Seyval Blanc
Z Winogrona.org
(→Fotki ułatwiające identyfikację odmiany: uzupeł.) |
(→Wino: uzupeł.) |
||
Linia 95: | Linia 95: | ||
*[https://winnicaplochockich.pl/wp-content/uploads/2023/06/Projekt-bez-nazwy.png Seyval 2022 półwytrawne]; 11,5%vol; TA 6,3g/l; Winnica Płochockich | *[https://winnicaplochockich.pl/wp-content/uploads/2023/06/Projekt-bez-nazwy.png Seyval 2022 półwytrawne]; 11,5%vol; TA 6,3g/l; Winnica Płochockich | ||
*[https://winopasja.pl/_next/image?url=https%3A%2F%2Fassets.winopasja.pl%2Fproducts%2F102%2FmainImage-1701640021527-1701640021&w=640&q=75 Seyval 2022 - wytrawne]; 11,5%, TA 5,5g/l; cuk.0,5g/l; aromaty: ananas, cytryna, drożdże, grejpfrut, zielone jabłko,;Winnica Tęgie Grono / Wielkopolska | *[https://winopasja.pl/_next/image?url=https%3A%2F%2Fassets.winopasja.pl%2Fproducts%2F102%2FmainImage-1701640021527-1701640021&w=640&q=75 Seyval 2022 - wytrawne]; 11,5%, TA 5,5g/l; cuk.0,5g/l; aromaty: ananas, cytryna, drożdże, grejpfrut, zielone jabłko,;Winnica Tęgie Grono / Wielkopolska | ||
+ | *[https://winopasja.pl/_next/image?url=https%3A%2F%2Fassets.winopasja.pl%2Fproducts%2F339%2FmainImage-1711468822237-1711468822&w=640&q=75 Seyval 2023 - półwytrawne]; 11,5%, TA 6,83g/L, RS 6g/L; aromaty jabłek, brzoskwiń, mango, cytrusów i ziół; Żnin/Kujawsko-Pomorskie | ||
== Choroby == | == Choroby == |
Wersja z 19:30, 14 paź 2024
Seyval Blanc | |
---|---|
SEYVAL BLANC - grono Foto: P. Pawluczuk | |
Rodzice | Seibel 4995 x Seibel 4986 |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Francja |
Masa grona | 180-450 g |
Rozmiary jagód | 12-16 mm |
Masa jagód | 1,3-2 g |
smak | neutralny-mineralny |
SAT | 2550-2650 |
GDDC | 1070 |
Termin dojrzewania | przełom wrzesień-październik |
Ilość dni dojrzewania | 150-160 |
ilość dni kwitnienie-dojrzewanie | 100-105 |
Mrozoodporność | -28 °C245,15 K -18,4 °F 441,27 °R |
Kolor gron | żółto-zielone |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | ogólne |
Zawartość cukrów | 20,7 °Bx |
Zawartość kwasów | 8 g/l |
Opis
Odmiana bardzo plenna, wymagająca umiejętnego obciążenia owocami; na przeciążonych krzewach owoce gorzej dojrzewają, a łoza źle drewnieje. Wzrost krzewów średnio silny, a na glebach ubogich i suchych słaby. Uprawiając krzew na glebach żyznych można stosować dłuższe cięcie łozy, a krzewy prowadzić w jedno- lub dwuramiennej formie Guyota. W uprawie na gorszych glebach należy stosować krótsze cięcie i formę Casenave'a. Jest to odmiana o wysokiej odporności na mróz, i zupełnej odporności na choroby grzybowe -- może być uprawiana bez ochrony chemicznej. [1] [2] [3]Wina lekko owocowe,świeże.Aromaty owoców cytrusowych i kiwi.
Genealogia
Seyval Blanc = s.4995 x s.4986
Drzewko genealogiczne (kliknij aby powiększyć)
43,75% Vitis vinifera ; 28,15% Vitis rupestris ; 12,5% Vitis berlandieri; 12,5% Vitis riparia; 3,1% Vitis licencumi
Fenologia
Parametry
- Skierniewice 2009 - zbiór;8/10 , masa grona 175g, masa jagody 2,05g, ekstrakt(cukier) 19,9%[4]
- Iowa(winnica nr1) zbiór 10/09/2010 ; masa jagody 2,42; ekstrakt 19,6Brix; pH 3,08; TA 13,5 g/l; GDD 2763ºF (1535ºC)
- Iowa (winnica nr2) zbiór 18/08/2010; masa jagody 2,05; ekstrakt 17,5Brix; pH 3,35; TA 9,9g/l; GDD 2581ºF (1434ºC) (pH approachin g max.)
- Iowa (winnica nr3) zbiór 16/08/2010 - ekstrakt 18,4Brix; pH 3,51; TA 7,65g/l; GDD 2434ºF (1352ºC) (pH over max.)
- wg New York Cornell University :
1964r zbiór 28/09 - 18,7Brix - 7,4g/l kwasy ; taniny 0,2g/l
1966r zbiór 29/09 - 20Brix; 8,0g/l kwasy ; taniny 0,2g/l
1967r zbiór 26/09 - 20,5Brix; 8,7g/l kwasy; taniny 0,21g/l
1968r zbiór 26/09 - 18,4Brix; 7,6g/l kwasy; taniny 0,17g/l
1969r zbiór 23/09 - 20,2Brix; 7,5g/l kwasy; taniny 0,2g/l
1970r zbiór 16/09 - 18,5Brix; 9,4g/l kwasy; taniny 0,19g/l
1971r zbiór 23/09 - 14,5Brix; 8,8g/l kwasy; taniny 0,17g/l
1972r zbiór 11/09 - 17Brix; 8,1g/l kwasy; taniny 0,17g/l
1973r zbiór 17/09 - 20Brix; 6,8g/l kwasy; taniny 0,2g/l
- Winnica Victoria 2011
- Skierniewice 2012 - zbiór: 26/09; plon: 1,49 kg/krzew; masa gron: 170g; masa jagód: 1,68g; ekstrakt:21,1%
- Winnica Srebrna Góra sezon 2012 : 4-5 gron/krzew, zbiory 26/09, 23,5 Brix, kwasy 6,5 g/l, pH 3,14 ( SAT 3162ºC , GDDc 1322ºC za okres 1/04-31/10)
Dojrzewanie
- Mazowsze 2004-2013;Mazowsze 2014, Mazowsze 2015-2019
- Hudson Valley : Kliknij aby powiększyć
Wino
Wino o harmonijnym smaku i aromacie , należy tradycyjnie do najlepszych, jakie można uzyskać w polskich warunkach.[4]
- Seyval 2008 Winnica Dwie Granice, charakterystyka i ocena
- Seyval 2009 Winnica Płochockich, ,charakterystyka i ocena 86 pkt
- Seyval Blanc 2011 (95pkt) Gold na PIWI Weinpreis 2012; charakterystyka wina
- Seyval Blanc 2011 Winnica Mieszko; ;charakterystyka wina
- Seyval 2011; Winnica Victoria
- Seyval Blanc 2013 bio (89pkt) - 11,9%vol, cukier 3g/l, kwasy 6g/l potencjał 2016r (PIWI 2014)
- Seyval blanc 2014 (96pkt) - 10%vol, cukier 36g/l, kwasy 8g/l, potencjał 2019r (PIWI 2015)
- Seyval 2018 - białe, wytrawne 12%vol ; Winnica Vanellus
- Seyval 2019 - białe ,wytrawne 12%vol; Winnica słońce i Wiatr
- Seyval 2019 - białe ,wytrawne 12%vol; Winnica Witaj Słońce
- Seyval 2020 95pkt na international PIWI 2021; krzewy 20 letnie prowadz. forma guyot
- Seyval 2021 - białe wytrawne 13%vol; TA 8,2g/l; cuk.3g/l; Winnica Silesia
- Seyval 2022 półwytrawne; 11,5%vol; TA 6,3g/l; Winnica Płochockich
- Seyval 2022 - wytrawne; 11,5%, TA 5,5g/l; cuk.0,5g/l; aromaty: ananas, cytryna, drożdże, grejpfrut, zielone jabłko,;Winnica Tęgie Grono / Wielkopolska
- Seyval 2023 - półwytrawne; 11,5%, TA 6,83g/L, RS 6g/L; aromaty jabłek, brzoskwiń, mango, cytrusów i ziół; Żnin/Kujawsko-Pomorskie
Choroby
- Na dobrych stanowiskach i odpowiedniej agrotechnice - może być uprawiana bez ochrony chemicznej
- Wg badań za okres 1991/93 - Instytut Rebenzuchtung Geilweilerhof, Siebeldingen , Niemcy - owoce i liście są tolerancyjne na mączniaka prawdziwego.
W skali 1 do 9 - wynik 2/2{B/L] B- jagody ; L- liście]. Dla porównania ; Muller Thurgau B/L=9/7 ; Silvaner B/L=9/9 (1 - brak oznak chorobowych; 9 - jagody porażone w ok.70%, a liście prawie całkowicie) Uprawa bez żadnej ochrony chemicznej w czasie badań.
- Wg badań kanadyjskich za lata 2008-2009 podatność na antraknozę w skali 0-80
(0-10 b.mała lub mała; 11-35 średnia; powyżej 36 duża) Np. Seyval Blanc ok. 8; Osceola Muscat ok.16; Swenson White ok. 45; Marquette ok.65
- wg badań belgijskich (patrz linki) w skali OVI : m.rz. - liście 5, jagody 9; m.pr. - zarówno liście jak i jagody 8; szara pleśń 6
- geny odporności Rpv 3.2 i Rpv 3.3 (mączniak rzekomy); Ren 3 i Ren 9 (mączniak prawdziwy)
Cięcie
Krzew nie ma wymagań co do formy prowadzenia. Pędy zaleca się ciąć krótko (3-5 pąków), na dobrych stanowiskach średnio długo (6-8 pąków). Na młodych krzewach należy usuwać części kwiatostanów, gdyż nadmierne owocowanie zbyt silnie ogranicza rozwój roślin i utrudnia ich prawidłowe uformowanie.[4]
Synonimy
Literatura
- ↑ Myśliwiec, R. (2000). Wino z własnej winnicy (1 ed.) Warszawa: PWRiL. Bib
- ↑ Ambrosi, H., Dettweiler, E., Ruehl, H., & Schmid, J. (1994). Farbatlas Rebsorten. 300 Sorten und Ihre Weine. (1 ed.) Stuttgart: Verlag Eugen Ulmer. Bib
- ↑ Ambrosi, H., Dettweiler, E., Ruehl, E. H., Schmid, J., & Schuman, F. (1997). Guide des cepages. 300 cepages et leurs vins. Paris: Les Editions E.Ulmer. Bib
- ↑ 4,0 4,1 4,2 wino.bib/lisek-2011: Cite error 9; <BIBCITE_ERROR_9> Bib
Linki
- http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-winorosli.html?id=152&view=odmiana
- http://vinograd.info/sorta/vinnye/seival-blan.html
- http://de.wikipedia.org/wiki/Seyval_Blanc
- http://en.wikipedia.org/wiki/Seyval_blanc
- https://pl.wikipedia.org/wiki/Seyval_blanc
- http://fr.wikipedia.org/wiki/Seyval_blanc
- http://nl.wikipedia.org/wiki/Seyval_Blanc
- http://www.carah.be/images/experimentation/Vigne/Fiches_cepage_2019/FC_Seyval_19.pdf
- https://www.fulkersonwinery.com/fruit/seyval-blanc/
- https://vineo.pl/seyval-blanc
Opinie na forum:
Zdjęcia
Fotki ułatwiające identyfikację odmiany
- NPGS: liść; spód liścia; grono; ;;kwiaty; ; ;;grono, jagody i pestki; ;Szczegółowe dane obserwacyjne
- VIVC: ;koronka; ;liść; ;grono; ;krzew
- INRA: koronka; ;liść; ;grono
- wg glossary wein-plus: grono i liść
- Identyfikator (wg OIV):
Inne zdjęcia
Winnica Golesz - grona; Cornell University : grono; ;Wikimedia Galeria; ;grona; ;Sadowniczy : grono; liście
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Cięcie | 3-5 oczek/m2 + |
Dojrzewanie | przełom wrzesień-październik + |
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Gddc | 1070 + |
Ilość dni | 150-160 + |
Ilość dni kwitnienie-dojrzewanie | 100-105 + |
Kolor gron | żółto-zielone + |
Kraj | Francja + |
Masa | 180 -450g + |
Masa jagód | 1,3-2 g + |
Mrozoodpornosc | 245,15 K (-28 °C, -18,4 °F, 441,27 °R) + |
Odmiana | Seyval Blanc +, Seibel 4995 +, Seibel 4986 +, Seyve Villard 5-276 + i SV 5276 + |
Plenność | bardzo wysoka + |
Płodność latorośli | 2,1 % + |
Rozmiar jagód | 12-16 mm + |
Sat | 2.550 -2650 + |
Smak | Neutralny-mineralny + |
Wzrost | bardzo silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie ogólne + |
Zawartość cukrów | 20,7 + |
Zawartość kwasów | 8 + |