Oporto – Winogrona.org
modified on 29 sie 2024 at 19:59 ••• 38 233 views

Oporto

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Zdjęcia)
Linia 39: Linia 39:
Plik:Oporto - koronka.JPG|Oporto - koronka, fot. Krzysztof Mróz  
Plik:Oporto - koronka.JPG|Oporto - koronka, fot. Krzysztof Mróz  
Plik:Oporto - koronka i listki podkoronkowe.JPG|Oporto - koronka i listki podkoronkowe, fot. Krzysztof Mróz
Plik:Oporto - koronka i listki podkoronkowe.JPG|Oporto - koronka i listki podkoronkowe, fot. Krzysztof Mróz
-
Plik:Oporto - listki podkoronkowe od spodu.JPG|Oporto - listki podkoronkowe od spodu, fot. Krzysztof Mróz
 
</gallery>
</gallery>
[[Kategoria:Odmiany]]
[[Kategoria:Odmiany]]

Wersja z 10:20, 7 wrz 2010

Oporto
Rodzice Vitis vinifera
Gatunek Vitis vinifera
Kraj pochodzenia Austria
Masa grona 150 g
Rozmiary jagód 14 mm mm
SAT 2500
Termin dojrzewania 21-30.09
Mrozoodporność -21 °C252,15 K
-5,8 °F
453,87 °R
Kolor gron czarne
Zastosowanie przerobowe

Opis

Ceniona w niemal całej Europie odmiana winnicza. Jenakże ze zwględu na niezbyt wysoką mrozoodporność może w polskich warunkach być uprawiana jedynie w cieplejszych rejonach kraju jako nasadzenia amatorskie.[1] [2] [3]

Choroby

Cięcie

Synonimy

Blauer Portugieser, Kekoporto, Portugalska Niebieska, Portugalske Modre, Portugieser.

Literatura

  1. Ambrosi, H., Dettweiler, E., Ruehl, H., & Schmid, J. (1994). Farbatlas Rebsorten. 300 Sorten und Ihre Weine. (1 ed.) Stuttgart: Verlag Eugen Ulmer. Bib
  2. Vanek, G. (1995). Vinic 1 - Odrody. Bratyslava: Priroda. Bib
  3. Ambrosi, H., Dettweiler, E., Ruehl, E. H., Schmid, J., & Schuman, F. (1997). Guide des cepages. 300 cepages et leurs vins. Paris: Les Editions E.Ulmer. Bib


Zdjęcia

Fakty o Oporto — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie21-30.09  +
GatunekVitis vinifera  +
Kolor gronczarne  +
KrajAustria  +
Masa150 g  +
Mrozoodpornosc252,15 K (-21 °C, -5,8 °F, 453,87 °R)  +
OdmianaOporto  +
Rozmiar jagód14 mm mm  +
Sat2.500  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +