Gyongyrizling
Z Winogrona.org
Gyongyrizling | |
---|---|
| |
Rodzice | Rizling Mozelski x Csaba Gyongye |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Węgry |
Masa grona | 120-140 g |
Rozmiary jagód | 15 mm |
Masa jagód | 1-2 g |
smak | Muskatowy |
SAT | 2400 |
Mrozoodporność | -22 °C251,15 K -7,6 °F 452,07 °R |
Kolor gron | zielono żółte |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 22 °Bx |
Zawartość kwasów | 8 g/l |
Opis
Jedna z najwcześniejszych odmian rizlinga. Na Węgrzech uprawiana rzadko z powodu zbyt wczesnej pory dojrzewania.
Pochodzenie: Riesling (klon GM 239) × Csaba gyongye. Odmiana o dużych kwasach i dużym ekstrakcie cukrowym
Synonimy
Gyöngy rizling, Gyongrizling, Gyongyrizling, Perlriesling ,Merengö 2.
Choroby
Odporność podwyższona, jak na V.V
- Odporność na mączniaka rzekomego: 6
- Odporność na mączniaka prawdziwego: 5
- Odporność na szarą pleśń: 7
Cięcie
Długie 8-10 oczek
Dojrzewanie
W podobnym terminie jak odmiana Siegerrebe - wg ampelografii Słowackiej (D.Pospiszilova)
Wina
Wina typu rizlinga z lekkim muskatowym aromatem wysokiej jakości.
Na Węgrzech bardzo często stosowana do wyrobu mocnych alkoholi typu pálinka 44-50%
Tematy na naszym forum
Literatura
- https://glossary.wein-plus.eu/gyoengyrizling
- http://boradattar.gekko.hu/gyongyrizling
- https://de.wikipedia.org/wiki/Perlriesling
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
Inne zdjęcia
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Fakty o Gyongyrizling — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Cięcie | długie 8-10 oczek oczek/m2 + |
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Kolor gron | zielono żółte + |
Kraj | Węgry + |
Masa | 120 -140g + |
Masa jagód | 1-2 g + |
Mrozoodpornosc | 251,15 K (-22 °C, -7,6 °F, 452,07 °R) + |
Obciążenie | 40-50 płodnych oczek na krzew płodnych oczek na krzew + |
Obsada gron | 1-1 szt. + |
Odmiana | Gyongyrizling + |
Plenność | wysoka + |
Płodność latorośli | 70% % + |
Rozmiar jagód | 15 mm + |
Sat | 2.400 + |
Smak | Muskatowy + |
Wzrost | średni + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 22 + |
Zawartość kwasów | 8 + |