Palava
Z Winogrona.org
(uzupełnienie) |
(uzupełnienie) |
||
Linia 9: | Linia 9: | ||
|masa jagód=1,5 | |masa jagód=1,5 | ||
|smak=Lekki muszkat - gdy dojrzałe | |smak=Lekki muszkat - gdy dojrzałe | ||
- | |termin dojrzewania=01- | + | |termin dojrzewania=01-20.10 |
|mrozoodporność=-22 | |mrozoodporność=-22 | ||
|kolor gron=szroróżowy | |kolor gron=szroróżowy | ||
Linia 15: | Linia 15: | ||
|zastosowanie=przerobowe | |zastosowanie=przerobowe | ||
|zawartość cukrów=22 | |zawartość cukrów=22 | ||
- | |zawartość kwasów=7 | + | |zawartość kwasów=7-11 |
|nasiona=TAK | |nasiona=TAK | ||
|wzrost=średnio silny | |wzrost=średnio silny | ||
Linia 44: | Linia 44: | ||
Źródło: | Źródło: | ||
1) http://www.wineofczechrepublic.cz/ukaz_odrudu.php?id=10&lang=en | 1) http://www.wineofczechrepublic.cz/ukaz_odrudu.php?id=10&lang=en | ||
+ | |||
2) Obserwacje własne - Dariusz Rosół | 2) Obserwacje własne - Dariusz Rosół | ||
== Genealogia == | == Genealogia == | ||
- | + | V.vinifera 100% | |
- | + | ||
- | + | ||
- | + | ||
== Choroby == | == Choroby == | ||
- | + | Odmiana wrażliwa na mączniaka prawdziwego i szarą pleśń a średnio wrażliwa na mączniaka rzekomego | |
- | + | ||
== Cięcie == | == Cięcie == | ||
- | + | 8-10 pąków/m2 | |
== Synonimy == | == Synonimy == | ||
- | |||
== Literatura == | == Literatura == | ||
- | + | ||
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == | ||
<gallery widths=180px heights=180px perrow=3> | <gallery widths=180px heights=180px perrow=3> | ||
- | |||
Plik:foto2.jpg|opis zdjęcia | Plik:foto2.jpg|opis zdjęcia | ||
</gallery> | </gallery> | ||
[[Kategoria:Odmiany]] | [[Kategoria:Odmiany]] |
Wersja z 15:57, 27 lis 2011
Palava | |
---|---|
Rodzice | Tramin Cerveny x Müller-Thurgau |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Czechy, Morava |
Masa grona | 200 g |
Rozmiary jagód | 15 mm |
Masa jagód | 1,5 g |
smak | Lekki muszkat - gdy dojrzałe |
Termin dojrzewania | 01-20.10 |
Mrozoodporność | -22 °C251,15 K -7,6 °F 452,07 °R |
Kolor gron | szroróżowy |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 22 °Bx |
Zawartość kwasów | 7-11 g/l |
Opis
Pálava Czechy - Morawy (0,6% całkowitej nasadzeń winnic) Wpisana do Czeskiego Państwowego Rejestru Odmian winogron w 1977
Odmiana ta została wyprowadzna przez J. Veverka w Centrum Badań Vine w Velké Pavlovice, a później w Perná przez skrzyżowanie Red Traminer i Müller-Thurgau.
Wzrost średni. Grona stożkowe, z szarawo-czerwonymi jagodami, mają nieco owalny kształt i grubą skórkę. Winogrona mają smak pikantny podobny do Traminer. Dojrzewanie średnio późne. Odporność na mróz - średnia ok -22 st C, na choroby grzybowe średnia do niskiej, wymaga ochrony. Wymaga wilgotnych, żyznych gleb i dobrej ekspozycji winnicy. W zastoiskach mrozowych przemarza.
Pálava plonuje regularnie i plony są wyższe niż Traminer. Winogrona są zdolne do uzyskania wysokiego poziomu cukru, konieczna jest redukcja plonu.
Wino posiada podobne cechy jak Traminer, ale zwykle jest mniej ostre i jest wzbogacone waniliowymi nutami. Ma nieco wyższa zawartość kwasowości niż Traminer,lecz są również często łagodniejsze i bardziej harmonijne niż Traminer co czyni je atrakcyjnymi do picia.
Podstawowe cechy win:
Złoto-żółty kolor, nos Traminer, róża jest wypełniana z podtekstem wanilii. Duże, okrągłe wino z dobrym poziomem kwasowości i przyjemnym finiszem.
Źródło: 1) http://www.wineofczechrepublic.cz/ukaz_odrudu.php?id=10&lang=en
2) Obserwacje własne - Dariusz Rosół
Genealogia
V.vinifera 100%
Choroby
Odmiana wrażliwa na mączniaka prawdziwego i szarą pleśń a średnio wrażliwa na mączniaka rzekomego
Cięcie
8-10 pąków/m2
Synonimy
Literatura
Zdjęcia
Cięcie | średnie i dlugie oczek/m2 + |
Dojrzewanie | 01-20.10 + |
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Kolor gron | szroróżowy + |
Kraj | Czechy, Morava + |
Masa | 200 g + |
Masa jagód | 1,5 g + |
Mrozoodpornosc | 251,15 K (-22 °C, -7,6 °F, 452,07 °R) + |
Obciążenie | konieczna redukcja plonu płodnych oczek na krzew + |
Obsada gron | 2-3 szt. + |
Odmiana | Palava + |
Plenność | bardzo wysoka + |
Płodność latorośli | wysoka % + |
Rozmiar jagód | 15 mm + |
Smak | Lekki muszkat - gdy dojrzałe + |
Wzrost | średnio silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 22 + |
Zawartość kwasów | 7 -11 + |