modified on 2 lip 2023 at 20:44 ••• 42 944 views

Ontario

Z Winogrona.org

Wersja Zbyszekb (dyskusja | wkład) z dnia 20:44, 2 lip 2023
(różn.) ← poprzednia wersja | przejdź do aktualnej wersji (różn.) | następna wersja → (różn.)
Ontario
ONTARIO, J.Czapski
ONTARIO, J.Czapski
Rodzice Winchell x Diamond Moore'a
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia USA
Masa grona 120-224 g
Rozmiary jagód 18 x 17 mm
smak labrusca
SAT 2350
GDDC 950
Termin dojrzewania 11-20.09
Ilość dni dojrzewania 135-145
Mrozoodporność -30 °C243,15 K
-22 °F
437,67 °R
Kolor gron zielone
Zastosowanie ogólne
Zawartość cukrów 21,2 °Bx

Opis

Mrozoodporna odmiana z ładnymi owocami mającymi jednak bardzo silny posmak labrusca. Nadaje się do uprawy na terenie całego kraju. Nawet Darek Pakosz ją trzyma. Nadaje się do okrywania altan i pergoli.[1]

Genealogia

Plik:Ontario-ge.jpg

	Ontario = Winchel x Moore’a Diamond 
       25% Vitis vinifera + 75% Vitis labrusca

Choroby

Podlega mączniakowi rzekomemu i szarej pleśni

Cięcie

Dojrzewanie

Synonimy

Literatura


Zdjęcia

Fotki ułatwiające identyfikację

szczegółowe dane obserwacyjne

Inne zdjęcia

vynmedia: grono;  ;Sadowniczy: grona;  ;liście

Zdjęcia forumowiczów

Koronka

Liście

Kwiatostan

Grona

Jagody

Krzew

Fakty o Ontario — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie11-20.09  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Gddc950  +
Ilość dni135-145  +
Kolor gronzielone  +
KrajUSA  +
Masa120 -224g  +
Mrozoodpornosc243,15 K (-30 °C, -22 °F, 437,67 °R)  +
OdmianaOntario  +, Winchell  + i Diamond Moore'a  +
Płodność latorośli1,6 %  +
Rozmiar jagód18 x 17 mm  +
Sat2.350  +
SmakLabrusca  +
ZastosowanieZastosowanie ogólne  +
Zawartość cukrów21,2  +