Furmint
Z Winogrona.org
Furmint | |
---|---|
Rodzice | Heunisch weiss x nieznana odmiana panońska |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Węgry |
Masa grona | 100-120 g |
Rozmiary jagód | 12-16 x 10-14 mm |
SAT | 3000 |
Termin dojrzewania | późny |
Ilość dni dojrzewania | 165 |
Mrozoodporność | -15 °C258,15 K 5 °F 464,67 °R |
Kolor gron | jasne |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Opis
Klasyczna i najważniejsza odmiana Tokajska. Na Węgrzech(Tokaj) dojrzewa około 2 tygodnie po odmianie Harslevelu, czyli pod koniec października. Ze względu na późny termin dojrzewania i niską mrozoodporność (około -15) nie nadaje się do uprawy gruntowej w Polsce.
Choroby
Cięcie
Synonimy
Gelber Furmint, Zapfner, Mosler, Sipon, Tokaj krupnyj, Grasa de Kotnar, Luttenberger, Weisslauber, Malnik, Demjén, Bihari boros, Moslavina, Moslavac Bijeli, Posip, Furmint bianco, Cimigera, Schmiger.
Litratura
http://vinograd.info/sorta/vinnye/fyrmint.html
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację: jagody;koronka; liście; rozmiary grona; grono; krzewy
Fakty o Furmint — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie | późny + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Ilość dni | 165 + |
Kolor gron | jasne + |
Kraj | Węgry + |
Masa | 100 -120g + |
Mrozoodpornosc | 258,15 K (-15 °C, 5 °F, 464,67 °R) + |
Odmiana | Furmint + i Harslevelu + |
Rozmiar jagód | 12-16 x 10-14 mm + |
Sat | 3.000 + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |