Bianca
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
(Utworzył nową stronę „{{Odmiana infobox |odmiana = Bianca |kolor = #99B3FF |zdjęcie = test.jpg |opis zdjęcia = tutaj opis zdjęcia, autor |rodzice = odmiana::SV 12375 x [[odmiana::Bouv…”) |
|||
Linia 2: | Linia 2: | ||
|odmiana = Bianca | |odmiana = Bianca | ||
|kolor = #99B3FF | |kolor = #99B3FF | ||
- | |zdjęcie = | + | |zdjęcie = 180_Bianca_Bianca_-_grono_J._Czapski.jpg |
- | |opis zdjęcia = | + | |opis zdjęcia =Bianca, foto. J.Czapski |
|rodzice = [[odmiana::SV 12375]] x [[odmiana::Bouvier]] | |rodzice = [[odmiana::SV 12375]] x [[odmiana::Bouvier]] | ||
|gatunek = Vitis vinifera | |gatunek = Vitis vinifera |
Wersja z 16:04, 10 lut 2010
Bianca | |
---|---|
Bianca, foto. J.Czapski | |
Rodzice | SV 12375 x Bouvier |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Węgry |
Masa grona | 120-250 g g |
Rozmiary jagód | 15 mm mm |
smak | słodko-kwaskowaty (winny) |
SAT | 2600-2700 |
Termin dojrzewania | 21-30.09 |
Mrozoodporność | -25 °C248,15 K -13 °F 446,67 °R |
Kolor gron | żółto-zielone |
Zastosowanie | ogólne |
Opis
Grona średniej wielkości, cylindryczne lub cylindryczno-stożkowate, przeważnie średnio zwarte lub luźne. Na glebach cięższych, bardziej wilgotnych i żyznych grona mogą być silnie zwarte. Jagody są średniej wielkości, wyrównane, kulisto-owalne, o mocnej skórce zrośniętej z miąższem. Miąższ średnio zwarty, mięsisto-soczysty, słodki -- owoce pozostawione dłużej na krzewach groamadzą znaczne ilości cukru (do 20%). Atrakcyjna, odmiana zarówno ze względu na smak owoców jak również ze względu na możliwość otrzymania w polskim klimacie dobrego wina. Mrozoodporność i odporność na choroby - dobre. [1]
Synonimy
E.Cs.40, Egri Csillagok 40.
Literatura
Fakty o Bianca — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie | 21-30.09 + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Kolor gron | żółto-zielone + |
Kraj | Węgry + |
Masa | 120 -250gg + |
Mrozoodpornosc | 248,15 K (-25 °C, -13 °F, 446,67 °R) + |
Odmiana | Bianca +, SV 12375 + i Bouvier + |
Rozmiar jagód | 15 mm mm + |
Sat | 2.600 -2700 + |
Smak | Słodko-kwaskowaty (winny) + |
Zastosowanie | Zastosowanie ogólne + |