Zweigelt
Z Winogrona.org
(→Zdjęcia: + link do fotki) |
(→Literatura) |
||
| Linia 35: | Linia 35: | ||
== Literatura == | == Literatura == | ||
| + | |||
| + | |||
| + | [[http://www.winogrona.org/forum/post89370.html?hilit=Zweigelt#p89370]] | ||
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == | ||
Wersja z 19:19, 3 gru 2011
| Zweigelt | |
|---|---|
| Rodzice | Blauer Lemberger x St. Laurent |
| Gatunek | Vitis vinifera |
| Kraj pochodzenia | Austria |
| Masa grona | 180 g |
| Rozmiary jagód | 17 mm mm |
| Termin dojrzewania | 1-10.10 |
| Mrozoodporność | -24 °C249,15 K -11,2 °F 448,47 °R |
| Kolor gron | granatowe |
| Zastosowanie | przerobowe |
Opis
Odmiana przeznaczona do wyrobu czerwonego wina o dość wysokiej jak na Vitis vinifera odporności na mróz. Jest bardzo silną rośliną, ale nie wymaga zbyt wiele pracy, bo jeśli zrobi się porządek z pędami i pasierbami w pierwszej części wegetacji – tak do końca czerwca – potem tej roboty nie będzie już dużo.
Odmiana łączy w sobie pozytywne cechy szczepów rodzicielskich: późny rozwój pąków na wiosnę, odporność na przymrozki, wczesne dojrzewanie. Daje wysokie plony i udaje się nawet w chłodnych klimatach. Plenność, jeśli nie kontrolowana, może powodować niską jakość wina. Zweigelt daje wina bardzo aromatyczne, o wyraźnym posmaku wiśniowym, z nutami wanilii, dobrze reagujące na przechowywanie w dębowych beczkach, o dużym potencjale dojrzewania. Z drugiej strony, Zweigelt jest idealnym szczepem do produkcji lżejszych win czerwonych o orzeźwiającym owocowym posmaku, nadających się do spożycia za młodu.
Możliwa do polowej uprawy towarowej w cieplejszych regionach kraju.
Genealogia
Choroby
Cięcie
Synonimy
Zweigeltrebe, Blauer Zweigelt
Literatura
[[1]]
Zdjęcia
| Dojrzewanie | 1-10.10 + |
| Gatunek | Vitis vinifera + |
| Kolor gron | granatowe + |
| Kraj | Austria + |
| Masa | 180 g + |
| Mrozoodpornosc | 249,15 K (-24 °C, -11,2 °F, 448,47 °R) + |
| Odmiana | Zweigelt +, Blauer Lemberger + i St. Laurent + |
| Rozmiar jagód | 17 mm mm + |
| Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |

