Traminette
Z Winogrona.org
(→Zdjęcia forumowiczów: uzupeł.) |
(kolor) |
||
Linia 1: | Linia 1: | ||
{{Odmiana infobox | {{Odmiana infobox | ||
- | |kolor=# | + | |kolor=#FFD700 |
|odmiana=Traminette | |odmiana=Traminette | ||
|zdjęcie=29092018 Traminette.jpg | |zdjęcie=29092018 Traminette.jpg |
Wersja z 20:49, 25 lip 2023
Traminette | |
---|---|
Traminette - grono 29/09/2018; foto:ZbyszekB | |
Rodzice | Joannes Seyve 23.416 x Gewürztraminer |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | USA |
Masa grona | 120 g |
Masa jagód | 1,52 g |
Mrozoodporność | -26 °C247,15 K -14,8 °F 444,87 °R |
Kolor gron | bursztynowe |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 20 °Bx |
Zawartość kwasów | 10 g/l |
Opis
Odmiana Genevy. Pierwsze owoce w 1971. W 1974 podana w obieg. Bez patentu.
Jagody okrągłe, bursztynowe, średniej wielkości (1,5 g) jak na przerobówkę. Grona średnie 110-130g ze skrzydełkiem, umiarkowanie luźne.
Wzrost i wydajność raczej niska. Drewnienie późne. Ilość dni kwitnienie-dojrzewanie około 110, podobnie jak odmiana Chardonnay; (wg Uniwersytet Kentucky)
Wino w smaku podobne do Gewürztraminer. Maceracja przez 12 do 48 godzin w temperaturze 5-10 °C pomaga w uzyskaniu korzennego smaku i aromatów kwiatowych.
Genealogia
Kliknij aby powiększyć
|
Choroby
Odmiana umiarkowanie podatna na podstawowe choroby grzybowe; mączniaki i szarą pleśń.
Duża podatność na antraknozę – rzędu 60
Wg badań kanadyjskich za lata 2008-2009 podatność na antraknozę w skali 0-80 (0-10 b.mała lub mała; 11-35 średnia; powyżej 36 duża) Np. Seyval Blanc ok. 8; Osceola Muscat ok.16; Swenson White ok. 45; Marquette ok.65
Cięcie
średnie lub długie,ostrogi minimum 5-6 oczek; źródło
Parametry dojrzewania
Wino
- Traminette 2018; 12%alk 2,2%cuk. - • GOLD, Best of Class Traminette, 2021 New York Wine Classic • Silver, 2021 Eastern International Wine Competition • Silver, 2020 Eastern International Wine Competition • Silver, 2020 Finger Lakes International Wine Competition
- Traminette 2020 -Harvest Date 10/06/2020; Acid 7.3 g/l; pH 3.16; Bottling Date 06/02/2021; Residual Sugar 2.0g/l; Alcohol 12,1 %vol
- Traminette 2020; zbiór: 24/09/2020; 19Brix; TA 5,94g/l; pH 2,84 ; butelkowane 26/05/2021; alk.12,3%vol; cuk.12,5g/l; pH 3,37
- Traminette 2021 - wytrawne aromatyczne 12,5% vol; archiwizacja ok.2 lata, butelkowane 2/01/2022; parametry moszczu: 21,3 Brix; pH 3,31
- Commercial Winemaking Production Series Traminette
Synonimy
NY65.533.13
Tematy na naszym forum
http://www.winogrona.org/forum/viewtopic.php?t=12468#p213582
Literatura
- http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-winorosli.html?id=623&view=odmiana
- http://en.wikipedia.org/wiki/Traminette
- http://www.extension.purdue.edu/extmedia/FS/FS-59-W.pdf
- http://www.extension.purdue.edu/extmedia/FS/FS-60-W.pdf
- http://www.hort.cornell.edu/reisch/grapegenetics/bulletin/traminette.html
- https://www.fulkersonwinery.com/fruit/traminette/
Multimedia
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
- wg ars-grin : grono,owoce i pestki
- wg VIVC: : dojrzały liść; ; grono
- wg glossary wei-plus: grono i liść
Inne zdjęcia
- Cornell University grono; ;grono
- Winniczka Magda:liść
- Winicjatywa: grono
- Vinograd.info :liść; ;grono; ;grono; grona; ;krzew
- Fulkersonwinery grona
Zdjęcia forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Drewnienie łozy | zadowalające + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | bursztynowe + |
Kraj | USA + |
Masa | 120 g + |
Masa jagód | 1,52 g + |
Mrozoodpornosc | 247,15 K (-26 °C, -14,8 °F, 444,87 °R) + |
Obsada gron | 1,7 szt. + |
Odmiana | Traminette +, Joannes Seyve 23.416 + i Gewürztraminer + |
Plenność | niska + |
Wzrost | umiarkowany + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 20 + |
Zawartość kwasów | 10 + |