Furmint
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
Linia 10: | Linia 10: | ||
|rozmiary jagód = | |rozmiary jagód = | ||
|smak = | |smak = | ||
- | |SAT = wysoki | + | |SAT = wysoki, ok. 3000 |
|termin dojrzewania = późny | |termin dojrzewania = późny | ||
- | |mrozoodporność = ~ - | + | |mrozoodporność = ~ -15 |
|kolor gron = jasne | |kolor gron = jasne | ||
|nasiona = TAK | |nasiona = TAK |
Wersja z 17:56, 25 sie 2010
Furmint | |
---|---|
Gatunek | vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Węgry |
SAT | wysoki, ok. 3000 |
Termin dojrzewania | późny |
Mrozoodporność | ~ -15 °C258,15 K 5 °F 464,67 °R |
Kolor gron | jasne |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Opis
Klasyczna i najważniejsza odmiana Tokajska. Ze względu na późny termin dojrzewania i niską mrozoodporność nie nadaje się do uprawy gruntowej w Polsce.
Choroby
Cięcie
Synonimy
Gelber Furmint, Zapfner, Mosler, Sipon, Tokaj krupnyj, Grasa de Kotnar, Luttenberger, Weisslauber, Malnik, Demjén, Bihari boros, Moslavina, Moslavac Bijeli, Posip, Furmint bianco, Cimigera, Schmiger.
Litratura
Zdjęcia
Fakty o Furmint — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie | późny + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Kolor gron | jasne + |
Kraj | Węgry + |
Mrozoodpornosc | 258,15 K (-15 °C, 5 °F, 464,67 °R) + |
Odmiana | Furmint + |
Sat | 3.000 + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |