modified on 13 lut 2016 at 16:11 ••• 17 851 views

Palava

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(uzupełnienie)
(uzupełnienie)
Linia 9: Linia 9:
|masa jagód=1,5
|masa jagód=1,5
|smak=Lekki muszkat - gdy dojrzałe
|smak=Lekki muszkat - gdy dojrzałe
-
|termin dojrzewania=01-10.10
+
|termin dojrzewania=01-20.10
|mrozoodporność=-22
|mrozoodporność=-22
|kolor gron=szroróżowy
|kolor gron=szroróżowy
Linia 15: Linia 15:
|zastosowanie=przerobowe
|zastosowanie=przerobowe
|zawartość cukrów=22
|zawartość cukrów=22
-
|zawartość kwasów=7,5
+
|zawartość kwasów=7-11
|nasiona=TAK
|nasiona=TAK
|wzrost=średnio silny
|wzrost=średnio silny
Linia 44: Linia 44:
Źródło:
Źródło:
1) http://www.wineofczechrepublic.cz/ukaz_odrudu.php?id=10&lang=en
1) http://www.wineofczechrepublic.cz/ukaz_odrudu.php?id=10&lang=en
 +
2) Obserwacje własne - Dariusz Rosół
2) Obserwacje własne - Dariusz Rosół
== Genealogia ==
== Genealogia ==
-
<gallery widths=60px heights=60px perrow=1>
+
V.vinifera 100%
-
Plik:xxxxx.jpg.gif
+
-
</gallery>
+
-
Drzewko genealogiczne (kliknij aby powiększyć)
+
== Choroby ==
== Choroby ==
-
treść
+
Odmiana wrażliwa na mączniaka prawdziwego i szarą pleśń a średnio wrażliwa na mączniaka rzekomego
-
 
+
== Cięcie ==
== Cięcie ==
-
treść
+
8-10 pąków/m2
== Synonimy ==
== Synonimy ==
-
treść
 
== Literatura ==
== Literatura ==
-
treść
+
 
== Zdjęcia ==
== Zdjęcia ==
<gallery widths=180px heights=180px perrow=3>
<gallery widths=180px heights=180px perrow=3>
-
Plik:Palava.jpg|Palava - grona; foto:Dariusz Rosół
 
Plik:foto2.jpg|opis zdjęcia
Plik:foto2.jpg|opis zdjęcia
</gallery>
</gallery>
[[Kategoria:Odmiany]]
[[Kategoria:Odmiany]]

Wersja z 15:57, 27 lis 2011

Palava
Rodzice Tramin Cerveny x Müller-Thurgau
Gatunek Vitis vinifera
Kraj pochodzenia Czechy, Morava
Masa grona 200 g
Rozmiary jagód 15 mm
Masa jagód 1,5 g
smak Lekki muszkat - gdy dojrzałe
Termin dojrzewania 01-20.10
Mrozoodporność -22 °C251,15 K
-7,6 °F
452,07 °R
Kolor gron szroróżowy
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe
Zawartość cukrów 22 °Bx
Zawartość kwasów 7-11 g/l

Opis

Pálava Czechy - Morawy (0,6% całkowitej nasadzeń winnic) Wpisana do Czeskiego Państwowego Rejestru Odmian winogron w 1977

Odmiana ta została wyprowadzna przez J. Veverka w Centrum Badań Vine w Velké Pavlovice, a później w Perná przez skrzyżowanie Red Traminer i Müller-Thurgau.

Wzrost średni. Grona stożkowe, z szarawo-czerwonymi jagodami, mają nieco owalny kształt i grubą skórkę. Winogrona mają smak pikantny podobny do Traminer. Dojrzewanie średnio późne. Odporność na mróz - średnia ok -22 st C, na choroby grzybowe średnia do niskiej, wymaga ochrony. Wymaga wilgotnych, żyznych gleb i dobrej ekspozycji winnicy. W zastoiskach mrozowych przemarza.

Pálava plonuje regularnie i plony są wyższe niż Traminer. Winogrona są zdolne do uzyskania wysokiego poziomu cukru, konieczna jest redukcja plonu.

Wino posiada podobne cechy jak Traminer, ale zwykle jest mniej ostre i jest wzbogacone waniliowymi nutami. Ma nieco wyższa zawartość kwasowości niż Traminer,lecz są również często łagodniejsze i bardziej harmonijne niż Traminer co czyni je atrakcyjnymi do picia.

Podstawowe cechy win:

Złoto-żółty kolor, nos Traminer, róża jest wypełniana z podtekstem wanilii. Duże, okrągłe wino z dobrym poziomem kwasowości i przyjemnym finiszem.

Źródło: 1) http://www.wineofczechrepublic.cz/ukaz_odrudu.php?id=10&lang=en

2) Obserwacje własne - Dariusz Rosół

Genealogia

V.vinifera 100%

Choroby

Odmiana wrażliwa na mączniaka prawdziwego i szarą pleśń a średnio wrażliwa na mączniaka rzekomego

Cięcie

8-10 pąków/m2

Synonimy

Literatura

Zdjęcia

Fakty o Palava — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Cięcieśrednie i dlugie oczek/m2  +
Dojrzewanie01-20.10  +
Drewnienie łozydobre  +
GatunekVitis vinifera  +
Kolor gronszroróżowy  +
KrajCzechy, Morava  +
Masa200 g  +
Masa jagód1,5 g  +
Mrozoodpornosc251,15 K (-22 °C, -7,6 °F, 452,07 °R)  +
Obciążeniekonieczna redukcja plonu płodnych oczek na krzew  +
Obsada gron2-3 szt.  +
OdmianaPalava  +
Plennośćbardzo wysoka  +
Płodność latorośliwysoka %  +
Rozmiar jagód15 mm  +
SmakLekki muszkat - gdy dojrzałe  +
Wzrostśrednio silny  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +
Zawartość cukrów22  +
Zawartość kwasów7 -11  +