modified on 22 lut 2024 at 18:33 ••• 44 206 views

Cabernet Sauvignon

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Utworzył nową stronę „ CABERNET SAUVIGNON Rodzice: vitis vinifera Gatunek: Vitis vinifera Kraj pochodzenia: Francja Orientacyjna masa grona: 120 g Orientacyjne rozmiary jagód: 10 mm Smak:…”)
m
Linia 1: Linia 1:
-
 
-
CABERNET SAUVIGNON
 
-
 
-
Rodzice: vitis vinifera
 
-
Gatunek: Vitis vinifera
 
-
Kraj pochodzenia: Francja
 
-
Orientacyjna masa grona: 120 g
 
-
Orientacyjne rozmiary jagód: 10 mm
 
-
Smak:
 
-
SAT:
 
-
Orientacyjny termin dojrzewania: 21-31.10
 
-
Mrozoodporność: -23 st. C
 
-
Kolor gron: granatowe
 
-
Zastosowanie: przerobowe
 
-
Opis: Wielka, klasyczna odmiana winiarska, z której wytwarza się słynne czerwone wina bordoskie. Uprawiana w Europie, Australii, USA, Argentynie, Chile, Rurcji, Japonii, RPA i in. Wina: m.in. Pessac-Leognan, Margaux, St-Julien, Haut-Medoc (Francja), Emeritus (Hiszpania), Sena (Chile), Montebello Cabernet Sauvingnon (USA), Alta Cabernet Suvignon (Argentyna) i in. Cabernet Sauvignon przed wojną uprawiany był w okolicach Zielonej Góry jednakże wymagania klimatyczne nie pozwalają w polskich warunkach na osiągnięcie wartościowego wina.
 
-
Odmiana znana jest także pod nazwą: Bidure, Bordeaux, Bordeos Tinto, Kaberne Sovinjon, Lafite, Marchoupet, Petit Cabernet, Petite Vidure, Uva Francesca.
 
-
[[Plik:279_Cabernet_Sauvignon_-_grona_Grzegorz_Nowakowski.jpg|thumb|left|Cabernet Sauvignon - grona, Foto: Grzegorz Nowakowski]]
 
-
Poniżej kawałek do skopiowania do wiki
 
-
 
{{Odmiana infobox
{{Odmiana infobox
|odmiana = Cabernet Sauvignon
|odmiana = Cabernet Sauvignon
|kolor = #99B3FF
|kolor = #99B3FF
-
|zdjęcie = Plik:279_Cabernet_Sauvignon_-_grona_Grzegorz_Nowakowski.jpg
+
|zdjęcie = 279_Cabernet_Sauvignon_-_grona_Grzegorz_Nowakowski.jpg
|opis zdjęcia = Cabernet Sauvignon - grona, Foto: Grzegorz Nowakowski
|opis zdjęcia = Cabernet Sauvignon - grona, Foto: Grzegorz Nowakowski
|rodzice = [[Vitis vinifera]]
|rodzice = [[Vitis vinifera]]

Wersja z 21:48, 10 lut 2010

Cabernet Sauvignon
Cabernet Sauvignon - grona, Foto: Grzegorz Nowakowski
Cabernet Sauvignon - grona, Foto: Grzegorz Nowakowski
Rodzice Vitis vinifera
Gatunek Vitis vinifera
Kraj pochodzenia Francja
Masa grona 120 g
Rozmiary jagód 10 mm mm
Termin dojrzewania 21-31.10
Mrozoodporność -23 °C250,15 K
-9,4 °F
450,27 °R
Kolor gron granatowe
Zastosowanie przerobowe

Opis

Wielka, klasyczna odmiana winiarska, z której wytwarza się słynne czerwone wina bordoskie. Uprawiana w Europie, Australii, USA, Argentynie, Chile, Rurcji, Japonii, RPA i in. Wina: m.in. Pessac-Leognan, Margaux, St-Julien, Haut-Medoc (Francja), Emeritus (Hiszpania), Sena (Chile), Montebello Cabernet Sauvingnon (USA), Alta Cabernet Suvignon (Argentyna) i in. Cabernet Sauvignon przed wojną uprawiany był w okolicach Zielonej Góry jednakże wymagania klimatyczne nie pozwalają w polskich warunkach na osiągnięcie wartościowego wina.

Synonimy

Bidure, Bordeaux, Bordeos Tinto, Kaberne Sovinjon, Lafite, Marchoupet, Petit Cabernet, Petite Vidure, Uva Francesca.

Fakty o Cabernet Sauvignon — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie21-31.10  +
GatunekVitis vinifera  +
Kolor grongranatowe  +
KrajFrancja  +
Masa120 g  +
Mrozoodpornosc250,15 K (-23 °C, -9,4 °F, 450,27 °R)  +
OdmianaCabernet Sauvignon  +
Rozmiar jagód10 mm mm  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +