Cabernet Sauvignon
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
Gsapijaszko (dyskusja | wkład) (Utworzył nową stronę „ CABERNET SAUVIGNON Rodzice: vitis vinifera Gatunek: Vitis vinifera Kraj pochodzenia: Francja Orientacyjna masa grona: 120 g Orientacyjne rozmiary jagód: 10 mm Smak:…”) |
Gsapijaszko (dyskusja | wkład) m |
||
Linia 1: | Linia 1: | ||
- | |||
- | |||
- | |||
- | |||
- | |||
- | |||
- | |||
- | |||
- | |||
- | |||
- | |||
- | |||
- | |||
- | |||
- | |||
- | |||
- | |||
- | |||
- | |||
{{Odmiana infobox | {{Odmiana infobox | ||
|odmiana = Cabernet Sauvignon | |odmiana = Cabernet Sauvignon | ||
|kolor = #99B3FF | |kolor = #99B3FF | ||
- | |zdjęcie = | + | |zdjęcie = 279_Cabernet_Sauvignon_-_grona_Grzegorz_Nowakowski.jpg |
|opis zdjęcia = Cabernet Sauvignon - grona, Foto: Grzegorz Nowakowski | |opis zdjęcia = Cabernet Sauvignon - grona, Foto: Grzegorz Nowakowski | ||
|rodzice = [[Vitis vinifera]] | |rodzice = [[Vitis vinifera]] |
Wersja z 21:48, 10 lut 2010
Cabernet Sauvignon | |
---|---|
Cabernet Sauvignon - grona, Foto: Grzegorz Nowakowski | |
Rodzice | Vitis vinifera |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Francja |
Masa grona | 120 g |
Rozmiary jagód | 10 mm mm |
Termin dojrzewania | 21-31.10 |
Mrozoodporność | -23 °C250,15 K -9,4 °F 450,27 °R |
Kolor gron | granatowe |
Zastosowanie | przerobowe |
Opis
Wielka, klasyczna odmiana winiarska, z której wytwarza się słynne czerwone wina bordoskie. Uprawiana w Europie, Australii, USA, Argentynie, Chile, Rurcji, Japonii, RPA i in. Wina: m.in. Pessac-Leognan, Margaux, St-Julien, Haut-Medoc (Francja), Emeritus (Hiszpania), Sena (Chile), Montebello Cabernet Sauvingnon (USA), Alta Cabernet Suvignon (Argentyna) i in. Cabernet Sauvignon przed wojną uprawiany był w okolicach Zielonej Góry jednakże wymagania klimatyczne nie pozwalają w polskich warunkach na osiągnięcie wartościowego wina.
Synonimy
Bidure, Bordeaux, Bordeos Tinto, Kaberne Sovinjon, Lafite, Marchoupet, Petit Cabernet, Petite Vidure, Uva Francesca.
Fakty o Cabernet Sauvignon — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie | 21-31.10 + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Kolor gron | granatowe + |
Kraj | Francja + |
Masa | 120 g + |
Mrozoodpornosc | 250,15 K (-23 °C, -9,4 °F, 450,27 °R) + |
Odmiana | Cabernet Sauvignon + |
Rozmiar jagód | 10 mm mm + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |