Chardonel
Z Winogrona.org
Chardonel | |
---|---|
Rodzice | Seyval Blanc x Chardonnay |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | USA |
Masa grona | 226 g |
Masa jagód | 1,79 g |
smak | Neutralny |
Termin dojrzewania | przełom wrzesień-październik |
Mrozoodporność | -26 °C247,15 K -14,8 °F 444,87 °R |
Kolor gron | Jasno-bursztynowe |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 22 °Bx |
Zawartość kwasów | 9 g/l |
Opis
Krzyżowanie w 1953 roku.Wybór z selekcji 1958.Rozmnożona i upowszechniona od 1960 roku nr selekcji NY 45010 a następnie jako GW9.. Zimotrwałość podobna do odmiany Seyval Blanc. Kwitnie późno .
Grona ok 225g ze skrzydełkiem, lużne
Jagody ok.1,8g. okrągłe w kolorze jasnego bursztynu
Choroby
odporność na mączniaki duża, podobna jak odmiany Seyval Blanc
Cięcie
średnie na 6-8 oczek , ale plonuje też przy cięciu krótkim na 2 oczka. Słabo plonuje z pąków zapasowych.
Synonimy
NY 45010 ; GW 9
Dojrzewanie
Wino
W ciepłym roczniku wino bardzo podobne do wina z odmiany Chardonnay. W chłodniejszym roczniku bardziej zbliżone do wina z odmiany Seyval Blanc
- Chardonel 2020; białe wytrawne; 13%vol; cukier 0g/l; potencjał 3-5 lat
Tematy na naszym forum
Literatura
- http://www.missouribotanicalgarden.org/PlantFinder/PlantFinderDetails.aspx?taxonid=249974&isprofile=0&pt=7
- https://www.researchgate.net/publication/238698594_'CHARDONEL'_Grape
- https://www.stjameswinery.com/wp-content/uploads/2018/04/Chardonel-and-Food-01_MissouriWines.png
- Bio odrůdy révy vinné - Strona 216
- patent - https://patentimages.storage.googleapis.com/c8/59/32/093414168f8852/USPP7860.pdf
- https://winesvinesanalytics.com/news/article/166725/Two-Styles-of-Chardonnay-Plus-Chardonel
- https://grapesandwine.cals.cornell.edu/extension/bud-hardiness-data/2018-2019-data/
- http://www.grapes.okstate.edu/PDFs/2007/2007Proceedings.pdf
- https://www.wineland.co.za/lesser-known-white-wine-cultivars-part-1/
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację
Inne zdjęcia
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Dojrzewanie | przełom wrzesień-październik + |
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | Jasno-bursztynowe + |
Kraj | USA + |
Masa | 226 g + |
Masa jagód | 1,79 g + |
Mrozoodpornosc | 247,15 K (-26 °C, -14,8 °F, 444,87 °R) + |
Odmiana | Chardonel + |
Smak | Neutralny + |
Wzrost | śednio silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 22 + |
Zawartość kwasów | 9 + |