Furmint
Z Winogrona.org
Furmint | |
---|---|
Gatunek | vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Węgry |
SAT | wysoki, ponad 3000 |
Termin dojrzewania | późny |
Mrozoodporność | -15 °C258,15 K 5 °F 464,67 °R |
Kolor gron | jasne |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Opis
Klasyczna i najważniejsza odmiana Tokajska. Na Węgrzech(Tokaj) dojrzewa około 2 tygodnie po odmianie Harslevelu, czyli od połowy, do końca października. Ze względu na późny termin dojrzewania i niską mrozoodporność (około -15) nie nadaje się do uprawy gruntowej w Polsce.
Choroby
Cięcie
Synonimy
Gelber Furmint, Zapfner, Mosler, Sipon, Tokaj krupnyj, Grasa de Kotnar, Luttenberger, Weisslauber, Malnik, Demjén, Bihari boros, Moslavina, Moslavac Bijeli, Posip, Furmint bianco, Cimigera, Schmiger.
Litratura
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację: jagody;
Fakty o Furmint — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie | późny + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Kolor gron | jasne + |
Kraj | Węgry + |
Mrozoodpornosc | 258,15 K (-15 °C, 5 °F, 464,67 °R) + |
Odmiana | Furmint + |
Sat | 3.000 + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |