modified on 16 gru 2024 at 13:08 ••• 24 985 views

Traminette

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Zdjęcia forumowiczów: uzupeł.)
(kolor)
Linia 1: Linia 1:
{{Odmiana infobox
{{Odmiana infobox
-
|kolor=#99B3FF
+
|kolor=#FFD700
|odmiana=Traminette
|odmiana=Traminette
|zdjęcie=29092018 Traminette.jpg
|zdjęcie=29092018 Traminette.jpg

Wersja z 20:49, 25 lip 2023

Traminette
Traminette - grono 29/09/2018; foto:ZbyszekB
Traminette - grono 29/09/2018; foto:ZbyszekB
Rodzice Joannes Seyve 23.416 x Gewürztraminer
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia USA
Masa grona 120 g
Masa jagód 1,52 g
Mrozoodporność -26 °C247,15 K
-14,8 °F
444,87 °R
Kolor gron bursztynowe
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe
Zawartość cukrów 20 °Bx
Zawartość kwasów 10 g/l

Opis

Odmiana Genevy. Pierwsze owoce w 1971. W 1974 podana w obieg. Bez patentu.

Jagody okrągłe, bursztynowe, średniej wielkości (1,5 g) jak na przerobówkę. Grona średnie 110-130g ze skrzydełkiem, umiarkowanie luźne.

Wzrost i wydajność raczej niska. Drewnienie późne. Ilość dni kwitnienie-dojrzewanie około 110, podobnie jak odmiana Chardonnay; (wg Uniwersytet Kentucky)

Wino w smaku podobne do Gewürztraminer. Maceracja przez 12 do 48 godzin w temperaturze 5-10 °C pomaga w uzyskaniu korzennego smaku i aromatów kwiatowych.

Genealogia

Choroby

Odmiana umiarkowanie podatna na podstawowe choroby grzybowe; mączniaki i szarą pleśń.

Duża podatność na antraknozę – rzędu 60

Wg badań kanadyjskich za lata 2008-2009 podatność na antraknozę w skali 0-80 (0-10 b.mała lub mała; 11-35 średnia; powyżej 36 duża) Np. Seyval Blanc ok. 8; Osceola Muscat ok.16; Swenson White ok. 45; Marquette ok.65

Cięcie

średnie lub długie,ostrogi minimum 5-6 oczek; źródło

Parametry dojrzewania

Wino

  • Traminette 2018; 12%alk 2,2%cuk. - • GOLD, Best of Class Traminette, 2021 New York Wine Classic • Silver, 2021 Eastern International Wine Competition • Silver, 2020 Eastern International Wine Competition • Silver, 2020 Finger Lakes International Wine Competition
  • Traminette 2020 -Harvest Date 10/06/2020; Acid 7.3 g/l; pH 3.16; Bottling Date 06/02/2021; Residual Sugar 2.0g/l; Alcohol 12,1 %vol
  • Traminette 2020; zbiór: 24/09/2020; 19Brix; TA 5,94g/l; pH 2,84 ; butelkowane 26/05/2021; alk.12,3%vol; cuk.12,5g/l; pH 3,37
  • Traminette 2021 - wytrawne aromatyczne 12,5% vol; archiwizacja ok.2 lata, butelkowane 2/01/2022; parametry moszczu: 21,3 Brix; pH 3,31
  • Commercial Winemaking Production Series Traminette

Synonimy

NY65.533.13

Tematy na naszym forum

http://www.winogrona.org/forum/viewtopic.php?t=12468#p213582

Literatura

Multimedia

Zdjęcia

Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany

Inne zdjęcia

Zdjęcia forumowiczów

Koronka

Liście

Kwiatostan

Grona

Jagody

Krzew

Fakty o Traminette — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Drewnienie łozyzadowalające  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Kolor gronbursztynowe  +
KrajUSA  +
Masa120 g  +
Masa jagód1,52 g  +
Mrozoodpornosc247,15 K (-26 °C, -14,8 °F, 444,87 °R)  +
Obsada gron1,7 szt.  +
OdmianaTraminette  +, Joannes Seyve 23.416  + i Gewürztraminer  +
Plennośćniska  +
Wzrostumiarkowany  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +
Zawartość cukrów20  +
Zawartość kwasów10  +