Saint Pepin
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
(→Cięcie) |
|||
Linia 8: | Linia 8: | ||
|rozmiary jagód=16-18 | |rozmiary jagód=16-18 | ||
|masa jagód=2 - 3 | |masa jagód=2 - 3 | ||
- | |smak=delikatny | + | |smak=delikatny muskat |
|termin dojrzewania=10-20.09 | |termin dojrzewania=10-20.09 | ||
|mrozoodporność=-32 | |mrozoodporność=-32 |
Wersja z 15:28, 29 gru 2012
St. Pepin | |
---|---|
Rodzice | Minesota 78 x Seyval Blanc |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | USA, (Elmer Swenson) |
Masa grona | 150 - 240 g |
Rozmiary jagód | 16-18 mm |
Masa jagód | 2 - 3 g |
smak | delikatny muskat |
Termin dojrzewania | 10-20.09 |
Mrozoodporność | -32 °C241,15 K -25,6 °F 434,07 °R |
Kolor gron | jasny |
Zapylanie | obcopylna |
Zastosowanie | ogólne |
Zawartość cukrów | 22 °Bx |
Zawartość kwasów | 9 g/l |
Opis
St Pepin to hybryda wyhodowana w 1983 roku przez Elmera Swensona siostra odmiany La Crosse. Pora dojrzewania owoców wczesna do średnio wczesnej. Grona średniej wielkości, luźne. Jagody średniej wielkości lub małe, kuliste, żółtozielone. Zawartość cukru w owocach często przekracza 20%. Wino dobrej jakości o owocowym aromacie, typu Riesling z nutami jabłek i gruszek. Kwiat funkcjonalnie żeński, często używana do chodowli nowych odmian.
Choroby
Dobra odporność na choroby.
Cięcie
Zalecana kurtyna
Synonimy
ES 282
Tematy na naszym forum
Literatura
Zdjęcia
grona [1]
Fakty o Saint Pepin — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Cięcie | 8 - 11 oczek/m2 oczek/m2 + |
Dojrzewanie | 10-20.09 + |
Drewnienie łozy | bardzo dobre + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | jasny + |
Kraj | USA, (Elmer Swenson) + |
Masa | 150 -240g + |
Masa jagód | 2 - 3 g + |
Mrozoodpornosc | 241,15 K (-32 °C, -25,6 °F, 434,07 °R) + |
Obciążenie | 40-50 płodnych oczek na krzew + |
Obsada gron | 1.9 szt. + |
Odmiana | St. Pepin + |
Plenność | średnia + |
Płodność latorośli | 90 % + |
Rozmiar jagód | 16-18 mm + |
Smak | Delikatny muskat + |
Wzrost | silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie ogólne + |
Zawartość cukrów | 22 + |
Zawartość kwasów | 9 + |