modified on 1 mar 2021 at 21:49 ••• 11 988 views

Savilon

Z Winogrona.org

Savilon
Rodzice Rakisz x Merlan
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Czechy
Masa grona 150 g
Rozmiary jagód 17 mm
smak owocowy z nutą pokrzywy
SAT 2600
Termin dojrzewania początek października
Mrozoodporność -24 °C249,15 K
-11,2 °F
448,47 °R
Kolor gron jasne
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe
Zawartość cukrów 23 °Bx
Zawartość kwasów 6,1 g/l

Opis

Nowa odmiana odporna na choroby, powstała na Morawach i zarejestrowana tam w w 2010 roku. Krzyżówka z przewagą genów V.vinifera, przeznaczona do wyrobu białego wina w stylu "sauvignon blanc". Może być alternatywą tam gdzie odmiana 'Sauvignon Blanc' nie dojrzewa, lub dojrzewa niedostatecznie dobrze. Do wypróbowania w polskich warunkach Siostrzana odmiana 'Malverina'

Wzrost : silny, wymaga cięcia "zielonego", liście 5-cio klapowe, ząbki ostre w kształcie "V",zatoka ogonkowa lirokształtna-otwarta, ogonek liściowy różowy.

Grona: duże ,stożkowe, luźno wypełnione

Jagody: kuliste o średniej wielkości

Choroby

Odmiana odporna na choroby grzybowe.

  • Wg badań na Uniwersytecie w Brnie za okres 1996-2003 w uprawie polowej i naturalnych warunkach, wykazuje dużą odporność na mączniaka rzekomego (Plasmopara viticola). W skali 1-9 odporność wynosi 6,13 pkt . Dla porównania : Riesling 2,5 pkt , a Seyve Villard 12-375 ma odporność 8,75 pkt

Cięcie

Zalecana forma prowadzenia : "guyot"

Synonimy

BV-19-88

Wino

Wino sensorycznie bardzo zbliżone do win z odmiany Sauvignon Blanc

Tematy na naszym forum

Literatura

Zdjęcia

Lieselehof - owocujący krzew


Zdjęcia forumowiczów

Koronka

Liście

Kwiatostan

Grona

Jagody

Krzew

Fakty o Savilon — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewaniepoczątek października  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Kolor gronjasne  +
KrajCzechy  +
Masa150 g  +
Mrozoodpornosc249,15 K (-24 °C, -11,2 °F, 448,47 °R)  +
OdmianaSavilon  +, Rakisz  + i Merlan  +
Rozmiar jagód17 mm  +
Sat2.600  +
SmakOwocowy z nutą pokrzywy  +
Wzrostsilny  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +
Zawartość cukrów23  +
Zawartość kwasów6,1  +