modified on 13 lut 2010 at 15:08 ••• 136 119 views

Leon Millot

Z Winogrona.org

Wersja Space99 (dyskusja | wkład) z dnia 15:08, 13 lut 2010
(różn.) ← poprzednia wersja | przejdź do aktualnej wersji (różn.) | następna wersja → (różn.)
Leon Millot
Gatunek hybryda międzygatunkowa
Termin dojrzewania 21-30.09
Mrozoodporność -28 °C245,15 K
-18,4 °F
441,27 °R
Kolor gron ciemne
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe

Opis

Owoce osiągają dojrzałość zbiorczą zazwyczaj pod koniec września, przy zawartości cukru 20-22%. Plenność krzewów dobra, szczególnie, gdy są uprawiane w wyższych formach. Owoce małe, kuliste, ciemnogranatowe. Moszcz o jasnoczerwonym zabarwieniu, bez wyraźnego aromatu, ale o bardzo przyjemnym smaku. Wino stołowe dobrej jakości, o nieco zbyt niskiej kwasowości i aromacie wiśni, bzu i tytoniu Jedna z najlepszych odmian, z grupy tzw. "frankoamerykanów". Ze względu na silny wzrost i wysoką odporność na przemarzanie Leon Millot może być uprawiany także w wysokich i przestrzennych formach.

Choroby

W sprzyjających warunkach ochrona chemiczna nie jest konieczna, chociaż krzewy są dość podatne na mączniaka rzekomego.

Cięcie

treść

Synonimy

treść

Literatura

Zdjęcia

Fakty o Leon Millot — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie21-30.09  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Kolor gronciemne  +
Mrozoodpornosc245,15 K (-28 °C, -18,4 °F, 441,27 °R)  +
OdmianaLeon Millot  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +