Niagara
Z Winogrona.org
Niagara | |
---|---|
Rodzice | Concord x Cassady |
Gatunek | Vitis labrusca |
Kraj pochodzenia | USA 1882 |
Masa grona | 200 g |
Rozmiary jagód | 18 mm mm |
smak | labrusca |
SAT | 2650 |
Termin dojrzewania | 1-10.10 |
Mrozoodporność | -27 °C246,15 K -16,6 °F 443,07 °R |
Kolor gron | żółte |
Zastosowanie | ogólne |
Opis
Stara (1882), amerykańska, silnie rosnąca, średnio późna, mrozoodporna odmiana mająca kuliste owoce o galaretowatym miąższu i silnym posmaku labrusca. Odporna na choroby. Ze względu na silny wzrost oraz długo utrzymujące się liście nadaje się do pokrywania altan i pergoli.[1] [2] [3]
Choroby
Cięcie
Synonimy
Foster.
Literatura
- ↑ Sękowski, B., & Myśliwiec, R. (1996). 101 odmian winorośli do uprawy w Polsce (1 ed.) Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN. Bib
- ↑ Ambrosi, H., Dettweiler, E., Ruehl, H., & Schmid, J. (1994). Farbatlas Rebsorten. 300 Sorten und Ihre Weine. (1 ed.) Stuttgart: Verlag Eugen Ulmer. Bib
- ↑ Ambrosi, H., Dettweiler, E., Ruehl, E. H., Schmid, J., & Schuman, F. (1997). Guide des cepages. 300 cepages et leurs vins. Paris: Les Editions E.Ulmer. Bib
Zdjęcia
Fotki ułatwiające identyfikację : liść spód liścia
Fakty o Niagara — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie | 1-10.10 + |
Gatunek | Vitis labrusca + |
Kolor gron | żółte + |
Kraj | USA 1882 + |
Masa | 200 g + |
Mrozoodpornosc | 246,15 K (-27 °C, -16,6 °F, 443,07 °R) + |
Odmiana | Niagara +, Concord + i Cassady + |
Rozmiar jagód | 18 mm mm + |
Sat | 2.650 + |
Smak | Labrusca + |
Zastosowanie | Zastosowanie ogólne + |