Savilon
Z Winogrona.org
Savilon | |
---|---|
Rodzice | Rakisz x Merlan |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Czechy |
Masa grona | 150 g |
Rozmiary jagód | 17 mm |
smak | owocowy z nutą pokrzywy |
SAT | 2600 |
Termin dojrzewania | początek października |
Mrozoodporność | -24 °C249,15 K -11,2 °F 448,47 °R |
Kolor gron | jasne |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 23 °Bx |
Zawartość kwasów | 6,1 g/l |
Opis
Nowa odmiana odporna na choroby, powstała na Morawach i zarejestrowana tam w w 2010 roku. Krzyżówka z przewagą genów V.vinifera, przeznaczona do wyrobu białego wina w stylu "sauvignon blanc". Może być alternatywą tam gdzie odmiana 'Sauvignon Blanc' nie dojrzewa, lub dojrzewa niedostatecznie dobrze. Do wypróbowania w polskich warunkach Siostrzana odmiana 'Malverina'
Wzrost : silny, wymaga cięcia "zielonego", liście 5-cio klapowe, ząbki ostre w kształcie "V",zatoka ogonkowa lirokształtna-otwarta, ogonek liściowy różowy.
Grona: duże ,stożkowe, luźno wypełnione
Jagody: kuliste o średniej wielkości
Choroby
Odmiana odporna na choroby grzybowe.
- Wg badań na Uniwersytecie w Brnie za okres 1996-2003 w uprawie polowej i naturalnych warunkach, wykazuje dużą odporność na mączniaka rzekomego (Plasmopara viticola). W skali 1-9 odporność wynosi 6,13 pkt . Dla porównania : Riesling 2,5 pkt , a Seyve Villard 12-375 ma odporność 8,75 pkt
Cięcie
Zalecana forma prowadzenia : "guyot"
Synonimy
BV-19-88
Wino
Wino sensorycznie bardzo zbliżone do win z odmiany Sauvignon Blanc
Tematy na naszym forum
Literatura
Zdjęcia
Lieselehof - owocujący krzew
Zdjęcia forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Dojrzewanie | początek października + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | jasne + |
Kraj | Czechy + |
Masa | 150 g + |
Mrozoodpornosc | 249,15 K (-24 °C, -11,2 °F, 448,47 °R) + |
Odmiana | Savilon +, Rakisz + i Merlan + |
Rozmiar jagód | 17 mm + |
Sat | 2.600 + |
Smak | Owocowy z nutą pokrzywy + |
Wzrost | silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 23 + |
Zawartość kwasów | 6,1 + |