Nero – Winogrona.org
modified on 1 lut 2011 at 14:21 ••• 163 177 views

Nero

Z Winogrona.org

Nero
Nero - grono  Foto: J.Czapski
Nero - grono Foto: J.Czapski
Rodzice SV 12375 x (Medoc Noir x Csaba Gyoengye)
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Węgry
Masa grona 230-300 g
Rozmiary jagód 22x17 mm mm
Masa jagód 3,3-5 g
smak pikantny
SAT 2300-2450
Termin dojrzewania 21-31.08
Ilość dni dojrzewania 125
Mrozoodporność -24 °C249,15 K
-11,2 °F
448,47 °R
Kolor gron granatowe
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie ogólne
Zawartość cukrów 21 °Bx
Zawartość kwasów 6 g/l

Opis

Jedna z najatrakcyjniejszych odmian deserowych dla polskich warunków klimatycznych. Duże grona, smaczne, duże, ładnie wybarwione jagody w połączeniu z dość wysoką mrozoodpornością i wczesną porą dojrzewania owoców sprawiają, że odmiana ta chętnie jest uprawiana przez profesjonalistów jak też w nasadzeniach amatorskich.[1]
Jagody:owalne,w kolorze niebieskim z woskowym nalotem

Miąźsz: mięsisty, chrupki, aromatyczny [2]

Coraz częściej pojawiają się informacje na temat wyrobu wina także z tej odmiany. Pochodzenie(geny) tej odmiany wskazuje na taką możliwość.
Do sprawdzenia i oceny w polskich warunkach. Według źródeł węgierskich daje wina intensywnie zabarwione.

Genealogia

Nero = SV 12375 X GARDONYI GEZA (MEDOC NOIR X CSABA GYOENGYE)
CSABA GYOENGYE = Perła Czabańska(polska nazwa)

Nero → 78,1%V.vinifera +1,56%V.labrusca +14,58%V.rupestris 
+3,12%V.berlandieri +2,64%V.lincecumii

Ochrona prawna odmiany

Zarejestrowana i chroniona prawem UE (zakaz rozmnażania bez zgody właściciela)

Nr rejestru 1760 - zarejestrowany 03/03/1997 – ochrona do 01/02/2024

Hodowca odmiany: Forschungsinstitut Weinbau und Kellerwirtschaft HU - 6001 Kisfai WĘGRY

Właściciel licencji:

Jörg WOLF Dürkheimer ALTER WEG 7 DE - 67098 Bad Dürkheim NIEMCY +49 6322 632 37


Choroby

Odmiana dosyć odporna na oba mączniaki, jednak wrażliwa na szarą pleśń, przez co nie zaleca się długiego przetrzymywania gron na krzewach.

Wino

1 Francis Füzesi -Nero 2009, półwytrawne, czerwone-Konkurs Wina County Csongrád 2010-brąz-16,94pkt (na 20)

2. Michael Medvegy-Nero 2009-czerwone-konkurs win organicznych w Pusztai 2010-srebro-79.43pkt(na 100)

3. Peary-Nero 2009-Konkurs win regionu Eger 2010-srebro-85pkt(na 100)

Wg : http://www.borverseny.hu/_bv/szf/05041.htm

Cięcie

średnio-długie na 6-12 pąków

Synonimy

BG-16; Bornemissza Gergely 15

Opinie

wg D.Pospisilova : z 23 badanych odmian Nero posiadał najwyższą zawartośc resweratrolu (substancja uważana za jedną z najlepszych przeciwutleniaczy)

Literatura

http://vinograd.info/sorta/stolovye/nero.html


  1. Myśliwiec, R. (2002). Ogród winoroślowy (3 ed.)PWRiL. Bib
  2. Pospíšilová, D., Sekera, D., & Ruman, T. (2005). Ampelografia Slovenska. Bratislava: Modra. Bib


Zdjęcia

Rozmieszczenie uprawy odmiany Nero wśród użytkowników serwisu:


Zdjęcia
Filmy
Wikipedia
Kamery internetowe
Wczytywanie mapy…


Kwitnienie:

data kwitnienia Winnica
2455011.529 czerwiec 2009 Wacek
2455371.524 czerwiec 2010 Winnica Okleśna
2455371.524 czerwiec 2010 Winnica Okleśna
2455720.58 czerwiec 2011 Winnica Okleśna


Daty kwitnienia w poszczególnych latach:

Aby obejrzeć ten element, włącz w przeglądarce obsługę JavaScript. Przeglądaj bezpośrednio listę wyników.MONTHYEARWacek2009-06-29T00:00:000data kwitnienia: 29 czerwiec 2009
Winnica Okleśna2010-06-24T00:00:000data kwitnienia: 24 czerwiec 2010
Winnica Okleśna2010-06-24T00:00:000data kwitnienia: 24 czerwiec 2010
Winnica Okleśna2011-06-08T00:00:000data kwitnienia: 8 czerwiec 2011
2011-06-08T00:00:00

Przebieg dojrzewania w poszczególnych latach:


Zawartość cukrów w przedziale - ze średnią wartością  %.

Fakty o Nero — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Cięcie6-12 oczek/m2  +
Dojrzewanie21-31.08  +
Drewnienie łozydobre  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Ilość dni125  +
Kolor grongranatowe  +
KrajWęgry  +
Masa230 -300g  +
Masa jagód3,3-5 g  +
Mrozoodpornosc249,15 K (-24 °C, -11,2 °F, 448,47 °R)  +
Obciążenie40-50 płodnych oczek na krzew  +
Obsada gron1,3-2 szt.  +
OdmianaNero  +, SV 12375  +, Medoc Noir  +, Csaba Gyoengye  +, Perła Czabańska  + i BG-16  +
Plennośćwysoka  +
Płodność latorośli70-90 %  +
Rozmiar jagód22x17 mm mm  +
Sat2.300 -2450  +
SmakPikantny  +
ZastosowanieZastosowanie ogólne  +
Zawartość cukrów21  +
Zawartość kwasów6  +