Leon Millot
Z Winogrona.org
(→Wino: uzupeł.) |
(→Fotki ułatwiające identyfikację odmiany: uzupeł.) |
||
Linia 104: | Linia 104: | ||
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == | ||
===Fotki ułatwiające identyfikację odmiany=== | ===Fotki ułatwiające identyfikację odmiany=== | ||
- | *wg | + | *wg INRA: [https://www.plantgrape.fr/storage/img/Leon_MillotN_BG_SP.JPG koronka]; ;[https://www.plantgrape.fr/storage/img/L%C3%A9on_Millot_feuille.jpg liść]; ;[https://www.plantgrape.fr/storage/img/L%C3%A9on_Millot_Grappe.jpg grono] |
+ | *wg npgs: [https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=211636, liść]; [https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=224288, spód liścia]; [https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=229068, kwiatostan]; [https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=211974, grono]; ;[https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=271771, kwiatostan - wymiary]; ;[https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=316032, grono, pestki i jagody] | ||
*wg VIVC: [http://www.vivc.de/gbvp/7706.jpg koronka]; ;[http://www.vivc.de/gbvp/344.jpg liść]; ;[http://www.vivc.de/gbvp/3316k.jpg grono]; ;[http://www.vivc.de/gbvp/7705.jpg grono i jagoda - rozmiary]; [http://www.vivc.de/gbvp/3315.jpg krzew] | *wg VIVC: [http://www.vivc.de/gbvp/7706.jpg koronka]; ;[http://www.vivc.de/gbvp/344.jpg liść]; ;[http://www.vivc.de/gbvp/3316k.jpg grono]; ;[http://www.vivc.de/gbvp/7705.jpg grono i jagoda - rozmiary]; [http://www.vivc.de/gbvp/3315.jpg krzew] | ||
*wg eu-vitis : [http://www.eu-vitis.de/datasheet/accCharYearOfDescData.php?data=3942//All szczegółowe dane ampelograficzne] | *wg eu-vitis : [http://www.eu-vitis.de/datasheet/accCharYearOfDescData.php?data=3942//All szczegółowe dane ampelograficzne] |
Aktualna wersja na dzień 18:43, 23 lut 2024
Leon Millot | |
---|---|
Leon Millot - grona | |
Rodzice | MGt101-14(V.rip. x V.rup.) x Goldriesling |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Francja |
Masa grona | 111 g |
Rozmiary jagód | 12,5 x 12 mm |
Masa jagód | 1,2 g |
smak | neutralny |
SAT | 2440 |
Termin dojrzewania | 21-30.09 |
ilość dni kwitnienie-dojrzewanie | 85 |
Mrozoodporność | -28 °C245,15 K -18,4 °F 441,27 °R |
Kolor gron | ciemne (niebiesko-czarne) |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 22,2 °Bx |
Zawartość kwasów | 6,5 g/l |
Opis
Owoce osiągają dojrzałość zbiorczą zazwyczaj pod koniec września, przy zawartości cukru 20-22%. Plenność krzewów dobra, szczególnie, gdy są uprawiane w wyższych formach. Owoce małe, kuliste, ciemnogranatowe. Moszcz o jasnoczerwonym zabarwieniu, bez wyraźnego aromatu, ale o bardzo przyjemnym smaku. Wino stołowe dobrej jakości, o nieco zbyt niskiej kwasowości i aromacie wiśni, bzu i tytoniu Jedna z najlepszych odmian, z grupy tzw. "frankoamerykanów". Ze względu na silny wzrost i wysoką odporność na przemarzanie Leon Millot może być uprawiany także w wysokich i przestrzennych formach.
Genealogia
Leon Millot = MGt101-14 (RUP X rip) X Goldriesling (Riesling X Courtillier musqué)= 50% V.vinifera + 25% V.rupestris + 25% V.riparia
Podobne odmiany : Marechal Foch; Frontenac
Fenologia
Choroby
W sprzyjających warunkach ochrona chemiczna nie jest konieczna, chociaż krzewy są dość podatne na mączniaka prawdziwego
Wg badań za okres 1991/93 - Instytut Rebenzuchtung Geilweilerhof, Siebeldingen , Niemcy – owoce są lekko podatne na mączniaka prawdziwego, a liście średnio podatne W skali 1 do 9 - wynik 3/6{B/L] B- jagody ; L- liście]. Dla porównania ; Muller Thurgau B/L=9/7 ; Silvaner B/L=9/9 (1 - brak oznak chorobowych; 9 - jagody porażone w ok.70%, a liście prawie całkowicie) Uprawa bez żadnej ochrony chemicznej w czasie badań. Praktycznie wystarczają 2 zabiegi chemiczne w sezonie - przeciw oidium (przy nie sprzyjających warunkach)
Cięcie
- Najlepszym sposobem prowadzenia krzewu są sznury z wieloletnimi stałymi ramionami i łozami śedniej długości (6-8 pąków)[1];[1]
- cięcie LM
Parametry
- wg New York Cornell University
1967r zbiór 25/09 - 21,2Brix; kwasy 6,3g/l; taniny 1,52g/l
1968r zbiór 6/09 - 18,6Brix; kwasy 7,4g/l; taniny 0,92g/l
1969r zbiór 26/09 - 21Brix; kwasy 6,7g/l; taniny 1,02g/l
1970r zbiór 30/09 - 19Brix; kwasy 5,7g/l; taniny 1,73g/l
1972r zbiór 4/10 - 21,2Brix; kwasy 7,3g/l; taniny 1,44g/l
1973r zbiór 27/09 - 22Brix; kwasy 4,9g/l; taniny 1,49g/l
- Iowa(winnica nr1) zbiór 24/08/2010 - grona masa 58g; jagody masa 1,21g; ekstrakt 19,6Brix; pH 3,37; TA 9,6g/l; GDD 2512ºF (1395ºC)
- Iowa(winnica nr2) zbiór 12/08/2010 - grona 54g; jagody 1,08g; ekstrakt 18Brix; pH 3,49; TA 11,81g/l; GDD 2441ºF (1356ºC)
- Nasielsk 2011 - zbiór:(z pąków zapas.):3/10; plon: 3 kg/krzew (kurtyna); masa gron: 89g; masa jagód: 0,99g; ekstrakt: 23 Brix; TA : 7,7 g/l; SAT: 2631
- Nasielsk 2012 - zbiór: 24/09; plon: 3,2 kg/krzew; masa gron 95g; masa jagód:1,10g; ekstrakt: 23 Brix; TA; 8,9 g/l; SAT: 2497
- Skierniewice 2012 - zbiór: 26/09; plon: 1,6 kg/krzew; masa gron:68g; masa jagód: 1,04g; ekstrakt:23,4%
- Nasielsk 2013 - zbiór 30/09; plon 4kg/krzew; ekstrakt cukrowy 20,5Brix; TA 8,2g/l; SAT 2901
- 2014-2019 - Mazowsze; ;2020-21 - Mazowsze
Wino
W pełni dojrzałe owoce dają wino charakteryzujące się zrównoważoną zawartością cukrów i kwasów, piękną barwą, pełnym owocowym aromatem, o średniej zawartości tanin,zdominowanym przez nutę borówkową. W moszczu kwasy nieco mniejsze, a cukry większe niż u odmiany Marechal Foch. Cuvee tych 2-ch odmian dobrze się komponuje i daje wina możliwe do dłuższego przechowywania.
- Wg WBI - Opis sensoryczny: podczas leżakowania wina stosuje się różne warianty w zależności od stopnia dojrzałości, możliwe jest również leżakowanie w beczkach.
- Leon Millot 2012 (84pkt) - 12,7%vol, cukier 2,1g/l, kwasy 5,2g/l, potencjał 2016r. (PIWI 2014)
- Leon Millot 2012 bio (87pkt) - 12,6%vol, kwasy 5g/l,potencjał 2016r. (PIWI 2014)
- Leon Millot 2016 (91pkt) - 13%vol; kwasy 4,6g/l; cuk.reszt. 1g/l; potencjał 2025 rok (PIWI 2018)
- Leon Millot 2018 (90pkt) - 12,8*vol; kwasy 4,6g/l;cuk.reszt. 6g/l; potencjał 2020rok (PIWI 2019)
- 2018 - Cuvée Barrique (93pkt) pół.wytr.4,5 g/L; alk.12,5%vol; kwasy 5,4 g/:; potencjał 2024 rok
- 2019 - czerwone,odmianowe, wytrawne 12%vol; BIO z Winnicy Słońce i Wiatr
- LM czerwone wytrawne 2020; 95pkt; 12,2%; TA 6,1g/l; cuk.1,8g/l; archiwizacja.2026
- LM/Solaris czerwone wytrawne 2021 87pkt; 11,5%vol; TA 6,2g/l;; cukier 0,5g/l; trwałość do 2025; Szwecja-Skane ; na International PIWI 2023
Wg badań szwajcarskich :
Dobra dojrzałość (≥ 90 ° Oe) i fermentacja do 0 ° Oe: ciemne wino, delikatne garbniki, lekko zadymiony nos (aromat). Zwykle zapewnia lepsze wina niż Maréchal Foch. [Jean-Laurent Spring, Agroscope Changins-Wädenswil; 2005-2006]
Synonimy
Kuhlmann 194-2 , Millot
Literatura
Linki
- http://www.winogrona.org/images/4/49/HORT3040.pdf str 75
- http://en.wikipedia.org/wiki/L%C3%A9on_Millot
- http://pl.wikipedia.org/wiki/Leon_Millot
- http://de.wikipedia.org/wiki/L%C3%A9on_Millot
- http://fr.wikipedia.org/wiki/L%C3%A9on_Millot_(c%C3%A9page)
- http://lescepages.free.fr/millot_leon.html
Opinie na forum:
Zdjęcia
Fotki ułatwiające identyfikację odmiany
- wg INRA: koronka; ;liść; ;grono
- wg npgs: liść; spód liścia; kwiatostan; grono; ;kwiatostan - wymiary; ;grono, pestki i jagody
- wg VIVC: koronka; ;liść; ;grono; ;grono i jagoda - rozmiary; krzew
- wg eu-vitis : szczegółowe dane ampelograficzne
Inne zdjęcia
Winnica Golesz - owocujący krzew; ;Niedzica 500m npm - owocujący krzew; ;www.ovine.cz:grona, ,owocujący krzew; Wikimedia: album; a
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Dojrzewanie | 21-30.09 + |
Drewnienie łozy | bardzo dobre + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Ilość dni kwitnienie-dojrzewanie | 85 + |
Kolor gron | ciemne (niebiesko-czarne) + |
Kraj | Francja + |
Masa | 111 g + |
Masa jagód | 1,2 g + |
Mrozoodpornosc | 245,15 K (-28 °C, -18,4 °F, 441,27 °R) + |
Odmiana | Leon Millot +, Marechal Foch + i Frontenac + |
Plenność | wysoka + |
Płodność latorośli | 3 % + |
Rozmiar jagód | 12,5 x 12 mm + |
Sat | 2.440 + |
Smak | Neutralny + |
Wzrost | b.silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 22,2 + |
Zawartość kwasów | 6,5 + |