Traminette
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
(→Opis) |
|||
Linia 2: | Linia 2: | ||
|kolor=#99B3FF | |kolor=#99B3FF | ||
|odmiana=Traminette | |odmiana=Traminette | ||
- | |rodzice=[[ | + | |rodzice=[[Odmiana::Joannes Seyve 23.416]] x [[Odmiana::Gewürztraminer]] |
|gatunek=Hybryda międzygatunkowa | |gatunek=Hybryda międzygatunkowa | ||
|kraj pochodzenia=USA | |kraj pochodzenia=USA |
Wersja z 01:11, 2 gru 2012
Traminette | |
---|---|
Rodzice | Joannes Seyve 23.416 x Gewürztraminer |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | USA |
Masa grona | 120 g |
Masa jagód | 1,52 g |
Mrozoodporność | -26 °C247,15 K -14,8 °F 444,87 °R |
Kolor gron | bursztynowe |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 20 °Bx |
Zawartość kwasów | 10 g/l |
Opis
Odmiana Genevy. Pierwsze owoce w 1971. W 1974 podana w obieg. Bez patentu.
Jagody okrągłe, bursztynowe, średniej wielkości (1,5 g) jak na przerobówkę. Grona średnie 110-130g ze skrzydełkiem, umiarkowanie luźne.
Wzrost i wydajność raczej niska. Drewnienie późne.
Wino w smaku podobne do Gewürztraminer. Maceracja przez 12 do 48 godzin w temperaturze 5-10 °C pomaga w uzyskaniu korzennego smaku i aromatów kwiatowych.
Choroby
Odmiana umiarkowanie podatna na na podstawowe choroby grzybowe; mączniaki i szarą pleśń.
Cięcie
Synonimy
NY65.533.13
Tematy na naszym forum
Literatura
http://viticulture.hort.iastate.edu/cultivars/Traminette.pdf
http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-winorosli.html?id=623&view=odmiana
Zdjęcia
Fakty o Traminette — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | bursztynowe + |
Kraj | USA + |
Masa | 120 g + |
Masa jagód | 1,52 g + |
Mrozoodpornosc | 247,15 K (-26 °C, -14,8 °F, 444,87 °R) + |
Odmiana | Traminette +, Joannes Seyve 23.416 + i Gewürztraminer + |
Plenność | niska + |
Wzrost | umiarkowany + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 20 + |
Zawartość kwasów | 10 + |