modified on 28 sie 2024 at 20:35 ••• 23 597 views

Oberlin noir

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Zdjęcia ułatwiajace identyfikację: aktualiz.)
(Zdjęcia forumowiczów: uzupeł.)
 
Linia 81: Linia 81:
<gallery widths=140px heights=140px perrow=5>
<gallery widths=140px heights=140px perrow=5>
Plik:15082019-OberlinN.JPG|Oberlin Noir - grono 15/08/2019;foto:ZbyszekB
Plik:15082019-OberlinN.JPG|Oberlin Noir - grono 15/08/2019;foto:ZbyszekB
-
Plik:27062020 Oberlin Noir.JPG|Oberlin Noir - faza groszku 27/06/2020;foto:ZbyszekB
 
Plik:28082020 ON.JPG|Oberlin Noir - końcowa faza veraison 28/08/2020; foto:ZbyszekB
Plik:28082020 ON.JPG|Oberlin Noir - końcowa faza veraison 28/08/2020; foto:ZbyszekB
Plik:22092021-Oberlin.JPG|Oberlin Noir - grona 22/09/2021; foto:ZbyszekB
Plik:22092021-Oberlin.JPG|Oberlin Noir - grona 22/09/2021; foto:ZbyszekB
Plik:Oberlin 15092022.JPG|Oberlin Noir - grona 15/09/2022; foto{ZbyszekB
Plik:Oberlin 15092022.JPG|Oberlin Noir - grona 15/09/2022; foto{ZbyszekB
 +
Plik:Oberlin N 28082024.JPG|Oberlin Noir - grona 28/08/2024; foto{ZbyszekB
</gallery>
</gallery>

Aktualna wersja na dzień 20:35, 28 sie 2024

Oberlin noir
Oberlin noir
Rodzice Millardet x Gamay
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Francja
Masa grona 100 g
Termin dojrzewania 01-10.09
Mrozoodporność ok -25 °C248,15 K
-13 °F
446,67 °R
Kolor gron fioletowo-czarne
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe

Opis

Międzygatunkowa krzyżówka między Millardet a gamay uzyskana przez Philipa Christiana Oberlina (1831-1915), który w 1897 r. stworzył także Oberlin Wine Institute w Colmar (Haut Rhin). Ta hybrydowa odmiana była bardzo popularna w północno-wschodnim regionie Francji, od Alzacji po Burgundię, także w Pays de Loire oraz w Centrum. Dziś czarny Oberlin praktycznie już nie jest uprawiany. Grona małe i średnie, cylindryczne, mniej lub bardziej luźne; jagody małe, kuliste lub lekko eliptyczne, skórka bardzo cienka koloru fioletowego czarnego do ciemnej czerni z pełną dojrzałością, z barwiącym sokiem.

Poniżej znaki identyfikacyjne wg INRA:

  • wierzchołek młodego pędu jest częściowo otwarty i ma umiarkowaną warstwę płaskich włosków,
  • młode liście są zielone,
  • liście dorosłe mają kształt klina, 5 płatów z otwartą zatoką przyogonkową w kształcie litery U(jak u Chasselas), długie zęby w porównaniu do szerokości u podstawy, proste boki, a spód z lekką do umiarkowanej warstwą pionowych włosków,
  • okrągłe lub lekko eliptyczne jagody.
  • klastry winogronowe są małe lub umiarkowanej wielkoci, dość luźne, a jagody małe.
  • Oberlin noir N jest energiczny i wydajny, rośnie na wpół wyprostowany i wymaga długiego cięcia.

Fenologia:

Pękanie pąków: 5 dni przed Chasselas. Dojrzałość winogron: wczesna, 1/2 tygodnia przed Chasselas.

Choroby

Jest dość odporny na mączniaka rzekomego i mączniaka prawdziwego.

Cięcie

Zalecane jest długie cięcie

Synonimy

595 Oberlin

Wina

Daje bardzo kolorowe wino, bogate w taniny, o rustykalnym smaku, z obecnością diglukozydów antocyjaninowych.

Tematy na naszym forum

Literatura

Zdjęcia

Zdjęcia ułatwiajace identyfikację

Inne zdjęcia

grona

Zdjęcia forumowiczów

Koronka

Liść

Kwiatostan

Grona

Jagody

Krzew

Fakty o Oberlin noir — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Cięciedługie oczek/m2  +
Dojrzewanie01-10.09  +
Drewnienie łozydobre  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Kolor gronfioletowo-czarne  +
KrajFrancja  +
Masa100 g  +
Mrozoodpornosc248,15 K (-25 °C, -13 °F, 446,67 °R)  +
OdmianaOberlin noir  +
Wzrostpółwyprostowany, energiczny  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +