Bianca
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
(genealogia) |
|||
Linia 20: | Linia 20: | ||
== Opis == | == Opis == | ||
Grona średniej wielkości, cylindryczne lub cylindryczno-stożkowate, przeważnie średnio zwarte lub luźne. Na glebach cięższych, bardziej wilgotnych i żyznych grona mogą być silnie zwarte. Jagody są średniej wielkości, wyrównane, kulisto-owalne, o mocnej skórce zrośniętej z miąższem. Miąższ średnio zwarty, mięsisto-soczysty, słodki -- owoce pozostawione dłużej na krzewach groamadzą znaczne ilości cukru (do 20%). Atrakcyjna, odmiana zarówno ze względu na smak owoców jak również ze względu na możliwość otrzymania w polskim klimacie dobrego wina. Mrozoodporność i odporność na choroby - dobre. <bibref f="wino.bib">Mysliwiec-2000</bibref> | Grona średniej wielkości, cylindryczne lub cylindryczno-stożkowate, przeważnie średnio zwarte lub luźne. Na glebach cięższych, bardziej wilgotnych i żyznych grona mogą być silnie zwarte. Jagody są średniej wielkości, wyrównane, kulisto-owalne, o mocnej skórce zrośniętej z miąższem. Miąższ średnio zwarty, mięsisto-soczysty, słodki -- owoce pozostawione dłużej na krzewach groamadzą znaczne ilości cukru (do 20%). Atrakcyjna, odmiana zarówno ze względu na smak owoców jak również ze względu na możliwość otrzymania w polskim klimacie dobrego wina. Mrozoodporność i odporność na choroby - dobre. <bibref f="wino.bib">Mysliwiec-2000</bibref> | ||
+ | == Genealogia == | ||
+ | '''Bianca''' = EGER 2 X BOUVIER (Eger 2 = SEYVE VILLARD 12-375 O.P.) | ||
+ | 78,09%''V.vinifera'' +1,56%''V.labrusca'' +14,58%''V.rupestris'' | ||
+ | +3,13%''V.berlandieri'' +2,64%''V.lincencumii'' | ||
+ | |||
== Choroby == | == Choroby == | ||
Linia 25: | Linia 30: | ||
== Synonimy == | == Synonimy == | ||
- | E.Cs.40, Egri Csillagok 40 | + | E.Cs.40, Egri Csillagok 40 , Bianka |
== Literatura == | == Literatura == | ||
<bibreferences/> | <bibreferences/> |
Wersja z 21:28, 12 mar 2010
Bianca | |
---|---|
Bianca, foto. J.Czapski | |
Rodzice | SV 12375 x Bouvier |
Gatunek | hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Węgry |
Masa grona | 120-250 g g |
Rozmiary jagód | 15 mm mm |
smak | słodko-kwaskowaty (winny) |
SAT | 2600-2700 |
Termin dojrzewania | 21-30.09 |
Mrozoodporność | -25 °C248,15 K -13 °F 446,67 °R |
Kolor gron | żółto-zielone |
Zastosowanie | ogólne |
Opis
Grona średniej wielkości, cylindryczne lub cylindryczno-stożkowate, przeważnie średnio zwarte lub luźne. Na glebach cięższych, bardziej wilgotnych i żyznych grona mogą być silnie zwarte. Jagody są średniej wielkości, wyrównane, kulisto-owalne, o mocnej skórce zrośniętej z miąższem. Miąższ średnio zwarty, mięsisto-soczysty, słodki -- owoce pozostawione dłużej na krzewach groamadzą znaczne ilości cukru (do 20%). Atrakcyjna, odmiana zarówno ze względu na smak owoców jak również ze względu na możliwość otrzymania w polskim klimacie dobrego wina. Mrozoodporność i odporność na choroby - dobre. [1]
Genealogia
Bianca = EGER 2 X BOUVIER (Eger 2 = SEYVE VILLARD 12-375 O.P.) 78,09%V.vinifera +1,56%V.labrusca +14,58%V.rupestris +3,13%V.berlandieri +2,64%V.lincencumii
Choroby
Cięcie
Synonimy
E.Cs.40, Egri Csillagok 40 , Bianka
Literatura
Zdjęcia
Fakty o Bianca — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie | 21-30.09 + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | żółto-zielone + |
Kraj | Węgry + |
Masa | 120 -250gg + |
Mrozoodpornosc | 248,15 K (-25 °C, -13 °F, 446,67 °R) + |
Odmiana | Bianca +, SV 12375 + i Bouvier + |
Rozmiar jagód | 15 mm mm + |
Sat | 2.600 -2700 + |
Smak | Słodko-kwaskowaty (winny) + |
Zastosowanie | Zastosowanie ogólne + |