Feteasca Alba
Z Winogrona.org
Feteasca Alba | |
---|---|
Rodzice | klon Fateasca Negra |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Mołdawia |
Masa grona | 90-230 g |
Masa jagód | 1,3-2 g |
GDDC | 1000-1100 |
Termin dojrzewania | 16.09 (Rumunia) |
Ilość dni dojrzewania | 150-160 |
Mrozoodporność | -23 °C250,15 K -9,4 °F 450,27 °R |
Kolor gron | zielono-żółte |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 24 °Bx |
Zawartość kwasów | 5,8 g/l |
Opis
Odmiana pochodzi z terenów Mołdawii i Rumunii. Jest to prawdopodobnie klon odmiany Fateasca Negra? Uprawiana była na tych terenan od bardzo dawna a prawdopodobnie od czasów Cesarstwa Rzymskiego.
Choroby
Podatna na mączniaki i szarą pleśń w stopniu jak większość vinifer
Cięcie
Synonimy
Leanka, Weisee Madchentraube
Tematy na naszym forum
Wino
- Można z tej odmiany wytwarzać szeroki asortyment win od wytrawnego aż do słodkiego. Przy późniejszym zbiorze osiąga wysoką zawartość cukru przy małych kwasach. Wina do szybkiego spożycia jak i wina do długiego leżakowania. Aromaty : cytrusy, kwiaty polne.siano i jabłka
- https://www.wine-searcher.com/grape-1321-feteasca-alba
Literatura
- http://www.vivc.de/index.php?r=passport%2Fview&id=4119
- http://www.crameromania.ro/en/grape-varieties/feteasca-alba-romanian-grape-varieties-302.html
- http://www.revino.ro/feteasca-alba-strugure-soi-romanesc-vin-turism-viticol-a34.html
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
koronka; ;lisć; rozmiary grona i jagody; ; krzew-liscie; ;grona i liscie; grono;
Inne zdjęcia
masa grona; ;grono; ;grona; ;krzew
Zdjęcia forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Fakty o Feteasca Alba — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie | 16.09 (Rumunia) + |
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Gddc | 1000-1100 + |
Ilość dni | 150-160 + |
Kolor gron | zielono-żółte + |
Kraj | Mołdawia + |
Masa | 90 -230g + |
Masa jagód | 1,3-2 g + |
Mrozoodpornosc | 250,15 K (-23 °C, -9,4 °F, 450,27 °R) + |
Odmiana | Feteasca Alba + |
Plenność | wysoka + |
Wzrost | silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 24 + |
Zawartość kwasów | 5,8 + |