Perła Zali
Z Winogrona.org
Perła Zali | |
---|---|
Perła Zali - liść, Foto: J.Czapski | |
Rodzice | SV 12375 x Perła Czabańska |
Gatunek | hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Węgry |
Masa grona | 200g g |
Rozmiary jagód | 10-20 mm mm |
smak | muszkat |
Termin dojrzewania | 11-20.09 |
Mrozoodporność | -21 °C252,15 K -5,8 °F 453,87 °R |
Kolor gron | żółto-zielone |
Zastosowanie | ogólne |
Opis
Bardzo smaczna odmiana (muszkat)przydatna zarówno do użytku deserowego jak i do wyrobu wina. Jej wartość obniża wynikająca z genetycznego defektu zapylania nie wyrównana wielkość jagód w gronie (od 10 do 20 mm). Nadaje się do amatorskiej uprawy na terenie całej Polski. Wymaga lekkiego okrywania na zimę.[1] [2]
Choroby
Cięcie
Synonimy
E.Cs.24, Star of Egri, Zala Gyoengye.
Literatura
- ↑ Sękowski, B., & Myśliwiec, R. (1996). 101 odmian winorośli do uprawy w Polsce (1 ed.) Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN. Bib
- ↑ Vanek, G. (1998). Szoeloefajtak. A szoeloe koernyezetbarat termesztese. (1 ed.) Budapeszt: Mezoegazda Kiado. Bib
Zdjęcia
Fakty o Perła Zali — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie | 11-20.09 + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | żółto-zielone + |
Kraj | Węgry + |
Masa | 200 gg + |
Mrozoodpornosc | 252,15 K (-21 °C, -5,8 °F, 453,87 °R) + |
Odmiana | Perła Zali +, SV 12375 + i Perła Czabańska + |
Rozmiar jagód | 10-20 mm mm + |
Smak | Muszkat + |
Zastosowanie | Zastosowanie ogólne + |