Gewürztraminer
Z Winogrona.org
(→Zdjęcia wykonane przez forumowiczów: aktualizacja) |
(→Wino: uzupeł.) |
||
Linia 59: | Linia 59: | ||
*[https://organic-wines.cz/UserFiles/Image/1589361333EMMERAM-2018.jpg Gewurztraminer 2018 Gut Oggau BIO Demeter]; białe wytrawne 13,5% vol; beczka; potencjał 8 lat | *[https://organic-wines.cz/UserFiles/Image/1589361333EMMERAM-2018.jpg Gewurztraminer 2018 Gut Oggau BIO Demeter]; białe wytrawne 13,5% vol; beczka; potencjał 8 lat | ||
*[https://www.enoportal.pl/wina/szczegoly/9be1a590-762b-4631-ad0c-ac5f5c9780e9/ Gewurztraminer 2019 - białe wytrawne 13,5%vol]; Winnica Uroczysko | *[https://www.enoportal.pl/wina/szczegoly/9be1a590-762b-4631-ad0c-ac5f5c9780e9/ Gewurztraminer 2019 - białe wytrawne 13,5%vol]; Winnica Uroczysko | ||
+ | *[https://www.wina.pl/2462-medium_default/gewurztraminer-winnica-srebrna-gora.jpg Gewurztraminer wytrawny 2021]; 4,9/5pkt; 13%vol; TA 6,5g/l; cukier 0,8g/l; Winnica Srebrna-Góra | ||
*[https://www.wsag.de/wein.php?id=52828&lang=en DESEROWE 2022];; 9,46% vol; cuk. reszt. 77,3 g/l; TA 5,5 g/l; ekstr. bezc.21,8 g/l; potencjał 2030r; '''92 pkt''' na WINE AWARD INTERNATIONAL 2023 (05.03.2023) | *[https://www.wsag.de/wein.php?id=52828&lang=en DESEROWE 2022];; 9,46% vol; cuk. reszt. 77,3 g/l; TA 5,5 g/l; ekstr. bezc.21,8 g/l; potencjał 2030r; '''92 pkt''' na WINE AWARD INTERNATIONAL 2023 (05.03.2023) | ||
Wersja z 17:54, 3 sty 2024
Gewürztraminer | |
---|---|
Gewurztraminer - grono 2012 | |
Rodzice | Mutant odmiany Traminer |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Włochy |
Masa grona | 120-150 g |
Rozmiary jagód | 12 mm |
smak | muszkat |
SAT | 2650-2800 |
GDDC | 1100-1200 |
Termin dojrzewania | 1-20.10 |
Ilość dni dojrzewania | 155 |
Mrozoodporność | -23 °C250,15 K -9,4 °F 450,27 °R |
Kolor gron | różowe |
Zastosowanie | ogólne |
Opis
Klon Traminera o bardzo silnym aromacie (Gewürz - korzenny, wonny) Odmiana ta może skoncentrować wysoką zawartość cukru w owocach. Lubi gleby wapienne, kamieniste, oraz gliniaste. Owoce o cienkich i twardych skórkach, których kolor (od złocistego, do czerwonawego) zależy od warunków glebowych.
Jego aromat jest najwyżej oceniany spośród odmian muszkatowych i przypomina m.in: płatki róży, liczi, grapefruita, cytryny.
Patrz także: Traminer
Parametry
wg New York Cornell University
1969r zbiór 10/10 - 21Brix - 5,0g/l kwasy; taniny 19 [mg/100ml]
1972r zbiór 19/10 - 21Brix - 9,6g/l kwasy; taniny 18 [mg/100ml]
1973r zbiór 12/09 - 18,8Brix - 8,9g/l kwasy; taniny 19 [mg/100ml]
- Nizina Śląska - 18 września 2015 r. ( pomiar cukru w kontrolnych gronach ) - 22 Brix
Nizina Śląska ( Kościerzyce, k. Brzegu) - 25 września 2016 r.: 20,5 Brix
Fenologia
- N49°21.675, E8°04.433, altitude around 170 m) pęk.pąków 101 dni ok.11/04; kwitnienie 161 dni ok.10/06; veraison .218 dni ok.06/08; dojrzewanie 270 dni ok.27/09 - licząc od 1/stycznia ; - okres wegetacji ok.169 dni
- N53°21., E20°04, altitude around 170m; pęk.pąk. 107 dni, ok.17/04; kwit. 165 dni, ok.15/06; veraison 220 dni, ok. 09/08; dojrzewanie 280 dni ,ok.07/10; okres wegetacji ok.173 dni
Choroby
Odmiana mało podatna na mączniaka prawdziwego. Średnio podatna na mączniaka rzekomego.
Cięcie
Dojrzewanie
Wino
- Gewurztraminer 2018 - białe, wytrawne 13%vol; Winnica Srebrna Góra
- Gewurztraminer 2018 Gut Oggau BIO Demeter; białe wytrawne 13,5% vol; beczka; potencjał 8 lat
- Gewurztraminer 2019 - białe wytrawne 13,5%vol; Winnica Uroczysko
- Gewurztraminer wytrawny 2021; 4,9/5pkt; 13%vol; TA 6,5g/l; cukier 0,8g/l; Winnica Srebrna-Góra
- DESEROWE 2022;; 9,46% vol; cuk. reszt. 77,3 g/l; TA 5,5 g/l; ekstr. bezc.21,8 g/l; potencjał 2030r; 92 pkt na WINE AWARD INTERNATIONAL 2023 (05.03.2023)
Synonimy
termener aromatico, traminer musqué, traminer parfumé, traminer aromatique.
Literatura
- http://www.vinisfera.pl/wina,46,84,0,0,F,news.html
- http://vinograd.info/sorta/vinnye/traminer-rozovyi-i-gevyurctraminer.html
- http://lescepages.free.fr/gewurztraminer.html
- https://www.lwg.bayern.de/mam/cms06/weinbau/dateien/w1_rebsorten-gew%C3%BCrztraminer.pdf
- https://vineo.pl/gewutrztraminer
Opinie na forum: Gewurztraminer
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
jagody nr 1; ;jagody nr 2; ;liść nr 1; ;liść nr 2; ;spód liścia; ;liść, koronka, grono; ;koronka; ;liść; ;grono
- wg NPGS: Szczegółowe dane obserwacyjne
- wg eu-vitis: szczegółowe dane ampelograficzne
Inne zdjęcia
Wikimedia : owocujący krzew ; ;grona; ;Antes:grono (kl. Gm 11),owocujący krzew (kl. N 21);
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Dojrzewanie | 1-20.10 + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Gddc | 1100-1200 + |
Ilość dni | 155 + |
Kolor gron | różowe + |
Kraj | Włochy + |
Masa | 120 -150g + |
Mrozoodpornosc | 250,15 K (-23 °C, -9,4 °F, 450,27 °R) + |
Odmiana | Gewürztraminer + i Traminer + |
Rozmiar jagód | 12 mm + |
Sat | 2.650 -2800 + |
Smak | Muszkat + |
Zastosowanie | Zastosowanie ogólne + |