Perła Zali – Winogrona.org
modified on 17 lut 2010 at 21:51 ••• 24 584 views

Perła Zali

Z Winogrona.org

Perła Zali
Perła Zali - liść, Foto: J.Czapski
Perła Zali - liść, Foto: J.Czapski
Rodzice SV 12375 x Perła Czabańska
Gatunek hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Węgry
Masa grona 200g g
Rozmiary jagód 10-20 mm mm
smak muszkat
Termin dojrzewania 11-20.09
Mrozoodporność -21 °C252,15 K
-5,8 °F
453,87 °R
Kolor gron żółto-zielone
Zastosowanie ogólne

Opis

Bardzo smaczna odmiana (muszkat)przydatna zarówno do użytku deserowego jak i do wyrobu wina. Jej wartość obniża wynikająca z genetycznego defektu zapylania nie wyrównana wielkość jagód w gronie (od 10 do 20 mm). Nadaje się do amatorskiej uprawy na terenie całej Polski. Wymaga lekkiego okrywania na zimę.[1] [2]

Choroby

Cięcie

Synonimy

E.Cs.24, Star of Egri, Zala Gyoengye.

Literatura

  1. Sękowski, B., & Myśliwiec, R. (1996). 101 odmian winorośli do uprawy w Polsce (1 ed.) Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN. Bib
  2. Vanek, G. (1998). Szoeloefajtak. A szoeloe koernyezetbarat termesztese. (1 ed.) Budapeszt: Mezoegazda Kiado. Bib


Zdjęcia

Fakty o Perła Zali — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie11-20.09  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Kolor gronżółto-zielone  +
KrajWęgry  +
Masa200 gg  +
Mrozoodpornosc252,15 K (-21 °C, -5,8 °F, 453,87 °R)  +
OdmianaPerła Zali  +, SV 12375  + i Perła Czabańska  +
Rozmiar jagód10-20 mm mm  +
SmakMuszkat  +
ZastosowanieZastosowanie ogólne  +