Morava
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
(→Tematy na naszym forum: uzupeł.) |
(→Literatura: uzupeł.) |
||
Linia 47: | Linia 47: | ||
== Literatura == | == Literatura == | ||
+ | *[http://www.winogrona.org/index.php?title=Plik:Morava.jpg Morava - opis] | ||
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == |
Wersja z 19:04, 8 gru 2023
Morava | |
---|---|
Rodzice | Panonia x (Bianca x Rizling) |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Węgry - Serbia |
Masa grona | 140-180 g |
smak | odmianowy, miąższ soczysty |
SAT | 2700 - 2900 |
Termin dojrzewania | średnio wczesna |
Mrozoodporność | -26 °C247,15 K -14,8 °F 444,87 °R |
Kolor gron | kremowo - zielony |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 19 °Bx |
Zawartość kwasów | 9 g/l |
Opis
Nowa Serbsko-Węgierska (P. Cindric, V. Kovaci.) odmiana przerobowa / mieszaniec złożony typu PIWI
Choroby
Odporność na choroby: wysoka Odporność na mączniaka rzekomego: 7 Odporność na mączniaka prawdziwego: 7 Odporność na szarą pleśń: 8
Cięcie
8-6 lub 3-4 oczka
Synonimy
Wina
Wina wysokiej jakości typu Sauvignon. Możliwa uprawa ekologiczna.
- Morava 2013 - wytrawne białe 13% vol
- Morava 2016 4,1pkt Morava 2017 - 4,2pkt; Morava 2019 - 3,8pkt (w max skali 5pkt)
- VINDULO Morava 100% białe wytrawne ; Eleganckie, harmonijne wytrawne białe wino o jasnozielonym kolorze z charakterem Sauvignon. Ma świeżą gamę szlachetnych kwasów.
Tematy na naszym forum
Literatura
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Fakty o Morava — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Cięcie | 8-6 lub 3-4 oczka oczek/m2 + |
Dojrzewanie | średnio wczesna + |
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | kremowo - zielony + |
Kraj | Węgry - Serbia + |
Masa | 140 -180g + |
Mrozoodpornosc | 247,15 K (-26 °C, -14,8 °F, 444,87 °R) + |
Obciążenie | 40 płodnych oczek płodnych oczek na krzew + |
Obsada gron | 1,6 szt. + |
Odmiana | Morava + |
Plenność | wysoka + |
Płodność latorośli | 75 - 85% % + |
Sat | 2.700 -2900 + |
Smak | Odmianowy, miąższ soczysty + |
Wzrost | średnio silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 19 + |
Zawartość kwasów | 9 + |