Krasień
Z Winogrona.org
Krasień | |
---|---|
Krasień - grono; 23/08/2016; Foto: Gbed | |
Rodzice | Antiej Magaraczskij x Swierchrannyj Bezsiemiannyj Magaracza |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Ukraina |
Masa grona | 200-500 g |
Rozmiary jagód | 12 mm |
Masa jagód | 1-2 g |
smak | Odmianowy |
SAT | 2600-2700 |
Mrozoodporność | -25 °C248,15 K -13 °F 446,67 °R |
Kolor gron | ciemna |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | ogólne |
Zawartość cukrów | 20 °Bx |
Odmiana beznasienna |
Opis
Nowa, opatentowana w 2008 roku odmiana Instytutu Magaracza. (numer patentu № 06285). Jest to odmiana beznasienna a jednocześnie mocna barwiąca (farbiarka) i o dużej wydajności moszczu (do 78%), przy tym bardzo plenna, dająca plon do 18 T/ha.
Wszystkie dane za ukraińską stroną:
http://vinograd.info/sorta/yniversalnye/krasen.html
Do sprawdzenia w polskich warunkach.
Z pierwszych obserwacji wynika, że grona rzeczywiście duże jak na odmianę przerobową ale jagody bardzo drobne. Charakterystyczne dla odmiany jest czerwone zabarwienie pędów. Całkowity brak pestek, skórka bardzo cienka. Odmiana dość późna.
Choroby
Na filokserę odporna. Deklarowana jako genetycznie odporna na choroby grzybowe.
Cięcie
Synonimy
Tematy na naszym forum
http://www.winogrona.org/forum/odmiany/krasie-t9933.html?hilit=Krasie%C5%84
Literatura
http://vinograd.info/sorta/yniversalnye/krasen.html
http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-winorosli.html?id=380&view=odmiana
Strona 16: http://magarach-nivw.com/attachments/article/59/buklet-2012.pdf
Zdjęcia
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | ciemna + |
Kraj | Ukraina + |
Masa | 200 -500g + |
Masa jagód | 1-2 g + |
Mrozoodpornosc | 248,15 K (-25 °C, -13 °F, 446,67 °R) + |
Odmiana | Krasień +, Antiej Magaraczskij + i Swierchrannyj Bezsiemiannyj Magaracza + |
Odmianabeznasienna | tak + |
Plenność | bardzo wysoka + |
Rozmiar jagód | 12 mm + |
Sat | 2.600 -2700 + |
Smak | Odmianowy + |
Wzrost | b.silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie ogólne + |
Zawartość cukrów | 20 + |