Furmint
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
| Linia 3: | Linia 3: | ||
|odmiana=Furmint | |odmiana=Furmint | ||
|opis zdjęcia=brak | |opis zdjęcia=brak | ||
| + | |rodzice=Heunisch weiss x nieznana odmiana panońska | ||
| + | |gatunek=Vitis vinifera | ||
|kraj pochodzenia=Węgry | |kraj pochodzenia=Węgry | ||
| - | |SAT= | + | |masa grona=100-120 |
| + | |rozmiary jagód=12-16 x 10-14 | ||
| + | |SAT=3000 | ||
|termin dojrzewania=późny | |termin dojrzewania=późny | ||
| + | |ilość dni dojrzewania=165 | ||
|mrozoodporność=-15 | |mrozoodporność=-15 | ||
|kolor gron=jasne | |kolor gron=jasne | ||
| Linia 24: | Linia 29: | ||
== Litratura == | == Litratura == | ||
| - | + | http://vinograd.info/sorta/vinnye/fyrmint.html | |
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == | ||
Zdjęcia ułatwiające identyfikację: [http://www.ars-grin.gov/npgs/images/dav/grape/fruit/DVIT0728.0000CF.jpg jagody]; | Zdjęcia ułatwiające identyfikację: [http://www.ars-grin.gov/npgs/images/dav/grape/fruit/DVIT0728.0000CF.jpg jagody]; | ||
Wersja z 11:46, 23 wrz 2012
| Furmint | |
|---|---|
| Rodzice | Heunisch weiss x nieznana odmiana panońska |
| Gatunek | Vitis vinifera |
| Kraj pochodzenia | Węgry |
| Masa grona | 100-120 g |
| Rozmiary jagód | 12-16 x 10-14 mm |
| SAT | 3000 |
| Termin dojrzewania | późny |
| Ilość dni dojrzewania | 165 |
| Mrozoodporność | -15 °C258,15 K 5 °F 464,67 °R |
| Kolor gron | jasne |
| Zapylanie | własnopylna |
| Zastosowanie | przerobowe |
Opis
Klasyczna i najważniejsza odmiana Tokajska. Na Węgrzech(Tokaj) dojrzewa około 2 tygodnie po odmianie Harslevelu, czyli pod koniec października. Ze względu na późny termin dojrzewania i niską mrozoodporność (około -15) nie nadaje się do uprawy gruntowej w Polsce.
Choroby
Cięcie
Synonimy
Gelber Furmint, Zapfner, Mosler, Sipon, Tokaj krupnyj, Grasa de Kotnar, Luttenberger, Weisslauber, Malnik, Demjén, Bihari boros, Moslavina, Moslavac Bijeli, Posip, Furmint bianco, Cimigera, Schmiger.
Litratura
http://vinograd.info/sorta/vinnye/fyrmint.html
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację: jagody;
Fakty o Furmint — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
| Dojrzewanie | późny + |
| Gatunek | Vitis vinifera + |
| Ilość dni | 165 + |
| Kolor gron | jasne + |
| Kraj | Węgry + |
| Masa | 100 -120g + |
| Mrozoodpornosc | 258,15 K (-15 °C, 5 °F, 464,67 °R) + |
| Odmiana | Furmint + i Harslevelu + |
| Rozmiar jagód | 12-16 x 10-14 mm + |
| Sat | 3.000 + |
| Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |

