Cabernet Volos
Z Winogrona.org
Cabernet Volos | |
---|---|
Cabernet Volos - krzew 22/07/2018; foto:RobertR | |
Rodzice | Cabernet Sauvignon x Vitis cv.'20/3' |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Włochy |
Masa grona | 130 g |
Masa jagód | 1,7 g |
smak | Neutralny |
Termin dojrzewania | 01-10.10 |
Mrozoodporność | -24 °C249,15 K -11,2 °F 448,47 °R |
Kolor gron | granatowo-czarne |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Opis
Odmiana wyhodowana 2002 roku przez Instytut w Udine/Włochy. Zarejestrowana i dopuszczona do wyrobu win w UE w sierpniu 2015 roku.
Liście : średniej wielkości, kuliste; kształt zazwyczaj pięcio klapowy. Zatoka ogonkowa otwarta w kształcie V. Zatoki boczne są głębokie. Brzegi liścia mają zęby średniej wielkości. Liście bezwłose. Jesienią zabarwienie liści: żółto-czerwone.
Grona : średniej wielkości, średnio 130 g , cylindryczne, zazwyczaj ze skrzydełkiem; kompaktowe.
Jagody : średniej wielkości, o masie około 1,7 g, kształt kulisty. Skórka średnio cienka, granatowo-czarna.
Miąższ : jest miękki lub lekko twardy, o trawiastym smaku, sok bezbarwny.
Genealogia
Kliknij aby powiększyć
Fenologia
- Północne Włochy 2011-13 : *Pękanie pąków 13.04 (10.04) *Kwitnienie - początek 19.05 (26.05) - * Veraison - 19.07 (25.07) * Dojrzewanie fizjologiczne - 18.08 (25.09) - w nawiasach terminy dla chłodniejszego stanowiska w póln. Włoszech;
- Fenologia 2019-21 - północne Mazowsze
Dojrzewanie
- Na północy Włoch dojrzewa w pierwszym lub drugim tygodniu września przy GDDC ~1650°C (Udine),i ~1770°C (Fossalon di Grado)
- dojrzewanie 2019-21 ; północne Mazowsze
Parametry dojrzewania
Kliknij aby powiększyć
Choroby
- Odporna na m.rz; lekko podatna na m.pr. i botrytis
Kliknij aby powiększyć
Cięcie
Nie ma specjalnych wymagań; dobrze plonuje w formie guyota i innych form typu kordon
Synonimy
UD - 32.078, Royal Cabernet
Wino
Opis sensoryczny - Winorośl jest w stanie osiągnąć doskonałą akumulację cukru przy dobrej kwasowości. Profil aromatyczny jest złożony z intensywnymi nutami owocowymi przypominającymi rodzica Cabernet Sauvignon. Kompleks polifenoli jest doskonałej jakości. Nadaje się do produkcji win wymagających średniego i długiego czasu dojrzewania, dzięki wysokiej zawartości intensywnych pigmentów (wg VCR)
Kliknij aby powiększyć
- profil aromatyczny Włochy
- Profil aromatyczny Morawy
- http://www.wsag.de/wein.php?lang=de&popup=1&sparte=profi&shop=verkostung&id=46514&name=Cabernet+Volos ; 89pkt; 12,9% alk.; TA 5,1g/l; rocznik 2019; Fussalon di Grado
- BIO 2019 15%alk; TA 6,5g/l; SO2 80g/l; cuk. 48g/l(Estratto secco) CABERNET „VOLOS” 2019 IGT VENETO – ORGANIC
- Różowe wytrawne 2019; 92 pkt; 12,5% vol; TA 6 g/l; cuk. reszt. 5 g/l; potencjał 2023
- Czerwone wytrawne 2019; 88 pkt; 13% vol; TA 5 g/l; cuk.reszt. 6 g/l; potencjał 2026
- Bio czerwone wytrawne 12,5%vol;Intensywny rubinowy kolor. Aromaty jagód i jeżyn. Tanina i pełna kwasowość; Theranda/Kosowo/Albania
Tematy na naszym forum
Literatura
- http://www.freepatentsonline.com/20160242336.pdf
- http://fps.ucdavis.edu/fgrdetails.cfm?varietyid=3527#10724
- https://www.vivairauscedo.com/en/product-sheet/cabernet-volos/
- https://www.vinievitiresistenti.it/schede-dei-vitigni/cabernet-volos/
- https://www.regione.abruzzo.it/system/files/agricoltura/vitivinicolo/schede-tecniche-vitigni-interspecifici-e-dorona.pdf
- https://s7280c0892ec03db1.jimcontent.com/download/version/1566813615/module/9438917365/name/VCR%20-%20Quaderno%20tecnico%2018%20-%20Fr-Uk%20V05.pdf
- http://lescepages.free.fr/cabernet_volos.html
- https://www.freepatentsonline.com/PP28047.html - opis patentowy
- https://www.icv.fr/sites/default/files/ressources/02._le_point_de_vue_du_pepinieriste_l._breton.pdf str 21
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
- wg glossary wein-plus: grona i liść
- wg VIVC: grona
- wg inspection.canada :koronka; ;spód licia; ;grono – kształt i rozmiar
- wg Ampelografia włoska: grona; ;krzew
Zdjęcia forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Dojrzewanie | 01-10.10 + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | granatowo-czarne + |
Kraj | Włochy + |
Masa | 130 g + |
Masa jagód | 1,7 g + |
Mrozoodpornosc | 249,15 K (-24 °C, -11,2 °F, 448,47 °R) + |
Odmiana | Cabernet Volos + |
Smak | Neutralny + |
Wzrost | średni + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |