa bez żadnej ochrony chemicznej w czasie badań.

  • Wg badań kanadyjskich za lata 2008-2009 podatność na antraknozę w skali 0-80

(0-10 b.mała lub mała; 11-35 średnia; powyżej 36 duża) Np. Seyval Blanc ok. 8; Osceola Muscat ok.16; Swenson White ok. 45; Marquette ok.65

  • wg badań belgijskich (patrz linki) w skali OVI : m.rz. - liście 5, jagody 9; m.pr. - zarówno liście jak i jagody 8; szara pleśń 6

Cięcie

Krzew nie ma wymagań co do formy prowadzenia. Pędy zaleca się ciąć krótko (3-5 pąków), na dobrych stanowiskach średnio długo (6-8 pąków). Na młodych krzewach należy usuwać części kwiatostanów, gdyż nadmierne owocowanie zbyt silnie ogranicza rozwój roślin i utrudnia ich prawidłowe uformowanie.[4]

Synonimy

Seyve Villard 5-276, SV 5276.


Literatura

  1. Myśliwiec, R. (2000). Wino z własnej winnicy (1 ed.) Warszawa: PWRiL. Bib
  2. Ambrosi, H., Dettweiler, E., Ruehl, H., & Schmid, J. (1994). Farbatlas Rebsorten. 300 Sorten und Ihre Weine. (1 ed.) Stuttgart: Verlag Eugen Ulmer. Bib
  3. Ambrosi, H., Dettweiler, E., Ruehl, E. H., Schmid, J., & Schuman, F. (1997). Guide des cepages. 300 cepages et leurs vins. Paris: Les Editions E.Ulmer. Bib
  4. 4,0 4,1 4,2 wino.bib/lisek-2011: Cite error 9; <BIBCITE_ERROR_9> Bib

Linki

Opinie na forum:

  1. Seyval Blanc - hybryda stara ale jara
  2. Seyval Blanc

Zdjęcia

Fotki ułatwiające identyfikację odmiany

Inne zdjęcia

Winnica Golesz - grona; Cornell University : grono;  ;Wikimedia Galeria;  ;grona;  ;Sadowniczy : grono; liście

Zdjęcia wykonane przez forumowiczów

Koronka

Liście

Kwiatostan

Grona

Jagody

Krzew

Fakty o Seyval Blanc — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Cięcie3-5 oczek/m2  +
Dojrzewanieprzełom wrzesień-październik  +
Drewnienie łozydobre  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Gddc1070  +
Ilość dni150-160  +
Ilość dni kwitnienie-dojrzewanie100-105  +
Kolor gronżółto-zielone  +
KrajFrancja  +
Masa180 -450g  +
Masa jagód1,3-2 g  +
Mrozoodpornosc245,15 K (-28 °C, -18,4 °F, 441,27 °R)  +
OdmianaSeyval Blanc  +, Seibel 4995  +, Seibel 4986  +, Seyve Villard 5-276  + i SV 5276  +
Plennośćbardzo wysoka  +
Płodność latorośli2,1 %  +
Rozmiar jagód12-16 mm  +
Sat2.550 -2650  +
SmakNeutralny-mineralny  +
Wzrostbardzo silny  +
ZastosowanieZastosowanie ogólne  +
Zawartość cukrów20,7  +
Zawartość kwasów8  +