modified on 8 lip 2013 at 22:25 ••• 69 968 views

Adalmiina

Z Winogrona.org

Adalmiina
Rodzice ES 2-3-17 X ES 35
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia USA
Masa grona 160 g
Masa jagód 3 g
smak labrusca
Termin dojrzewania 15-30.09
Mrozoodporność -35 °C238,15 K
-31 °F
428,67 °R
Kolor gron zielone-żółte
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe
Zawartość cukrów 22 °Bx
Zawartość kwasów 8 g/l

Opis

Odmianę ES 6-16-30 wyhodował Elmer Swenson. W połowie lat 90-tych przekazał ją do Finlandii i tam otrzymała ona nazwę Adalmiina. Jest to krzyżówka z bardzo dużym udziałem winorośli amerykańskich a przedewszystkim Vitis labrusca. Jest odporna na mróz i na choroby grzybowe. Typowa odmiana dla cool climate ponieważ wymaga zaledwie ok.1000 GDDc (1800GDD) do prawidłowego dojrzewania.

Grona: średniej wielkości do 160g, niezbyt zagęszczone – raczej luźne

Jagody: średniej wielkości, okrągłe o zielonkawo-żółtawej skórce, podatne na pękanie

Miąższ: soczysty z lekkim aromatem labrusca

Dojrzewanie: dojrzewa wcześnie - na północy USA równocześnie z odmianą Aurore.

Genealogia

Drzewko genealogiczne (kliknij aby powiększyć)

Adalmiina =  32,82%V.vinifera + 43,74%V.labrusca
+ 9,32%V.rupestris + 10,93%V.riparia   + 3,19%V.lincecumii

Parametry

22Brix; TA 6-10g/l ; pH 3,6

Wino

Podobne do francuskiego Muscadet z lekkim aromatem kwiatowym

lub

Adalmiina 2007, Winnica Golesz

Choroby

Odporna

Cięcie

Synonimy

ES 6-16-30

Literatura

Linki

Golesz;

Adalmiina w albumie (Kivistik)

Zdjęcia

liść;  ;spód liścia

Inne zdjęcia: Winnica Golesz - grona

Fakty o Adalmiina — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie15-30.09  +
Drewnienie łozydobre  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Kolor gronzielone-żółte  +
KrajUSA  +
Masa160 g  +
Masa jagód3 g  +
Mrozoodpornosc238,15 K (-35 °C, -31 °F, 428,67 °R)  +
OdmianaAdalmiina  +
Plennośćbardzo wysoka  +
SmakLabrusca  +
Wzrostśrednio silny  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +
Zawartość cukrów22  +
Zawartość kwasów8  +