modified on 7 lip 2014 at 08:23 ••• 23 374 views

Zéta

Z Winogrona.org

Zéta
Rodzice Furmint x Bouvier
Gatunek vitis vinifera
Kraj pochodzenia Węgry
Masa grona 140 g
SAT 2500-2600
Termin dojrzewania 15-30.09
Mrozoodporność -21 °C252,15 K
-5,8 °F
453,87 °R
Kolor gron jasne
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe

Opis

Odmiana uzyskana w 1951 roku pod nazwą "Oremus", przemianowana w 1999 na "Zéta" (dla rozróżnienia szczepu i firmy winiarskiej).

Dojrzewa wcześniej od Furminta od 4 do 6-ciu tygodni, oraz jest bardziej mrozoodporna, przez co warta przetestowania w Polskich warunkach klimatycznych. Owoce gromadzą bardzo dużo cukru i łatwo ulegają botrytyzacji. Może być uprawiana tam , gdzie inne tego typu odmiany (tokajskie) nie dojrzewają. Wykorzystywana do wyrobu słodkich win typu "tokaj" i do mieszanek z innymi szczepami tokajskimi. Najlepsze wina uzyskuje się wtedy gdy krzewy rosną na cięższej , gliniastej glebie.

Mrozoodporność do sprawdzenia w polskich warunkach.

Dojrzewanie

Na Węgrzech dojrzewa we wrześniu, w terminie zbliżonym do Chrupka Złota i Nero. Najprawdopodobniej w Polskich warunkach klimatycznych będzie dojrzewać maksymalnie kilka dni po Chrupce Złotej.

Choroby

Odmiana bardzo wrażliwa na mączniaka rzekomego i szarą pleśń

Cięcie

Synonimy

Przed 1999r znana jako Oremus.

Wina

Zeta 2006 : Alkohol (vol%) 12 - Kwasowość (g / l) 7,3 - pH 3.26 - Ekstrakt bezcukrowy (g / l) 25,89. Wyniki oceny: - zapach 2,98 - smak, zapach, ogólne wrażenie 10.23 - łączny wynik 17,28

Tokaje :2005 i 2006, ,2007, 2009

Litratura

Zdjęcia

Węgry: grona;  ;bor_hu:grona Wilk400:[1]

Fakty o Zéta — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie15-30.09  +
GatunekVitis vinifera  +
Kolor gronjasne  +
KrajWęgry  +
Masa140 g  +
Mrozoodpornosc252,15 K (-21 °C, -5,8 °F, 453,87 °R)  +
OdmianaZéta  +, Furmint  +, Bouvier  +, Chrupka Złota  + i Nero  +
Sat2.500 -2600  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +